Callum Hudson-Odoi återupptäcker sig själv i Tyskland
Hudson-Odoi har hittat tillbaka till sitt gamla spel i Bayer Leverkusen.

Callum Hudson-Odoi återupptäcker sig själv i Tyskland

Callum Hudson-Odoi har fortfarande siktet inställt på Chelseas startelva. Denna säsong ansåg han sig inte ha råd att nöta bänk, och lånades ut till Bayer Leverkusen. Drygt två månader in i säsongen är ’CHO’ nöjd med sitt beslut.

Callum Hudson-Odoi fyller 22 om ett par veckor. Yttern är fortfarande väldigt ung, men den haussade Cobham-produkten har hela tiden haft höga förväntningar på sig. I våras fick Hudson-Odoi ett bakslag vad gäller hans gamla hälseneskada och missade de två sista månaderna av säsongen. Speltiden hade börjat minska redan tidigare på säsongen, varpå CHO tog chansen att gå på lån till Tyskland. För chelsea-leverkusen/">The Athletic berättade Hudson-Odoi om inspirationen till att testa lyckan i Bundesliga.

”Du tittar på spelarna du lirat med under åren och säger till dig själv, ’de har klarat av det i ligan också, de gör väldigt bra ifrån sig’, då tänkte jag att det var bara att försöka,” säger Hudson-Odoi.

I Bayer Leverkusen fanns ett projekt som tilltalade Hudson-Odoi. På BayArena fanns lekkamrater som Patrick Schick, Amine Adli och Moussa Diaby. Avgörande var säkert också det faktum att de kvalat in till Champions League. För tre-fyra år sedan ryckte Bayern München ordentligt i Chelsea-produkten Hudson-Odoi, Tyskland lär ha varit en bekant idé för honom.

”Jag tittade på truppen och såg hur intressant den var,” säger Hudson-Odoi. ”Jag kände Jeremie [Frimpong] efter att ha mött honom på akademinivå (Frimpong tillhörde då Manchester City). Han är mycket snabbare och starkare än jag trodde, väldigt bra. Det var också bra folk i ledningen, Simon [Rolfes, sportchef] som gjorde allt för att få hit mig. Det betydde mycket.”

För The Athletics Tyskland-korre Raphael Honigstein avslöjar Hudson-Odoi att han ännu inte besökt Kölnerdomen. Han har installerat sig i Köln, på andra sedan Rhen från Leverkusen, men planerar att se sig om när hans schema tillåter det. I SW6 fanns det personer med särskilt god expertis vad gäller Bayer 04 innan flyttbeslutet togs.

”Jag pratade mycket med Kai Havertz, han berättade vilken bra klubb det var, om människorna, om nivån på ligan,” tillägger Hudson-Odoi.

De kontinuerliga problemen med hälsenan påverkade, men Hudson-Odoi var friskförklarad när årets Premier League-säsong drog igång. Yttern lämnades utanför truppen i premiäromgången mot Everton. Där och då visste Callum Hudson-Odoi att en utlåning var ett måste.

”Min målsättning var ’jag måste härifrån,’” säger Hudson-Odoi. ”Inget illa ment, jag menar inte att jag tycker illa om Chelsea eller att jag inte ville vara där. Inte alls så. Men jag behövde spela fotboll någon annanstans, börja om på nytt. Göra det bästa jag kan, vartsomhelst, sedan återvända till Chelsea efter lånet.”

Vårsäsongen 2018/19 var tuff för killarna från Cobham. Både Callum Hudson-Odoi och Ruben Loftus-Cheek fick gott om speltid och levererade fina prestationer. Sedan kom varsin hälseneskada, CHO försvann i slutet av april, RLC efter en vänskapsmatch i maj. Ett knappt halvår efter skadan var Hudson-Odoi involverad med A-laget igen, men allt stod inte rätt till.

”Det är väldigt svårt att bli sig själv efter en sådan skada. Tre, fyra månader efter comebacken kändes det som att det skulle dröja ytterligare ett år innan jag var där jag befann mig innan skadan. Det var en stor chock. Det tog på psyket, du vet inte vad som händer härnäst. Du vet inte om du fortfarande håller måttet. Det som hjälpte mig var människorna runtom kring mig, de hejade fram mig och gav sitt varma stöd,” säger Hudson-Odoi.

Förklaringen till Hudson-Odois form godtas säkert av de flesta, men fokus riktas snabbt på de spelare som faktiskt är uttagningsbara och kan prestera. I Thomas Tuchels 3-4-3 fick han plötsligt testa på rollen som wingback när Reece James var skadad. Detta efter att tidigare uteslutande ha spelat ytter alternativt släpande forward. På frågan om han är född till wingback svarar han The Athletics korrespondent med ett skratt.

”Definitivt inte! Stundtals var det okej. Samtidigt tänkte jag då och då ’Vad håller jag på med? Varför spelar jag på den här positionen? Jag försvarar mer än jag anfaller.’ Oavsett vart jag spelade gjorde jag mitt bästa för att hjälpa laget, det handlar inte alltid om mig själv. Jag sade aldrig emot, jag fortsatte jobba. För att vara den bästa versionen av dig själv behöver du dock spela där du är bekväm och kan utnyttja dina styrkor.”

Experimentet med CHO som wingback föreföll vara ganska lyckat, även om försvarsspelet en mot en lämnade en del att önska. När diskussionen om Tuchels visioner för Hudson-Odoi kommer på tal vill den sistnämnde understryka en sak.

”Jag skulle aldrig snacka ned honom eller säga något ont om honom [Tuchel],” säger Hudson-Odoi. ”Han var alltid schysst, en fin man, både på och vid sidan av planen. Det var bara… med så många bra spelare i laget måste du slåss för din position och jobba så hårt du kan. Det fanns stundtals svårigheter med honom men du måste acceptera det och fokusera på det du kan påverka.”

Bayer Leverkusen har nyligen bytt tränare efter en svag säsongsinledning. Gerardo Seoane har ersatts av legendaren Xabi Alonso. Spanjoren har en tuff uppgift framför sig, laget ligger på undre halvan i ligan och har förlorat tre av fyra Champions League-matcher.

”Resultaten har inte varit särskilt bra, men jag har mått väldigt bra av erfarenheten. Jag njuter av min fotboll, ler varje dag. Killarna har fått mig att känna mig välkommen, jag känner mig som hemma,” säger Hudson-Odoi.

Den från Chelsea utlånade yttern verkar imponerad av sin nya chef. Detta är Alonsos första uppdrag som huvudtränare för ett seniorlag. Den gamla storspelaren verkar inte vara rädd för att gå sin egen väg.

”Han är på dig hela tiden, kommer fram för att säkertsälla att du förstått vad han vill att du ska göra. Han är definitivt mer ’hands-on’ än tidigare tränare jag haft. Han kan fortfarande sparka en boll och har den där vinnarmentaliteten. Det är bra. När han pratar så lyssnar alla, han vet vad han pratar om,” säger Hudson-Odoi.

Än så länge verkar tränarbytet inte ha någon negativ effekt på Hudson-Odois speltid. Xabi Alonso verkar ha dragit samma slutsats som fler än en Chelsea-tränare gjort under årens gång.

”Han har sagt att jag spelar bra, jobbar bra, skapar chanser. Det han efterlyser är effektiviteten, instinkten att röra sig in i straffområdet och göra mål. Det är något jag behöver addera till mitt spel,” berättar Hudson-Odoi.

Som tidigare nämnt, Callum Hudson-Odoi ska precis fylla 22 år. Startsträckan efter att ha slitit av hälsenan är av allt att döma lång, särskilt för en spelare som utmärkt sig med sin explosivitet och förmåga att utmana. Det värmer att höra Cobham-alumnen berätta om den sinnesro han funnit i Tyskland.

”Jag känner att jag är på väg att bli mig själv igen,” säger Hudson-Odoi. ”Tillbaka till perioden innan skadan, då var jag mer direkt och benägen att dribbla. De senaste säsongerna har jag varit mer avvaktande, passat mer, valt det säkra alternativet. Jag är på väg åt rätt håll nu. Jag känner mig vassare och mer direkt med bollen. Det enda som fattas är målen och framspelningarna. Sedan kommer allt vara bra.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-10-25 11:01:28
Author

Fler artiklar om Chelsea