MUWomen’s Barmy Army: Succe? Selvfølgeligt, ikke sant
Elisabeth Terland och Celin Bizet ler ikapp i den norska landslagströjan.

MUWomen’s Barmy Army: Succe? Selvfølgeligt, ikke sant

Det känns som igår när säsongen fortfarande var i sin linda, nu är våren här och de snabba glasögonen ska på – slutspurten står för dörren. Då lutar vi oss mot Norge. Lugn, det finns annat att luta sig mot än bara Norge… men en norsk offensiv duo lutar jag mig mer än gärna mot.

Det är klart att man känner en stolthet över att svenska världsspelare som Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic representerat Manchester United. Och det är klart det känns roligt att Manchester Uniteds herrar kommer till Sverige i sommar för träningsmatch mot Leeds United.
Skandinavien är ett starkt Manchester United-fäste, förra sommaren spelades träningsmatch i Norge. Vilket kanske inte är så konstigt. Oavsett Henkes och Zlatans avtryck når de inte Ole Gunnar Solskjaer.

Även om Sverige verkligen försökt ta upp Manchester United-konkurrensen med Norge på herrsidan har det varit en slam dunk på damsidan för våra grannar i väst. Lotta Ökvist försökte för några år sedan men vände hem igen, nu är det Anna Sandberg som vill göra vänsterbacksplatsen till sin.
Norge däremot har skapat sig en egen liten legion i Manchester. Aurora Mikalsen var först, sedan följde Maria Thorisdottir, Karna Solskjaer, Vilde Bøe Risa och Lisa Naalsund. I årets trupp finns bara den sistnämnda kvar, men en norska är ju för lite – hon har fått sällskap av både Elisabeth Terland och Celin Bizet.
Succe? Selvfølgeligt, ikke sant.

Elisabeth Terland lös av stjärnpotential, däremot mötte jag värvningen av Celin Bizet med viss skepsis. Kanske såg jag inte hennes naturliga plats i laget, och kanske hade jag en del tidigare Marc Skinner-värvningar i bakhuvudet – värvningar där spelare i princip bara hunnit komma till laget innan de lämnat igen, lex Adriana Leon.
Men så fel jag hade. Norge rules, ok.


I straffområdet är Terland en kobra, hon lyckas nosa upp det mesta och få ett huvud eller en fot på bollen.

Med endast fyra matcher kvar av ligasäsongen befinner sig Manchester United mitt i den infernaliska toppstriden – eller ja, den kan komma att bli infernalisk. Kanske att Chelseas Champions League-fokus bjuder in bakomliggande lag, men för att tappa sex poäng krävs mer än bara pyspunka.
Manchester United och Arsenal kan båda ändå blicka mot de där sex poängen och känna; kanske, kanske finns det en chans. Samtidigt behöver ett öga hållas i backspegeln, Manchester City frustar sju poäng längre ned. Även om siktet mot en ligatitel finns är det just mellan Manchester United och Manchester City – mellan tredje- och fjärdeplatsen – en tydlig skiljelinje framträder. Topp tre kvalificerar sig för Europa-spel, fyran får inget.
Det bästa av allt; Manchester United styr över sitt eget öde.

De fyra motståndare som återstår är West Ham, Arsenal, Manchester City och Chelsea – och sex poäng räcker för en säkrad Europa-plats. Men det kan gå fort åt både det ena och det andra hållet, en seger här eller en förlust där gör skillnaden mellan att flåsa eller bli flåsad i nacken.

Ni vet den där tumregeln att siffror upp till och med tolv skrivs med bokstäver och efter tolv skrivs med siffror. Efter 18 (siffror) spelade ligamatcher har United släppt in ynka nio (bokstäver) mål – ett mål varannan match i snitt, och att vi inte ens är uppe i att skriva insläppta mål med siffror imponerar stort.
Phallon Thullis-Joyce är en stor anledning till det, tillsammans med det kollektiva försvaret. Att kunna luta sig mot ett tryggt försvarsspel när allt nu ska avgöras inger lugn. Samtidigt kommer några matcher behöva vinnas, då krävs offensiv spets – och Norge gör entré.
Utöver två mål har Celin Bizet gjort sex assist och är med det tvåa i WSL:s assistliga. Elisabeth Terland är trea i skytteligan med nio fullträffar och har dessutom gjort fyra assist – statistik som gör gällande att hon har flest målinvolveringar under säsongen. Visst finns det en del offensiv sprängkraft som borde oroa de andra topplagen.


Med sin energiska och fartfyllda spelstil händer det alltid saker kring Bizet. Hon får också ta emot en del stryk, men det visar mest att hon allt som oftast är steget före motståndaren.

Med några månaders skillnad 2001 föddes Elisabeth Terland och Celin Bizet båda två i de södra delarna av Norge – sedan dess har deras fotbollsresor följt separata men ändå parallella spår. Båda två representerade en del olika norska klubbar (Bizet var också en säsong i PSG) innan de båda flyttade till England under sommaren 2022 – ett år efter att de båda debuterat för landslaget. Terland hamnade i Brighton och Bizet i Tottenham, båda blev viktiga pjäser i lag som befann sig strax bakom de etablerade storklubbarna.
De hade visat att de var redo för nästa steg, men var de redo för Manchester United-steget?

Elisabeth Terland slog tidigt igenom och visade prov på målskyttskunskaper i både Klepp och Brann i norska högstaligan. Brighton blev det perfekta steget när hon anlände till de brittiska öarna, ett lag på tydlig uppgång men utan konstant press av att vinna varenda match. Sju ligamål under första säsongen blev till 13 under andra säsongen – delad andraplats i skytteligan.
Nikita Parris hade gjort en fin säsong i Manchester United med åtta ligamål, men när sommaren 2024 kom ville United bygga en yngre och långsiktig framtid – Terland och Parris gick helt enkelt i motsatt riktning.
För första gången sedan Alessia Russo lämnade för Arsenal hade United nu en riktig nia – en uppspelspunkt, en djupledslöpare, en målskytt. Platsen i startelvan fanns där och bara längtade efter Terland, United hade lyckats hitta precis rätt pusselbit. Spelmässigt fann hon sin plats tidigt, målskyttet har kommit allt eftersom – efter årsskiftet har hon varit briljant i alla aspekter.

Visserligen lämnade Lucía García ett hål på ytterpositionerna men likväl fanns Geyse, Melvine Malard och Leah Galton kvar – var skulle Celin Bizet in i ekvationen. Med ett förstärkt centralt mittfält skulle även Ella Toone och Grace Clinton få hålla till på någon av kanterna ibland.
Min eventuella skepsis blåstes bort ganska omgående. Bizet hade under sin tid i Tottenham visat sig vara en giftig offensiv spelare – att hon är talangfull råder inga tvivel kring, annars hade inte PSG värvat henne något år tidigare från Vålerenga. I United spelade hon sig tidigt in i startelvan, även om hon fick vikariera som högerback vid något tillfälle. Men det är ett steg framåt på samma kant, med Jayde Riviere bakom sig, som hon växt ut till en bärande offensiv kraft. Med ett konstant löpande finns hon hela tiden som ett alternativ, och hennes förmåga att ta sig runt på kanten och faktiskt få in inlägg och inspel gör att poängen kommer.

De två norskornas karriärer har fortlöpt parallellt och nu knutits samman, visst känns det som att de är menade att spela just här – tillsammans. Framtiden ser ljus ut, och i Manchester Uniteds jakt på Europa-platser finns flera spelare att hålla koll på – vi har ett svenskt inslag, men offensivt är det Norge som rules, ok. Selvfølgeligt.

Till sist…

… kvartsfinalen i FA-cupen blev en stabil 3-1-seger mot Sunderland efter mål av Galton, Le Tissier och Toone. Det var uppladdningen inför Liverpool på bortaplan, men United kom in och blev sönderkontrade. Trots en fin första halvlek lyckades man inte spräcka nollan, när 1-0 istället kom i egen kasse dog matchen ur ett United-perspektiv. Liverpool kontrollerade och vann välförtjänt med 3-1 – största frågan efteråt, vad gjorde Miyazawa på bänken? Den absoluta närkontakten med Chelsea tappades men tack vare 4-0 mot Aston Villa och 2-0 mot Everton kan de ändå känna visst flås i nacken.

… i den här spalten har Sir Jim Ratcliffe och ledningen fått sin beskärda del av kritik för hanteringen och uttalanden kring damlaget. Men den sportsliga ledningen ska också uppmärksammas när intresse faktiskt visas – även om det i grunden ska kunna tas för givet. Omar Berrada var på plats för att se matchen mot Everton och uttalade sig efteråt om att några tunga namn försvann förra sommaren och unga spelare som Maya Le Tissier och Grace Clinton tagit stora steg: Jag tycker Marc gör ett fantastiskt arbete och detta är ett lag för framtiden som vi kommer fortsätta bygga vidare på. De ska ha beröm för den fina säsong de gör, de visar beslutsamhet och kämparanda. De har bäst defensivt facit i ligan, och vi är väldigt stolta över dem.

… med Berradas ord klingande i huvudet var det kanske inte så konstigt att det några dagar senare annonserades att Marc Skinners kontrakt förlängts. Han kommer nu leda Uniteds damlag till 2027, med option för ytterligare ett år. Nu syr vi ihop den här säsongen och så får vi se om Skinner kan lyfta United ut i Europa kommande år – jag tror han kommer göra det.

… mycket Norge nu, för första gången sedan november har Lisa Naalsund spelat match för Manchester United. Oerhört välkommet tillskott från skadelistan inför slutspurten.

… Jayde Rivere: superstjärna. Med sina kvicka fötter åker hon på en hel del stryk varje match, här måste domarna faktiskt börja markera och dela ut lite kort – Riviere vill vi njuta av på plan, inte ha i något rehabrum.

… 18 ligamatcher har spelats, Marc Skinner har gjort 23 förändringar i startelvan – alltså lite drygt en förändring per match. Med det är han den coach som är minst benägen att förändra, och United är verkligen med i kampen om topp tre. För två säsonger sedan när ligatiteln stod på spel i sista omgången var det också en Skinner som höll fast vid samma lag gång på gång. På andra sidan av skalan står Sonia Bompastor som gjort 49 förändringar i startelvan – mest i ligan. Chelsea har den bredaste truppen och går långt i alla cuper, United kan i större utsträckning fokusera på en sak. Konsten att rotera är viktig att kunna, men att rotera för roterandes skull kan ge motsatt effekt.

… Millie Turner har varit med sedan damlaget startades, nu har hon dessutom förlängt sitt kontrakt och stannar till 2028. Härligt att ha Millie kvar i klubben. Vid kontraktsskrivningen hade hon sin hund – Pongo – med, som på stående fot fick ett livstidskontrakt.

… efter de väldigt publika turerna kring Geyse har brasilianskan nu skrivit på för Gotham FC i den amerikanska ligan. Lån fram till november 2025 – så länge den amerikanska säsongen håller igång – och därefter har Gotham köpoption. Utifrån situationen som uppstod är detta bästa möjliga lösning, Geyse får testa vingarna i nytt lag och United kan fokusera på säsongsavslutningen. Vi tackar Geyse för det hon bidragit med i United, en inte allt för vild gissning från min sida; detta var det sista vi såg av henne i Manchester.

… Hannah Blundell har blivit mamma, 31 mars föddes dottern Romi Jayne Pett. Stort grattis!

… 13 april är det Manchester-derby i semifinalen av FA-cupen. United vann i ligan och City i ligacupen – vem drar längsta strået nu? Sedan är det West Ham, Manchester City och Arsenal som väntar i ligan. In ska också en match mot Chelsea klämmas, eftersom de gick till semifinal i Champions League väntar matchen mot United på nytt speldatum.

Månadens spelare: Leah Galton



Månadens mål: Grace Clintons 3-0 mot Aston Villa. United pressar intensivt och Grace Clinton vinner boll. Visst drog hon kanske lite mycket i tröjan, men att hon vänder upp och uppfattar målvaktens position – och dessutom lyfter bollen in i målet från långt håll är en aktion av högsta klass.

Både Terland och Bizet måste betraktas som succényförvärv, räknade ni med den utdelning vi faktiskt fått? Vad tänker ni nu inför slutspurten, blir det Europa nästa säsong eller går vi in till sommaren i mörka tunga moln? Dela med er i kommentarsfältet!
Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2025-04-07 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter krysset mot Lyon
Inför: Lyon – Manchester United

Spel utan konto innebär att man använder e-legitimation för registrering.

spela18-logostodlinjen-logospelpaus-logospelinspektionen-logo