Cesar Azpilicuetas favoriter i samband med fotbolls-VM
Spanien hade en väldigt lyckad period under VM 2010 och EM 2012, kan Azpi bidra med liknande triumfer under VM 2022?

Cesar Azpilicuetas favoriter i samband med fotbolls-VM

Cesar Azpilicueta påminner om sina barndomsminnen av fotbolls-VM, förklarar varför Qatar är en speciell plats för honom och ser fram emot den kommande turneringen.


Chelsea-kaptenen ser fram emot att få spela sitt tredje världsmästerskap. Han gjorde sin landslagsdebut för nio år sedan och har representerat Spanien 41 gånger sedan dess. Förra året agerade han kapten för Spanien och gjorde sitt första mål för landslaget i den dramatiska segern över Kroatien under EM 2021. 

Nedan diskuterar Azpilicueta några lärdomar han fått under sin tid i landslaget, avslöjar hur nära han var att själv vinna VM och inleder med att berätta med hur det var från första början.

Vilket var det första världsmästerskapet som du kollade på?

Frankrike 1998, sedan Japan och Korea 2002. 

Vad är dina minnen från dessa mästerskap?

År 2002 brukade jag kolla på matcherna hemma tillsammans med min familj före skolan började. Jag minns speciellt 2022 väldigt bra, eftersom Spanien blev utslagna av Sydkorea efter en väldigt kontroversiell match. 2006 kollade jag på finalen mellan Frankrike och Italien med mina vänner i Pamplona. Jag kommer väldigt väl ihåg det eftersom det var samtidigt som San Fermin-festivalen.

En minnesvärd VM-stund?

Måste nog vara när Spanien vann VM. Det är mitt bästa minne. Jag hade precis skrivit på för Marseille och kollade finalen på ett hotellrum med Fernando Morientes, som då spelade för Marseille. Försäsongen hade precis startat och det kändes bra att återuppta träningen!

I den VM-vinnande truppen fanns spelare som jag tidigare hade spelat med, som Javi Martinez och Juan Mata, samt andra spelare jag hade mött flera gånger i La Liga. Jag hade en nära relation med flera så visst kändes det bra att se dem vinna, fastän jag endast kollade på matcherna som en anhängare. 

Du var inte långt ifrån att ta en plats i det VM-vinnande laget…

Jag var faktiskt en del av den 30-manna preliminära truppen inför turneringen. Det var totalt oförväntat. Jag fick ett samtal av tränaren som sade att jag hade en chans att få en plats i laget. Jag hade aldrig tidigare spelat för Spaniens A-lag, jag hade spelat med U-21 laget så när de berättade för mig att jag blev inkallad var det en stor överraskning. Det var en överraskning som jag inte hade förväntat mig, trots att vi inte träffades på träningsläger eller liknande innan den preliminära truppen offentliggjordes. 

Din favorit spanska spelskjorta från tidigare VM?


Jag gillade verkligen vårt vita bortaställ under VM 1994, som spelades i USA.

I vilken arena skulle du helst spela VM-final i?

Finalarenan i Qatar!

Din landslagsdebut ägde rum i Qatar…

Det var en träningsmatch mot Uruguay. Vi hade ett kort möte från måndag fram till onsdagen när matchen spelades. Vi hade inte mycket tid, endast en träning och sedan matchen. Det var fantastiskt eftersom jag spelade 90 minuter och vi vann 3-1. 

Vad är förväntningarna på Spanien inför denna turnering?

Det är väldigt viktigt att vi behåller vår identitet och sättet vi arbetat på tillsammans under en lång tid, sedan ta med oss samma inställning till matcherna. 

Fotbolls-VM är den största turneringen i världen där alla vill spela på sin högsta nivå, och från vår synvinkel vill vi göra vårt allra bästa från första början.

Vad har du lärt dig från de två tidigare världsmästerskapen du deltagit i?

Dey har inte gått särskilt bra under dem. Vi hade inte bra resultat, men det leder till erfarenhet över hur atmosfären ser ut, samtidigt förstår man hur stort fotbolls-VM är. 

Det är en turnering som går riktigt fort. Det krävs att man presterar och får snabba resultat. Denna upplaga av VM kommer att vara annorlunda eftersom den äger rum i mitten av den europeiska säsongen. Laget som lyckas anpassa sig snabbast kommer att ha en liten fördel. 

Spanien mot Tyskland är en av de mest anmärkningsbara matcherna under gruppspelet, och du kommer ställas mot lagkamraten Kai Havertz.

Det känns väldigt spännande. Att spela mot sina klubbkamrater är en del av fotbollen. Under EM spelade jag mot Kovacic, Emerson och Jorginho. Tyskland-Spanien är alltid en stor match och när man bär landslagets tröja ger man alltid sitt bästa!

Vilket lag tror du vinner VM?

Man tror kanske att vissa lag är större favoriter än andra, men när turneringen väl inleds är det annat. Till exempel Spanien spelade VM 2014 efter att ha vunnit både VM 2010 och EM 2012, sedan åkte vi ut i gruppspelet. Det hade ingen förväntat sig. Därför är fotbollen fantastisk, vad som helst kan hända!

Källa: chelseafc.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2022-11-17 16:11:00
Author

Fler artiklar om Chelsea