Lagbanner
2022-10-22 16:00

Shrewsbury - Charlton
0 - 1

Shrewsbury – Charlton 0-1  

Shrewsbury – Charlton 0-1  

Ett knapert uddamålsresultat må visa på en målsnål match men det var långt ifrån chansfattigt när rubrikens lag drabbade samman på New Meadow. The Addicks bärgade tredje raka och säsongens första seger på bortaplan.

Med Charlton nyfunna form i åtanke fanns det inte mycket som pekade på att Ben Garner skulle fingra särskilt mycket på startelvan. Det gjorde han inte heller när i stort sett samtliga spelare som senast fanns att tillgå. Den enda förändringen som tvingades fram var Corey Blackett-Taylor visade sig vara den anonyma spelaren som meddelades vara skadad vid presskonferensen inför matchen. Ett tråkigt besked så klart, med tanke på CBT:s insats i just senaste matchen mot Portsmouth. Få spelare kan få en ytterback att se mer skräckslagen ut än han. Hur som helst, CBT var skadad och gissningarna var att Kirk skulle fortsätta spela centralt bredvid Stockley och att Jack Payne skulle roteras in till vänster. Hälften av dessa skulle slå in men en av Garners lösningar var ett otippat kort. Han valde nämligen att slänga in akademispelaren och den egna produkten Tyreece Campbell från start på vänsterkanten. Kirk behölls därmed centralt. Spännande!

Övriga aktörer var Wollacott i mål, med Mandela Egbo-Ryan Inniss- Eoghan O’Connell – Steven Sessegnon i första ledet framför sig. En försvarslinje som börjat sätta sig och som nu presterat stabilt under ett par nittiominutare i rad. Sean Clare som varit bofast som yttterback tidigare har faktiskt blivit utkonkurrerad för tillfället. Centralt mittfält utgjordes av George Dobson och Scott Fraser, och Jesurun Rak-Sakyi kompletterade Kirk som ytter.

Steve Cotterill slängde ut ett beprövat Shrewsbury Town i en 3-5-2 formation och bara av startelvan att döma är den här upplagan att räkna med gällande en positiv tabellplacering. Eller lyssna bara på trebackslinjen innehållande Taylor Moore, Chey Dunkley och Tom Flanagan. Mittfältet är inte heller att förringa sett till den här nivån.

Första halvlek
Shrewsbury var att räkna med omedelbart i matchen och visade att även om man skapat sig ett lite annat spelarmaterial så var man fortsatt ett tungt lag när det kom till rakare spel, exempelvis fasta situationer. Tidigt i matchen fick Charlton vara nöjda att Stockley befann sig på rätt plats i defensivt straffområde och egen mållinje ren från överträdelse. Detta när Shrewsbury hotade med välslagna hörnor ett par gånger om inledningsvis.

För Charltons del kom man också loss bra i offensiven genom sina egna metoder. Satte man bara fart på benen och bollen så var det många spelare som var svårhanterliga för Shrewsbury. Mycket kom att handla om Jesurun Rak-Sakyi, som verkligen kom att blanda och ge i offensivens sista tredjedel. Tyreece Campbell ska också nämnas och det var på ett initiativ från honom som Charltons första riktiga målchans kom till. Campbell vek in från vänster och avlossade ett tungt distansskott som Mark Marosi inte hade möjlighet att greppa. Returen landade rakt ut hos Rak-Sakyi men trots en två touch lång bollhantering lyckades han inte förvalta den utan sköt istället utanför från sex meter. Visserligen avslutade han med fel fot men det räcker inte som ursäkt från det läget som hanterades alldeles för stressat.

Det skulle nästan bli än värre senare och då har vi kommit till den 33:e minuten. Charlton var vid denna tidpunkt ordentligt framåtlutade och stod med hela laget högt upp på offensiv planhalva. Possession utövades och det blir talande när O’Connell som smekte fram en boll bakom Shrewsburys försvarslinje från sin höga utgångsposition. Ytterback Sessegnon var dessutom spelaren som gett sig iväg som alternativ och hann upp bollen precis innan kortlinjen för att servera en omarkerad Rak-Sakyi snett inåt bakåt. Om första målchansen hanterades förhastat så var snarare känslan nu att Rak-Sakyi funderade för mycket i situationen. Trots gott om tid och utrymme att hantera målchansen så fick han knappt till något som kan kallas för avslut och Marosi kunde förvånansvärt enkelt använda skopan.

Charlton var bra under halvlekens avslutande kvart och var riktigt underhållande att titta på. Det fanns en flexibilitet i att anfalla och man var väldigt lyckosamma i sitt sätt att kombinera högt upp i planen. Kirk såg ut att fortsätta trivas i sin frihet att variera sig från en central utgångsposition och länkade upp bra med Fraser och Campbell vid ett tillfälle som gav den sistnämnde möjlighet till att volleyavslut som tyvärr gick precis utanför ena stolpen. Rak-Sakyi hade därutöver en boll i nät som dömdes bort för offside. Det fanns ytterligare någon chans från Stockley respektive Tom Bayliss i Shrewsbury som väckte ens uppmärksamhet i soffan, men 0-0 stod sig till halvtid.

