Lagbanner
2021-11-27 16:00

Shrewsbury - Charlton
1 - 0

Shrewsbury – Charlton 1-0
Jonathan Leko var tillbaka från skada!

Shrewsbury – Charlton 1-0

Så kom Johnnie Jacksons första ordentliga motgång som caretaker, när Shrewsbury gjorde 1-0 på tilläggstid och kom undan med samtliga poäng. Detta i en match som sett till matchbilden tråkigt nog borde slutat mållöst och oavgjort.

Tre matcher på en vecka leder oftast till en och annan förändring i startelvan. Så även denna gång. Jacko valde att byta figurer på kanterna, som i nuvarande spelsystem (3-5-2) har stora ytor att jobba över. DJ Jaiyesimi fick alltså vila och ersattes av Corey Blackett-Taylor, som likt sin konkurrent i DJ inte är helt van vid att ha ett stort ansvar i såväl offensiv som defensiv. På andra kanten slänges Papa Souaré in från start och det på bekostnad av Chris Gunter i mittförsvaret, vars plats fylldes ut av att Ben Purrington flyttades från vänsterkanten till trebakslinjen.  

Lagen ställde upp så här:

Charlton: MacGillivray; Clare, Famewo, Purrington; Blackett-Taylor (Jaiyesimi 72), Gilbey (c), Dobson, Lee, Souaré; Davison (Leko 62), Washington.
Ej använda avbytare: Henderson, Gunter, Watson, Morgan, Kirk.

Shrewsbury: Marosi; Pennington, Leahy, Nurse; Pyke (Leshabela 32), Bennett (c), Vela, Ogbeta; Udoh; Bloxham (Cosgrove 69), Bowman.
Ej använda avbytare: Burgoyne, Craig, Kaninda, Wilson, Caton.

Första halvlek
Sett ur båda lagens prestationers och höjdpunkters perspektiv riskerar den här matchrapporten att bli den kortaste under den här säsongen. Av den anledningen kan vi inleda med att skänka några raders hyllning till de bortasupportrar som faktiskt lyckats ta sig till Shrewsbury denna lördagseftermiddag. Märkligt kanske någon kan tycka att samma sak inte gjordes till dem som tog sig till Morecambe i Lancashire i tisdags, vilket under normala omständigheter är en plats som är svårare att nå än Shrewsbury. Men denna helg rådde det tydligen kaos i den kollektiva trafiken för att ta sig till just Shrewsbury, som denna helg upplevdes som en av de svåraste platserna att nå på ön. Ändå var det ett skapligt sällskap som faktiskt befann sig i Shropshire vid tiden för avspark och dessa aktörer ska hyllas för att de faktiskt lyckades med det.

Spelmässigt började Shrewsburys bäst och var då laget som kom närmst mål. Vid en andravåg efter en hörna blev Matthew Pennington bortglömd på bakre ytan, men hans fulla längs räckte inte att sträcka ut för att peta in ett ledningsmål. När kvarten var spelad fick sedan Craig MacGillivray tvingas till ett ingripande. Shrewsbury trasslade sig igenom och en passning snett-inåt-bakåt hittade en fri Tom Bloxham i höjd med straffpunkten. Inget dumt avslut följde efter men MacGillivray bjöd på en kvalificerad enhandsparad som räddade till hörna.

I andra änden av planen skulle den jämna matchbilden leda till att Charlton kunde komma ikapp och kvittera i antalet målchanser. Charlton hade problem att spela sig fram till den sista tredjedelen och ofta fastnade bollen på mindre farliga ytor långt ute på kanterna eller så sjönk tempot så pass mycket att Shrewsbury hela tiden kunde hamna på rätt sida. Vid ett tillfälle tog dock Alex Gilbey, kaptenen för dagen, saken i egna händer och vann mark centralt, för att sedan bjuda på ett hårt avslut som Mark Marosi räddade till en hörna. Gilbey bröt lite överraskande mönstret i en annars sömnig tillställning. Likadant var det i nästa målchans när CBT bjöd på fina fötter och tog sig igenom Shrewsburys försvar på insidan från högerkanten. Inlägget som följde fick Conor Washington en nickskarv på vid målområdeslinjen och den gick tätt utanför Marosis bortre stolpe.

Oavgjort var ställningen i halvtid, som ni säkert förstått.

Andra halvlek
Trots ett (förhoppningsvis) uppmanade snack i halvtid blev det ingen direkt scenförändring i andra halvlek, från något av lagen. Man uppträdde delvis krampaktigt, delvis slarvigt och inte är det lätt att producera något produktivt då. Ändå lyckades Charlton få till två ganska heta målchanser.

Elliot Lee var först och testade med ett hårt skott från distans som Marosi inte kunde hålla i sin famn. Detta följdes upp med förändringar inom laget där Jacko bytte in både Jonathan Leko och DJ Jaiyesimi. gick att känna igen. När Sean Clare återerövrat boll långt upp på offensiv planhalva, gav Leko frihet att köra två snubbar och rycka sig ner mot kortlinjen. Därifrån lyftes ett inlägg in som landade farligt nära mållinjen men väl där kunde Luke Leahy rensa undan bollen, trots hård press från Washington. Leahy flög in i målet och bollen höll sig på fel sida linjen.

0-0 såg länge ut att vara det slutgiltiga resultat och rent objektivt vore det mest rättvist. Så länge det står 0-0 riskerar man dock alltid att förlora på de mest snöpliga vis, oavsett matchbild. Det kan man argumentera för att Charlton gjorde denna helg då Shrewsbury fick sista ordet i den tredje tilläggsminuten. Ett långt inkast från höger ledde till en rörig situation i straffområdet där Famewo och Dobson först misslyckades med att nicka undan bollen ur farozonen. Lee följde upp det med att förlora nästa duell och när sedan Dobson blev överkörd i sista försöket att rensa undan så landade bollen perfekt hos Daniel Udoh. Han drog till direkt och fick hjälp av MacGillivrays ena näve att styra in avslutet i högra hörnet. 1-0 (90+3), vilt jubel för the Shrews och en enorm käftsmäll för Charlton. Kort efter var det också slut på matchen, som alltså fick döpas till en förlust.

Efter match
Nja, det här blev faktiskt ingen rolig vecka. Den verkligt tunga vinsten och insatsen mot Plymouth förra helgen, följdes alltså upp med ett 2-2 kryss mot räkorna i Morecambe och nu en 1-0 torsk i Shrewsbury. Återigen visste man att matchen skulle bli tuff och att Shrewsbury ändå är ett bättre lag än vad tabellen visar. Inte jättemycket bättre men i helgen uppträdde man tillräckligt disciplinerat för att ta fler poäng den här säsongen.

Nu tog i alla fall både Charltons obesegrade svit på sex matcher slut och så även Jacksons sedan han blev caretaker. Kanske kan det symbolisera att smekmånaden nu är över? Nåväl, en förlust skulle förr eller senare falla och det visste vi alla. Det ska nog inte heller dras för mycket växlar av det. Det var för dagen två jämna lag som inte kom upp i någon önskvärd nivå och det är nog båda lagen såklart missnöjda med. Denna helg var det dock Shrewsburys tur att få den där lilla turen med sig, genom att en boll landade rätt (läs fel – ur Charltonögon) och gav dem alla poäng. Marginaler ett Shrewsburyfan nog anser att de inte haft på sin sida tidigare under säsongen. Samtidigt måste ändå framgå allvarsamhet i påpekandet att Charltons lägsta nivå inte är bra den här säsongen. Även om det varit mycket på sistone så blir det svårt att nå uppflyttning om eftermiddagar på ställen som Shrewsbury slutar med noll poäng.

Omgångens poäng
3p – Alex Gilbey: Ingen gör väl sig egentligen förtjänt av tre poäng denna omgång. Gilbey slet däremot hårt i vanlig ordning och kunde mycket väl belönats med dem för någon omgång sedan. Han föll inte ur ramen denna helg heller och erhåller dem för arbetsinsatsen.

2 – Sean Clare: Erövrade en del boll. Satte sina medspelare i bra positioner.

1p – Corey Blackett-Taylor: Kan komma runt ännu mer på sin kant men var också stundtals den enda som hade något att komma med i offensiven.

COYA!

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-11-29 17:43:53
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson