Lagbanner

Men hur kan man hålla på Brentford ?

Har tappat räkningen på hur många gånger jag har fått frågan. Man kan ju göra det enkelt för sig och bli supporter till Liverpool, Barcelona eller kanske Bayern München. Alternativt kan man göra supporterskapet lite jobbigare för sig genom att börja hålla på ett lag som det mesta av tiden åkt jojo mellan tredje- och fjärdedivisionen i England. Vi får gå 47 år tillbaka i tiden för att hitta anledningen till att undertecknad blev Brentford-supporter.

Vi får mer specifikt gå tillbaka till den 9 december 1973 och en artikel i Expressen. I artikeln berättas om Brentford FC, som trettio år tidigare varit bästa Londonlag med två femteplatser i högsta serien som bästa resultat. Nu låg laget fast förankrat i botten på fjärdedivisionen och med en ekonomi som gjorde varje dag till en kamp för överlevnad. Underdogsyndromet slog till med full kraft och jag var fast.

Sex år tidigare var det ytterst nära att klubben hade upphört att existera helt och hållet. Ekonomin var i ruiner och Brentfords ordförande hade i hemlighet avtalat med Queens Park Rangers dito om att sälja Griffin Park till QPR och därmed sätta punkt för Brentfords historia. Det hela läckte dock ut och klubben kunde räddas genom en insamling bland supportrarna och ett nödlån hos banken.

Om det finns någon fördel med att välja bort storlagen är det kanske att även dom små framgångarna blir till stora glädjeämnen. Som att genom en kvittering i slutminuterna på en leråker i Rochdale klara sig kvar i tredjedivisionen. Med undantag av ett gästspel i nuvarande Championship 1992 tillbringades säsongerna mellan 1973 och 2014 i dom två lägsta divisionerna.

2007 var ekonomin åter körd i botten och risken för konkurs var överhängande. Vid det tillfället var klubben helt medlemsägd och det fanns helt enkelt inte resurser som räckte för att klara driften.

Den här gången räddas klubben av en då hemlig finansiär som gick in med 3 miljoner pund. Räddaren i nöden visade sig senare vara en man vid namn Matthew Benham, Brentfordsupporter sen barnsben. Några år senare fick Benham köpa klubben mot ett löfte om att varje år investera minst 1 miljon pund. Benham har sedan dess lyckats vända på skutan totalt och 2019 gjorde man en vinst på 20 miljoner pund.

Brentford har en historia om att alltid falla på mållinjen. Klubben innehar det föga smickrande rekordet att ha misslyckats i samtliga kvalspel man deltagit i. Förlusten i kvalfinalen på Wembley mot Fulham i augusti 2020 fullbordade det nionde (!) kvalmisslyckandet i rad. På tröskeln till Premier League trots den näst minsta budgeten i Championship.

Jag skulle vilja vända på frågan i rubriken. Hur kan man undvika att sympatisera med den lilla klubben som mot alla odds har kämpat sig upp från den absoluta botten och som den här säsongen återigen utmanar om en plats i finrummet ?
 

Anders Thelin2021-01-21 13:48:31
Author

Fler artiklar om Brentford