Lagbanner
Reserapport: We can do it on a warm sunny day in Stoke

Reserapport: We can do it on a warm sunny day in Stoke

Efter några års uppehåll på grund av pandemin blev det åter dags för en påskresa till England. Resan bjöd på matcher i serier alltifrån League 2 till Champions league, dock var huvudmatchen Bristol Citys bortamatch mot Stoke. Eftersom det fanns lite olika viljor när vi planerade påsken blev det två olika resor. Det här reportaget kommer enbart handla om resan till området kring Midlands och Yorkshire.

Torsdag 6 april (skärtorsdag)
Resan inleddes tidigt med ett direktflyg från Arlanda till Manchester. Väl framme i England blev det en kort tur med lokalbussen till Stockport, en industriförort till Manchester. Varför åka till denna metropol kan man fråga sig? Skälet var enkelt, vi ville besöka ett ställe vi inte varit på tidigare. Trots att Stockport hade ett hyfsat utbud av pubar ligger den inte överst på listan för ett återbesök.


Två förvirrade resenärer i Stockport letar efter nästa pub.

Fredag 7 april (långfredag)
På långfredagen tog vi tåget till Stoke för att få bevittna vår huvudmatch. Nyfikna på att få se om det fanns någon substans i stadens dåliga rykte började vi traska runt på gatorna. Ganska omgående kunde vi konstatera att ryktet är en sanning. Det märktes även att Stoke var ett tipsextralag när det begav sig för vi var inte de enda skandinaverna på plats. Stadens pubar var fulla av förväntansfulla supportrar och vi behandlades väl, även av de som fick reda på att vi höll på bortalaget.


Hela resesällskapet samlade för matchvärmning på puben Sutherland Arms i Stoke

Innan vi begav oss mot arenan ville vi prova på den lokala specialiteten Oatcakes. Det är en slags smakrik pannkaka gjord av havregryn, mjöl, jäst och som äts med valfri fyllning. Kocken började prata fotboll med oss, han var som tur var Port Vale supporter så vi behövde inte oroa oss för att han skulle spotta i smeten.



Tillverkning av den lokala Staffordshire-specialiteten Oatcakes




Stoke-legendaren Gordon Banks står staty utanför arenan

Bristol City inledde matchen riktigt svagt och det var först efter att bortalagets Naki Wells missade ett friläge som de började blanda sig i matchen. Det var dock hemmalaget som lyckades fastställa halvtidsresultatet till 1-0. I andra halvlek kämpade Bristol på och de lönade sig när den ovane målskytten Zak Vyner nickade in 1-1. De 1 161 tillresta bortafansen skulle få ännu mer att fira när Anis Mehmeti petade in sitt första mål för klubben till slutresultatet 1-2 i 85:e minuten. Matchen som blev undertecknads 50:e match i England blev även the Robins femte raka bortavinst mot the Potters.


Matchen mellan Stoke och Bristol City på Bet365 Stadium slutade 1-2 inför 22 826 åskådare.





Lördag 8 april (påskafton)
På lördagen begav vi oss till Leicester för att titta på ångestbottenmötet mot Bournemouth. Det blev ingen direkt sprudlande tillställning, Leicester var helt under isen och symptomatiskt för ett bottenlag var det en huvudlös hemåtpass som avgjorde matchen till Bournemouths fördel. Fortsätter det så här är det mycket som talar för att Leicester kommer spela i Championship nästa säsong.


Mötet mellan Leicester och Bournemouth på King Power Stadium inleddes med ett fint arktifo inför 32 094 åskådare. Matchen slutade 0-1.


Vid målfirandet tändes två bengaler i bortaklacken. Efter halvtid traskade ordningsvakterna och polisen upp på läktaren och plockade med sig två killar, oklart om det var för bengalerna eller någon annan förseelse.







Den gamle Leicesterhjälten Danny Drinkwater misströstade på puben efter matchen


Söndag 9 april (påskdagen)
Söndagen var matchledig och då passade vi på att åka och besöka Nottingham. Efter en liten promenad runt staden hamnade vi på Englands äldsta pub.


Englands äldsta pub Ye Olde Trip to Jerusalem, från 1198.

 
Måndag 10 april (annandag påsk)
På måndagen tog vi tåget till Sheffield bara för att dumpa väskorna på hotellet och sen ta tåget vidare till Doncaster. Där skulle vi titta på den enligt tabellen betydelselösa matchen mot Grimsby. Det märktes dock ganska fort att det var ett rivalmöte, det var fler poliser på plats än i ett Stockholmsderby. Doncaster tog ledningen i första halvlek men efter två sena Grimsby-mål i andra (det sista i den 96:e minuten) lyckades kustlaget fiska med sig alla tre poängen hem till Cleethorpes. Det var imponerade bra stämning på bortasektionen som fyllde hela ena kortsidan.


Matchen mellan Doncaster och Grimsby på Keepmoat Stadium slutade 1-2 inför 8 620 åskådare.





Efter matchen hamnade vi mitt i några patetiska huliganrusningar. En del var så unga att de troligvis inte hade tappat alla mjölktänder ännu. Som tur var så spärrades inte vägen av så vi kunde utan problem ta oss till stationen och ta tåget tillbaka till Sheffield.



 Babyhuliganer hetsade mot varandra efter matchen och sprang som gaseller när polisen närmade sig.

Tisdag 11 april
På tisdagen tog vi oss till Manchester, dagen till ära bjöds vi på ett riktigt härligt engelskt regnoväder. Två i sällskapet valde att köpa biljetter till Champions leaguekvarten mellan Manchester City och Bayern München på en obskyr nätmånglarsida. Som tur var gick allt bra med biljetterna men platserna var lokaliserade under marknivå. Matchen slutade med en förkrossade 3-0 vinst till Manchester City inför 52 257 åskådare. Bayern såg bleka ut och det ska mycket till om de ska lyckas vända på det i returen.


Platserna var nära till både målfirande...


...samt Peps och Tuchels ordergivande.






Onsdag 12 april
Hemresedag, även fast det blev en ganska lång resa den här gången känndes det ändå vemodigt när dagarna fyllda med avslagen ale, regn och spännande fotbollsmatcher tog slut. Bara att se fram emot när spelschemat för säsongen 23/24 släpps i sommar så vi kan börja planera för nästa resa.

1891 B.C.2023-04-14 23:05:00
Author

Fler artiklar om Bristol City

Fotboll, real ale & kultur - Påskresan 2024
Reserapport: Lasse Kongo i Cambridgeshire