Andra halvlek
Shrewsbury kom ut bäst i andra akten och det var något oroande. Med tanke på vilka lägen som inte hade utnyttjats under de första 45 så var rädslan att det nu skulle bita en i baken. Det har vi inte minst varit med om förr. Hemmalaget skulle dock inte heller få ut någon produkt av sitt positiva spel, utan anslöt istället till tävlingen – vem som kan missat bäst målchans. Man återerövrade boll högt upp i planen och kunde snabbt vända ut genom en lyftning över backlinjen till vänster. Wingbacken Jordan Shipley stormade fram och satte ett perfekt inspel parallellt med mållinjen men ingen var förmögen att förvalta passningen utan istället slogs det hål i luften.

Ett tidigt byte gjordes. Campbell fick visa framfötterna i cirka en timme, sedan kom Jack Payne in. Ett byte som föll väl ut med tanke på hur de kommande tio minuterna skulle utveckla sig efter bytet. Charlton jobbade sig tillbaka in i matchen och jämnade ut matchbilden igen. I 69:e minuten rullade man boll högt upp i planen och Payne sattes i spel till höger för att kunna utmana. Han tog sig an sin motståndare, gjorde den lilla tempoväxlingen mot kortlinjen och satte ett perfekt inspel snett inåt mot målområdeslinjen. Rak-Sakyi positionerade sig bra – likt tidigare lägen – och tog denna gång tillvara på det genom att handla behärskat och placera in 0-1 (69).

I en sådan matchbild är det inte sällan som det första målet blir avgörande och denna match skulle inte bryta den regeln. Om det varit öppet och chanser åt båda håll i 70 minuter så skulle de sista 20 bli betydligt mer tillknäppta. Ben Garner gjorde sina byten för att få tiden att gå och samtliga förvaltades även denna gång – Terell Thomas gjorde bland annat sin ligadebut för klubben. Chuks Aneke skapade givetvis en möjlighet att stänga matchen men denna gång lyckades han inte hamna i målprotokollet under sina tio minuter. Inte gjorde det heller någonting just denna gång då Charlton höll undan och för första gången den här säsongen fick sjunga hem tre poäng på bortamark.

Efter match
Kul med vinst. Speciellt på bortaplan då det dröjde ända hit för att lyckas med det. Bara det är ett underbetyg i sig. Men nu är vi där vi är och Charltons vändning av formkurvan har helt plötsligt satt dem på en 7:e plats i en haltande tabell.

Insatsen får beskrivas som en bra bortamatch. Det är svårt att kräva mer när man besöker en vanligtvis svår bortaplan och det var inget undantag den här säsongen. Shrewsbury är bättre än på många säsonger och kommer göra det svårt för flera lag. En placering på övre sidan av tabellen borde definitivt vara deras målsättning, vilket det säkerligen också är. Försvaret höll tätt igen och bidrog till fjärde nollan för Joe Wollacott – den andra på raken. Mycket annat var positivt, speciellt det offensiva spelet. Lite oroväckande att inte fler mål gjordes med tanke på chanserna. Det fanns en farhåga att man skulle hamna där som man gjort många matcher tidigare – det vill säga bra spelmässigt men dålig slutprodukt. Nu var det viktigt att målet kom till slut och det gjorde det när Rak-Sakyi tog revansch på sig själv och sköt hem de tre poängen.

Dessutom kul att Campbell kunde prestera som han gjorde i sin startdebut. Det har varit en bra säsong hittills när det gäller att släppa fram egna produkter. Richard Chin, Charles Clayden, Aaron Henry, Miles Leaburn, och nu Tyreece Campbell.

Omgångens poäng
3p – Charlie Kirk: Kanske lite förvånande men i mitt tycke gjorde Charlie Kirk en av sina bättre matcher i Charltontröjan. Har även denna säsong sett sig petad vid ett par tillfällen men har verkligen gynnats av övergången till 4-4-2. Har dessutom hanterat omställningen till en central forwardsposition ypperligt och är faktiskt den som i helgen gjorde mest nytta i kombinerandet att bli lyckosamma offensivt. Bra på att droppa ner i fria ytor och satte sina lagkamrater i bra lägen.

2p – Jesurun Rak-Sakyi: Ja han missade otroliga målchanser och bör vara missnöjd med det – vilket han garanterat är. Samtidigt är det Rak-Sakyi som till slut avgör matchen till Charltons fördel och hade han haft en bra dag med sitt sikte så hade han också gjort minst ett hattrick. Därmed går det inte att bortse från vilken betydelse han hade för offensiven även i den här matchen.  

1p – Jack Payne: Kommer in och bidrar på nytt genom sitt inhopp. En del opinioner menar att Payne har spelat tillräckligt bra för att starta mer men när han väl gjort det har han inte imponerat tillräckligt för att fortsätta göra det. När det dock gäller att hoppa in och bidra på få minuter så kommer poängen och den här gången var det ett eget initiativ som gjorde att Rak-Sakyi kunde assisteras och tre poäng kunde firas.

Charlton:  Wollacott; Egbo (Clare 80), Inniss, O’Connell, Sessegnon; Rak-Sakyi (Morgan 88), Dobson, Fraser, Campbell (Payne 62); Stockley (c) (Aneke 80), Kirk (Thomas 88)
Ej använda avbytare: MacGillivray, McGrandles

Shrewsbury: Marosi; Moore (Pennington 78), Dunkley, Flanagan, Shipley; Winchester; Bennett (Street 78), Leahy (c), Bayliss (Bloxham 77); Saydee, Pyke (O’Brien 60)
Ej använda avbytare: Burgoyne, Bowman, Caton


Mål: Jesurun Rak-Sakyi 0-1 (69)
Domare: Sebastian Stockbridge
Publik: 6,519 (552 från Charlton)

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-10-24 22:09:39
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson