Lagbanner
2016-11-19 16:00

Blackburn - Brentford

Inför Blackburn - Brentford

Brentford åker upp till Lancashire för att möta krislaget Blackburn Rovers på Ewood Park.

Dålig form
Brentford har visat upp en vacklande form i oktober och november. Det har endast blivit en seger på de sex senaste matcherna. Och man har bara lyckats göra tre mål. I senaste matchen innan landslagsuppehållet förlorade man derbyt mot Fulham med 2-0 trots hemmaplan. Då blev man i det närmaste utspelade av ett piggt Fulham. The Bees var inte ens nära att få med sig några poäng från matchen. Mot Fulham syntes inte någon tydlig strategi för Brentfords spel. Man förlitade sig mer på individuella prestationer och tur än på ett tryggt grundspel. Förhoppningsvis har man nu under uppehållet utnyttjat tiden för att hitta tillbaka till det fina spel man visade upp tidigare under hösten.

Skadebekymmer
Delvis kan man skylla de dåliga resultaten på skadeproblemen som kommit på slutet. Lewis Macleod drabbades av en korsbandsskada i segermatchen mot QPR. Han kommer vara borta hela säsongen. Något som förstås är väldigt frustrerande för honom när han nu under hösten visat fin form efter att ha missat de två senaste säsongerna på grund av olika muskelskador. Vänsterbacken Callum Elder har varit borta sedan han blev skadad mot Brighton i mitten av september. Han var på god väg tillbaka till speldugligt skick, men under veckans träningar drog han dessvärre på sig en muskelsträckning som fördröjer hans comeback ytterligare.  Sam Saunders har lidit av en vadmuskelskada den senaste månaden. Han kommer inte heller kunna medverka i dagens match. Dessutom är sedan tidgare Rico Henry och Alan Judge skadade. Judge beräknas börja träna med laget igen i januari. Henry håller på rehabilitera sin opererade axel, men bör snart kunna vara i full gång med träningen.
Efter de svaga insatserna på slutet har Brentford ramlat ner till 12:e plats. Med sina 22 poäng har man fyra poäng upp till Leeds som på sjätte plats just nu innehar den sista playoff-platsen. 

Kris i Blackburn
Blackburn har dock haft en betydligt sämre höst en Brentford. De ligger näst sist på 23:e plats och har bara lyckats skrapa ihop 13 poäng. Formen är på samma nivå som för Brentford, med bara en seger på sju matcher. Senaste segern kom 18 oktober när man vann hemma mot Nottingham med 2-1. Blackburns fans har sedan länge legat i fejd med familjen Venky som äger klubben. På senare tid har protesterna ökat i omfattning. I senaste hemmamatchen mot Wolverhampton inledde fansen sin 1875 demonstration, vilken innebär att supportrarna kommen in på stadion i den 18:e minuten för att sedan lämna arenan i den 75:e minuten oavsett resultatet i matchen. 1875 syftar på årtalet som Blackburn Rovers grundades och är en tydlig anspelning på att fansen anser att ägarna håller på att förstöra en klassisk fotbollsklubb. I eftermiddag kommer Blackburns supportrar med stor sannolikhet att fortsätta med sina 1875 demonstrationer.

Dagens Blackburn
Blackburn har en skarp anfallare i skotske Sam Gallagher. Han lånades in från Southampton under sommaren och har redan gjort succé i Blackburn. Under hösten har han gjort sju mål i Championship. Och sedan 24 september är det faktiskt ingen annan spelare i Blackburn som lyckats göra några mål. I Blackburn återfinns också ett par verkligt rutinerade skottar, Charlie Mulgrew och Gordon Greer. Båda är nya för säsongen, Mulgrew, som spelar på mittfältet eller som vänsterback, anslöt från Celtic medan mittbacken Greer värvades från Brighton. Greers medverka i dagens match är dock tveksam på grund av en benskada. På mittfältet eller mittförsvaret finns den nordirländske landslagsspelaren Corry Evans, som är yngre bror till Johnny Evans i West Bromwich. Även högermittfältaren Ben Marshall är en kompetent och rutinerad lirare med erfarenhet från över 170 matcher i Championship. Den nigerianske mittfältaren Hope Akban är avstängd och missar således dagens match.  

Tidigare möten
Förra säsongen lyckade Brentford inte besegra Blackburn. Mötet på Ewood Park i november 2015 slutade 1-1.  Lasse Vibe gjorde ledningsmålet för The Bees, medan Tom Lawrence kvitterade för Blackburn.  Lawrence spelar den här säsongen för Ipswich Town.  Hemma på Griffin Park blev det förlust med 1-0.  Med lite drygt halvtimmen kvar, när ställningen fortfarande var 0-0 fick Blackburns Grant Hanley rött kort. Men trots det numerära övertaget lyckades inte Brentford göra mål. Istället var det Blackburn som gjorde segermålet i slutminuterna genom Shane Duffy. Även Duffy har lämnat Blackburn och återfinns nu i Brighton.

Ryan Woods inför matchen
-Idag blir det helt annan match. Spelarna vi har nu känner knappt till den matchen. Vi hade otur då. Även om vi var en man mer lyckades vi inte omsätta våra chanser i mål. Det blir så ibland. Men det kommer inte upprepas idag, säger Brentfords mittfältare Ryan Woods inför dagens match.
-Under landslagsuppehållet åkte jag till Cornwall några dagar och tog det mest bara lugnt. Det är skönt att komma bort från fotbollen några dagar. Både kroppen och hjärnan behöver vila från fotbollen ibland, fortsätter Woods.

Dagens Brentford-elva
Hur kommer då Brentford ställa upp idag? Möjligen får vi se följande startelva: Bentley – Colin, Dean, Egan, Bjelland – Woods, Yennaris – Clarke , Sawyers, Vibe – Hogan.
Josh McEachran har inte imponerat i de senaste matcherna och bör hållas på bänken från start, tillsammans med Philip Hofmann, Yoann Barbet och Sullay Kalkai. Möjligen kan Smith fundera på att låta Konstantin Kerschbaumer starta matchen istället för Sawyers. Sawyers gjorde en svag insats mot Fulham och han har många matcher under hösten agerat alltför långsamt för det höga tempot i Championship. Mittfältet är annars Brentfords problemområde, och det blev ytterligare försvagat i och med Macleods allvarlig knäskada. Förutom de tidigare nämnda skadade spelarna saknar även Brentford Alan McCormack idag. McCormack har dömts till fem matchers avstängning sedan han verbalt attackerat en kvinnlig matchfunktionär i mötet mot Cardiff förra säsongen. 

Dagens tips
Mitt tips är att matchen slutar 1-1. Brentfords mål görs av Scott Hogan.

Johan Edqvist2016-11-19 12:00:00
Author

Fler artiklar om Brentford