Lagbanner
2022-03-26 16:00

Doncaster - Charlton
0 - 1

Doncaster – Charlton 0-1
Charltons formstarkaste spelare och så även planens gigant i bortamatchen mot Doncaster.

Doncaster – Charlton 0-1

Straffmiss, målsumpande och ramträffar. Ja, det var en matchbild som upplagd för en målkavalkad men det blev likväl en uddamålsseger som levde ända in på sekunden, när Charlton tog sin tredje raka seger.

Johnnie Jackson fortsatte på konceptet att denna vinnande startelva inte skulle brytas och lämnade uppställningen oförändrad för tredje matchen i rad. Det var en tillräckligt rörig vinter för att man inte ska uppskatta lite kontinuitet emellanåt. Laget mår allt som oftast bästa av det, så länge det handlar om att det bästa materialet finns tillgängligt. Det enda som justerades sedan senast var att Jason Pearce var med i matchtruppen och tog plats på bänken. Formationen ändrades såklart inte heller och 3-5-2 såg ut att även vara kombinationen som Doncaster använde sig av i sina taktiska förehavanden.

Donnys startelva innehöll två före detta Charltonspelare i mittfältaren Matt Smith (inlånad från Arsenal till Charlton våren 2021) och Joe Dodoo (inlånad från Rangers till Charlton hösten 2017), som båda lämnade anonyma låneperioder efter sig. I samma kategori lär Juan Castillo och Nile John skriva in sig i efter nuvarande säsong. Castillo har stått för en start och två inhopp i alla tävlingar och John har ännu inte gjort en sekund för seniorlaget. Det är inte första gången låneavtal från januarifönstret lämnar frågetecken efter sig. Det är ingen nyhet att man menar bredda truppen med rekryteringar likt dem men det framstår fruktansvärt onödigt om de inte ska användas eller har tillräckligt med kvalité för att utgöra alternativ? Om så är fallet borde det finnas en eller två underifrån i organisationen som kan erhålla deras platser i omklädningsrummet.

Charlton:  MacGillivray; Clare, Lavelle, Purrington; Matthews, Gilbey, Dobson, Fraser (Lee 90+2), Blackett-Taylor (Famewo 90); Stockley (c), Washington.
Ej använda avbytare: Harness, Pearce, Jaiyesimi, Leko, Burstow.

Doncaster: Mitchell; Knoyle, Williams, Olowu; Barlow (Younger 46), Smith (Bostock 75), Clayton, Jackson (Martin 72); Rowe (c); Hiwula, Dodoo.
Ej använda avbytare: Jones, Horton, Gardner, Griffiths.

Domare: Sam Allison.
Publik: 6,350 (636 from Charlton).

Första halvlek
Som länktittande åskådare började matchen sådär. CharltonTV hade bildstrul och inledningen av matchen fick konsumeras via ljud, innan man kom åt matchen via Sky Sports och sedermera när CharltonTV fick ordning på uppkopplingen. Hur som helst, första halvlek kom för Charltons del att handla om spel mot ett mål. Charlton anföll och Doncaster försvarade. En väntad och efterlängtad matchbild. Det började redan efter fyra minuter, när Jayden Stockley nekades ett ledningsmål av mittfältaren Ben Jackson på mållinjen. Corey Blackett-Taylors formkurva hade inte börjat komma av sig och det var han som stod för förarbetet från sin vänsterkant. En vänsterkant som han skulle våldgästa och ha framgång på under hela matchen.

Nästa gång CBT satte fart var när kvarten var spelad. Scott Fraser spelade ut bollen och CBT slog ut sin första motståndare med ett smart medtag. Får han första touchen förbi sin motståndare så är denne sedan chanslös i sin jakt att hinna ikapp. När han sedan började trampa blev högerbacken Kyle Knoyle nästa hinder i straffområdet. Knoyle gick på instinkt och satte ut benet för en brytning. CBT petade en lång touch förbi, tog smällen med Knoyle och straffen var så given som den kunde bli. Som trogen straffskytt stegade Conor Washington fram och sköt till vänster om Jonathan Mitchell, men målvakten såg ut att precis vad som skulle göras och slängde sig åt samma håll för att lyckas med en straffräddning. En missad möjlighet till ett relativt tidigt ledningsmål för Charlton och detta blev början på en framgångsrik match för Mitchell.

För det skulle fortsättningsvis komma att radas upp målchanser. I 24:e minuten stod Mitchell för sitt enda misstag i matchen, när en av hans utsparkar fastnade rakt på Stockley som automatiskt hamnade i en två-mot-en situation med Washington. Från nära avstånd valde sedan Stockley att inte gå på avslut själv utan spelade i sidled till Washington när Ro-Shaun Williams var tvungen att stöta. Washington verkade lika förvånad över passningen som alla andra och när den dessutom hamnade bakom hans stödjeben, så kunde endast en fösning till avslut bli av. Osjälviskt och till viss del en klok tanke av Stockley, men också oerhört slarvigt med tanke på den oavgjorda ställningen. Detta fortsatte sedan med att Mitchell innan halvtid klarade en nick från Stockley, och sedan hade flyt när CBT fyllde på en hundradel för sent vid bakre stolpen för att hinna nå en nickskarv från Stockley på ett inlägg från Matthews. Otroligt nog var det mållöst på Keepmoat Stadium i halvtid.

Andra halvlek
Oroväckande nog var sedan Donny som kom ut bäst inför andra halvlek. I en period på 10-15 minuter tog hemmalaget tag i spelet och började där prestera sina första målchanser i matchen. Kyle Knoyle och Matt Smith stod för försöken men dessa gav inte resultat, lyckligtvis. Det hade varit oerhört missvisande om så varit fallet men samtidigt kan man i Charlton inte skylla på något när man missat de chanser som man gjorde.

