Carly Telford lämnar Chelsea Women för NWSL
Tack för lång och trogen tjänst, Carly Telford!

Carly Telford lämnar Chelsea Women för NWSL

Chelseas oerhört meriterade målvakt lämnar Chelsea efter totalt åtta år i klubbens tjänst. Nu bär flyttlasset av till NWSL och San Diego Wave, där hon får sällskap av före detta Chelsea-spelaren Sofia Jakobsson.

Carly Telfords relation med Chelsea FC inleddes redan 2011 då hon värvades till klubben inför den allra första WSL-säsongen. Hennes första sejour i klubben blev förvisso kortvarig, efter ett lån hos australiensiska Perth Glory lämnade Telford permanent för Notts County i slutet av 2013. I dagsläget var hon tredjeval bakom Ann-Katrin Berger och Zecira Musovic, därför kom San Diegos erbjudande lägligt. I en lång intervju med officiella hemsidan reflekterade Telford över sin tid hos Chelsea.

”Möjligheten kom väldigt plötsligt och jag kunde inte tacka nej,” säger Telford. ”Dessutom, när du har en välsignelse från en av världens bästa tränare i en av världens bästa klubbar så blir beslutet lite enklare.”

Telford kom tillbaka till klubben 2017 och har varit del av en fantastisk femårsperiod för de kungsblå. Trots att hon många gånger agerat andra- eller tredjeval på målvaktspositionen så har Telford skrapat ihop 76 framträdanden för Chelsea FC. Under sin tid i klubben vann hon fyra ligatitlar, FA- och Ligacupen vid två tillfällen vardera, samt Community Shield en gång. För Telford innebar den senaste framgången något alldeles särskilt, då hennes mamma gick bort strax därefter.

”Jag fick vinna en FA Cup-titel på Wembley när min mamma fortfarande var bland oss,"  säger Telford. "Att få se hennes ansikte innan hon lämnade oss var nog en av de bästa känslorna jag fått av fotbollen. Jag kommer för evigt vara tacksam mot mina lagkamrater och klubben för att få göra det. Hon fick hålla i bucklan, ibland tänker man att man i ett bra lag per automatik ska vinna saker. Men det kräver enormt hårt arbete och uppoffringar. Att få göra det vid upprepade tillfällen är bland det mest hedrande jag fått uppleva i den här klubben.”

I och med Telfords sista kontraktsförlängning med Chelsea i februari 2021 inkluderades även en roll som deltidstränare för akademins unga målvakter. Carly Telford har haft stor del i Chelsea Womens resa under 2010-talet och personifierar klubben vid det här laget. Hon debuterade för England 2007 och har inkluderats i tre VM-trupper och en EM-trupp. Dessutom togs hon av Storbritannien ut till truppen för fjolårets (ett år försenade) sommar-OS i Tokyo.

”Utan supportrarna, vad kvarstår då av klubben?” säger Telford. ”Lojaliteten, hängivenheten oavsett hemma- eller bortamatch, de här människorna gör det helt på egen bekostnad. Att ha en kärna av supportrar som ser varje match, kanske tar med sig ett par polare, det är något väldigt fint och får oss att känna oss speciella. Till er alla, tack så mycket. Det har varit ett nöje.”

Carly Telford har hunnit bli 34 år och när erbjudandet från andra sidan atlanten kom så stod Chelsea inte i vägen för sin trotjänare. Tränare Emma Hayes talade varmt om sin spelare och de motstridiga känslorna i samband med uppbrottet.

”Carly har varit en fantastisk trotjänare för klubben över två sejourer,” säger Hayes. ”En stor karaktär i omklädningsrummet och en enormt uppskattad medlem av vår trupp. Vi ville inte tappa henne, men vi kunde inte hindra henne från denna fantastiska möjlighet i USA. Vi önskar henne stort lycka till i hennes nästa steg i karriären och hon vet att hon är välkommen tillbaka till Chelsea närhelst hon vill.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-01-25 12:42:18
Author

Fler artiklar om Chelsea