Etihad Stadium, 2021-05-29 21:00

Manchester C - Chelsea
0 - 1

Champions League-titel!

Champions League-titel!

Efter att kvällens final var färdigspelad stod det klart att Chelsea efter en heroisk insats säkrat klubbens andra Champions League titel.  

För första gången sedan 2012 var det dags för Chelsea att spela Champions League final, en match som spelades mot finaldebutanterna Manchester City. På förhand var det en oviss fajt mellan de nyblivna engelska ligamästarna och ett Chelsea som besegrat Pep Guardiolas vinstmaskin två matcher i rad.

Första halvlek:

Det var en mycket intensiv matchinledning från båda lagen, den första halvchansen kom efter sju minuters spel när Raheem Sterling löpte sig fri från Reece James på en långboll från Ederson, men engelsmannen fick inte till något bra avslut. Chelsea skapade därefter ett fint läge för Timo Werner, som dock sköt på sitt eget stödjeben. City kontrade direkt och hade garanterat gjort mål om det inte varit för Ben Chilwells livsviktiga brytning.

Werner fick sedan två bra chanser i rad, den första snubblade han till vid och rullade bollen rakt på Ederson, och den andra chansen drog han i burgaveln. Även om det inte blev någon utdelning var det en livlig start av tysken. Matchen lugnade sedan ner sig och spelet liknade mer de första fem minuterna, när två bollskickliga lag turades om att rulla boll.

Strax innan paus kom det som skulle bli det avgörande målet. Mason Mount tittade upp, tvekade inte, och drog iväg en enastående djupledsboll som Kai Havertz efter en lite tacksam bollstuds kunde rulla in i helt öppet mål. Havertz kunde knappast valt en bättre tidpunkt att göra sitt första Champions League mål.
Det var en mycket underhållande första halvlek där båda lagen bjöd på strålande fotboll. Chelsea skapade de flesta lägena och jag vågar därför mena att det var ett rättvist resultat som lagen gick till pausvila med.

Andra halvlek:

Andra halvlek inleddes avvaktande med City som bollförare och Chelsea som lite mer passivt försvarande. Den första stora händelsen var när Kevin De Bruyne och Antonio Rüdiger sprang ihop, en krock som resulterade i att belgaren, Manchesterlagets stora mittfältsstjärna, fick kliva av med en huvudskada. Detta följdes upp med en straffsituation där Reece James anklagades för att ha tagit med handen på ett otillåtet sätt i straffområdet, men både huvuddomare Lahoz och VAR-rummet valde korrekt att fria.

Halvlekens första ordentliga målchans kom när Mahrez blev fri i den högra halvan av straffområdet och försökte hitta en passning parallellt med mållinjen, men lagkapten Azpilicueta var där med en brytning likt Chilwells i den första halvleken. Chelsea fick sedan ett briljant läge att utöka ledningen när Pulisic frispelades i en mycket fin omställning, men amerikanens avslut gick utanför mål.

City forcerade. De tryckte på. Och tryckte på. Men Chelsea stod emot. Det var en fläckfri försvarsinsats. N’Golo Kanté. Jorginho. Azpilicueta. Mendy. Chilwell. Christensen. Hjältar. De förvaltade utgångsläget som Havertz mål gav helt utmärkt. En magisk kväll som gav Chelsea sin andra titel i världens finaste klubblagsturnering.

Höjdpunkter:
42’, 0–1 Havertz

Matchfakta:

Mål: 0–1
Bollinnehav: 65–35
Avslut: 7–8
Avslut på mål: 1–2
Varningar: 2–1
Hörnor: 3–1
Offside: 1–3


 

Gustav Stenberg@gustav_stenberg2021-05-29 23:14:00
Author

Fler artiklar om Chelsea