Det hela svängde dock så småningom tillbaka i rätt riktning för Charlton och man tog sig in i matchen igen. Det skulle då inte ta särskilt lång tid innan det slutliga ledningsmålet äntligen kom. Stockley vann och tog kontroll över ett långtuppspel, innan han spelade ut till CBT på vänsterkanten. CBT hamnade, som så många gånger förr den här matchen, en mot en och valde denna gång att accelerera förbi genom att enkelt peta bollen förbi sin utmanare. Från kortlinjen passade han sedan snett inåt bakåt till Stockley, som tagit en löpning in mot boxen, och från sin fria yta placerade han in 0-1 (66) i Mitchells vänstra hörn. Ett vilt och förlösande firande tog vid, vid Charltons 600 bortasupportrar.

Charlton tryckte sedan på för ytterligare ett mål men Mitchell stod pall med räddningar på skott från CBT och Fraser. Närmst kom man när Washington snappade upp en tokig passning hemåt och han ryckte till sig ett friläge. Mitchell kom ut bra och räddade Washingtons skott, men bara tillfälligt för returen landade hos Stockley som makalöst nog träffade det lediga målets ribba med sitt skott.  Resultatet stod sig fortfarande, vilket i sig var helt osannolikt.

En uddamålsledning innebär sedan att poängen aldrig är skrivna i sten innan matchen är avblåst. Det fick Charlton även befara i den här matchen, trots att man dominerat totalt i 70 minuter. Doncaster etablerade ett sista tryck offensivt för att försöka nå en kvittering. Ett inlägg skickades in från höger och studsade ut till skottläge för Tommy Rowe som avlossade och tvingade Craig MacGillivray till en sista räddning. Nu var matchen äntligen över och Charlton kunde slutligen kassera in de tre poängen från Doncaster.


Efter match
Det var ingen tvekan om att Charlton skulle vinna det här. Allt annat vore fel och orättvist. Sedan borde det blivit fler mål och matchen borde ha hanterats på ett mer komfortabelt sätt än vad den gjorde. Det vet samtidigt alla inblandade om. Så länge det står 0-1 är inga poäng kassaskåpssäkra, oavsett matchbild. Sedan ska inte resultatet bjuda till allt för mycket frustration eller negativa eftertankar. Man vann och det är det viktiga. Liknande matchbilder, där det ska göras fler mål och skärpan eller beslutsfattningen inte riktigt är där, upprepar sig varje säsong och då är det ändå styrka att inte sjabbla bort det och tappa onödiga poäng. Sedan tidigare vet vi också att Charlton inte är ett lag i slag den här säsongen och man går inte bara och vinner med 0-5. Och definitivt inte på bortaplan där vi har fått vara nöjda med varenda liten poäng som gått att norpa åt sig.

Då säsongen går mot sitt slut, kontraktet är säkrat och laget knappt har några placeringar att spela om, börjar det gå att syna vem och vilka som kan vara alternativ till nästa säsongs spelartrupp. I alla fall om man betraktar Jackos uttagningar. Lånespelarna används allt mindre och det inkluderar inte bara ungdomarna som nämndes i början utan nu börjar även Akin Famewo, Jonathan Leko och Elliot Lee användas mindre på grund av deras osäkra framtid i klubben. Kontraktssituationerna till nästa säsong kommer vara ett aktuellt samtalsämne från och med nu då hela elva spelarkontrakt löper ut och sex låneavtal avslutas. Thomas Sandgaard och Jacko har uttalat sig om det kommer renoveras till nästa säsong, men antalet avtal som löper ut är så pass många att åtminstone ett par borde kunna förväntas bli förnyade. Sett till speltid och uttagningar på sistone ser Adam Matthews, Ben Purrington, Corey Blackett-Taylor och Conor Washington ut att ligga bäst till när det gäller en framtid i Charlton, om de själva vill det. Ryan Inniss och Jake Forster-Caskey borde också vara givna men där finns det en återkommande skadeproblematik att ta hänsyn till. Papa Souaré kan vi redan räkna bort och känslan är att samma sak gäller Ben Watson och Chris Gunter.

Omgångens poäng
3p – Corey Blackett-Taylor: Otvivelaktiga tre poäng till CBT efter den här insatsen. Har prickat någon galen formtopp och klivit fram som en nyckelspelare i offensiven på bara några få matcher. Har en snabbhet som få andra kan mäta sig av och misslyckades knappt med en aktion under 90 minuter. Fick nu också möjlighet till mycket boll och verkar än vara en oupptäckt hemlighet för många motståndare. Tack vare sitt rykte har Jonathan Leko direkt en dubblering mot sig, i form av försvarare med understöd, när han spelar. Än verkar inte CBT råka ut för samma metoder.  

2p – Scott Fraser: Bästa insatsen hittills av Fraser som fördelade boll och styrde från mitten. Fick mycket ytor och ansvar att arbeta utifrån. Langade ut mycket till CBT och det var framgångens väg för Charlton.

1p – Sam Lavelle: Den som får bli ansiktet utåt för en ny hållen nolla. Har fått stort ansvar som mittförsvaren i trebackslinjen och växer för varje match. Höll ihop försvaret och stod upp under de få minuter som Donny faktiskt hotade. Fick sedan plats i omgångens lag, tillsammans med CBT och Sean Clare.

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-03-27 22:27:21
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson