Lagbanner
2019-09-14 16:00

Preston - Brentford

Inför Preston-Brentford
Andreas Georgson från Malmö FF har nyligen förstärkt Brentfords ledarstab. I MFF var Georgson assisterande tränare med ansvar för U21-laget.

Inför Preston-Brentford

Preston har vunnit alla sina matcher hemma på Deepdale, så det är en svår bortamatch som väntar för Brentford.

Preston North End är en av de verkligt klassiska fotbollsklubbarna i England. Man vann ju faktiskt serien de två första historiska ligasäsongerna 1888-89 och 1889-90. Den senaste stora framgången kom 1938 då man tog hem FA-cupen. Numera håller man sig lite mer i bakgrunden som en stabilt lag i Championship.

Läget i Preston
Preston har inlett säsongens ligaspel med tre segrar, en oavgjord och två förluster. En helt acceptabel start som just nu placerar The Lilywhites på sjunde plats i tabellen. Man har vunnit alla sina tre hemmamatcher på ett övertygande vis. Det är inte någon enkel uppgift som väntar för Brentford på Deepdale. I synnerhet får The Bees se upp med Prestons skickliga mittfältare Daniel Johnson. För sina insatser i augusti blev Johnson utsedd till månadens bästa spelare i The Championship. Under de första sex matcherna har han levererat fyra mål och tre assists för The Lilywhites. I höst har managern Alex Neil valt att ge Johnson en mer offensiv roll än tidigare. Något som verkligen visat sig vara ett lyckat drag. Johnson kom till Preston 2015 då han värvades från Aston Villa. Nu har han hunnit med 175 matcher för The Lilywhites och är en av veteranerna i laget. Alan Browne är en annan intressant spelare som varit med länge i klubben. Mittfältaren Browne kom till Preston i januari 2014 från Cork City. Sedan dess har han varit en viktig kugge på Prestons mittfält. Liksom Johnson var Browne med i League One playoff-finalen 2015 som Preston vann och därmed avancerade till Championship. Browne är irländsk landslagsspelare och i den senaste matchen, i tisdags, mot Bulgarien gjorde han sitt första mål för Irland. En annan trotjänare som var med i playoff finalen 2015 är den skotske mittfältaren Paul Gallagher. Det finns alltså en liten men tydlig kärna i Preston med spelare som varit länge i klubben. Man kan att det är ett väl samspelat gäng som tar emot Brentford på lördag.

Managern Alex Neil har lett laget sedan juli 2017. Efter en lysande start på karriären sågs Alex Neil som en blivande storstjärna som manager. Efter några mindre glamorösa säsonger i Championship har kanske den största lyskraften försvunnit. Men Neil är bara 38 år har ju fortfarande goda möjligheter att etablera sig i Premier League. Neil inledde sin karriär som manager i skotska Hamilton Academical 2013. Framgångar med uppflyttning där tog honom i januari 2015 vidare till Norwich City. Där blev det snabbt fortsatt succé när Norwich i maj 2015 via seger i playoff-finalen togs sig upp till Premier League. I Premier League blev det dock tuffare och säsongen slutade med nedflyttning. När framgångarna sedan uteblev även i Championship fick Neil lämna Norwich under vintern 2017. I Preston ha Neil nådd klart godkända resultat med tanke på den begränsade budget som styr hans möjligheter. Neils lag spelar ofta med en hög och intensiv press. Har man förlorat bollen ska den tas tillbaka så snabbt som möjligt. Neil har själv kommenterat att Prestons spelsätt påminner om det system som mästaren Marcelo Bielsa använder för Leeds, och i många av hans tidigare klubbar.

Brentford är på gång
Brentford gick in i det internationella uppehållet med skön storseger mot Derby County . Efter en tveksam start var det förstås en väldigt befriande seger både för spelare och supportrar. Hoppet återkom om att det här kan bli en riktigt trevlig säsong. Rapporterna inför matchen mot Preston beskriver att läget i truppen är bra. Men Dru Yearwood, Mads Bech Sorensen och Nikos Karelis är fortfarande skadade även om alla tre närmar sig speldugligt skick. Brentfords lysande stjärna hittills den här säsongen har varit anfallaren Ollie Watkins. Watkins har faktiskt gjort fyra av lagets fem mål i Championship Förhoppningsvis kan Watkins få hjälp med målskyttet på lördag. Det är väl dags nu för Saïd Benrahma att göra sitt första mål för säsongen.

Historiska möten
Matcherna mellan Brentford och Preston brukar ofta vara målrika. Förra säsongens möte på Deepdale slutade 4-3 till Preston, medan The Bees vann med 3-2 i oktober 2017. I februari 2017 blev det också ett målrikt möte på Deepdale, men den gången vann Preston med 4-2.

Tips 
Förväntad uppställning: David Raya; Dalsgaard, Jansson, Mokotjo; Sergi Canos, Norgaard, Jensen, Henry; Mbeumo, Benrahma; Watkins
Tippat resultat: Preston-Brentford 1-2. Målskyttar för Brentford: Benrahma och Watkins.

Johan Edqvist2019-09-13 21:30:00
Author

Fler artiklar om Brentford