Champions League-finalen allt närmare Wembley
Spänningen stiger, blir det Wembley som får äran att vara värd för årets final i Champions League?

Champions League-finalen allt närmare Wembley

Uefa är splittrat I frågan gällande spelplats för finalen mellan Manchester City och Chelsea FC. Skall matchen spelas i Istanbul eller blir det Wembley?

Officiellt är spelplatsen för finalen i årets Champions League fortfarande Ataturk Stadium Istanbul, men pressen på UEFA ökar då Storbritaniens regering har placerat Turkiet på sin röda lista gällande högrisk-länder sett till Covid 19. Det är Sky Sports som menar att ett beslut om flytt kommer att tas det närmsta dygnet huruvida Wembley blir värd för matchen istället för Istanbul. Möjligheten för att matchen spelas på gräsmattan på Wembley ökar således.

Under måndagen träffas Storbritaniens regering, UEFA och FA för att diskutera situationen. Troligen offentliggörs ett beslut under tisdagen. Turkiet är mitt I en “lockdown” pga många bekräftade coronafall och en hög smittkurva. För tillfället är landet på röda listan med resförbud som följd. Storbritaniens regering är därför mycket samarbetsvilliga med att få till en lösning för finallagens fans nära Wembley.

Turkiska fotbollsförbundet har investerat mycket för att kunna ta hand om en final, man har bland annat expanderat mediaområdet. Man har dessutom jobbat hart med att få till en Covid-säker miljö. Källor I Turkiet berättar för Sky Sports att man naturligtvis kommer att bli besvikna om inte finalen spelas i Istanbul. Man menar att UEFA inte kan neka staden matchen utan deras tillåtelse. Rimligt torde vara att man I framtiden får ett löfte om en ny final. Man är också ledsna över det faktum att man är rödlistade av Storbritanien. Skulle man i framtiden få en ny final så är 2023 ett lämpligt år då Turkiet fyller 100 år som republik. Mer passande detta år är att man troligen får fylla arenan till max vilket är klart mycket trevligare ekonomiskt.

En viktig I helheten spelas det faktum att från den 17:e maj är tillåten med fans på Englands utomhussporter. Upp till 10 000 fans eller 25% av arenans kapacitet. I och med att 20 000 platser redan är öronmärkta så kommer matchen i så fall att ses som ett ”pilotevent”:

Ett sista frågetecken kring matchen som också skall tas med i ekvationen är att finalen i The Sky Bet Championship play-off nu är bokad denna dag på Wembley. Det är möjligt att flytta denna match, men ha då I åtanke att många fans redan kan ha bokat hotell, resor osv. EM-slutspelet som börjar 11:e juni skall också tas med I beräkningen om en flytt in i juni skulle bli aktuell.

Inget är klart förutom att det inte är klart. Fortsättning följer…

Källa: Sky Sports
 

Erik Larholm@eriklarholm2021-05-10 16:00:51
Author

Fler artiklar om Chelsea