Stamford Bridge, 2021-09-11 18:30

Chelsea - Aston Villa
3 - 0

Chelsea - Aston Villa 3-0
Jorginho klappar om Kovacic som stod för ett mål och en assist i 3-0 vinsten mot Aston Villa

Chelsea tog tre poäng när de utnyttjade sina lägen och besegrade gästande Aston Villa med 3-0. En skakig första halvlek, en - sett till matchbilden- orättvist 1-0 ledning i halvlek gav Chelsea deras 600:e seger i Premier League när Mendy storspelade i målet.

Tuchel valde att göra flera förändringar inför mötet med Aston Villa.
Vi fick se Chalobah och Silva kliva in i backlinjen tillsammans med Rudiger. Hudson-Odoi och nyförvärvet Saul kom in på mittfältet tillsammans med Kovacic och kvällens kaptenAlonso.
Framåt fick vi se Lukaku göra sin första hemma match på åtta år och tre veckor flankeras av Havertz och Ziyech.

Havertz gjorde sin 50:e match i den Kungsblå dressen, Hudson-Odoi gjorde sin 100:e match för Chelsea och Rudiger gjorde sin 100:e start i Premier League.

Första halvlek:

Den förväntade matchbilden där Chelsea skulle vara det bollförande laget och Aston Villa skulle vara det lag som låg på kontring blev precis tvärt om.

Istället var det Aston Villa som höll i bollen och skapade många fina lägen när Chelsea ställde upp med elva individer och inte ett lag på banan. Det var i alla fall det intryck undertecknad fick av de första 45 minuterna.

Kovacic och Saul kom väldigt ofta felvända i uppspelsfasen och när de då inte spelade tillbaka på rättvänd spelare förlorade de många närkamper centralt i banan. Något som Villa tog tillvara på och skapade farliga lägen inne i Chelseas straffområde gång på gång.

Chelsea fick matchens farligaste läge när Callum Hudson-Odoi slog en fin inåtskruvad hörna som styrdes i ribban av försvarande spelare.

Chelsea skapade farligaste lägena när de lyckades med sina kontringar och tidiga bollar in bakom Aston Villas trebackslinje.

I den 15:e matchminuten tog Chelsea ledningen med 1-0. Fint spel nerifrån Mendy i målet via Kovacic som spelade upp på felvänd Saul som la tillbaka den till Kovacic i en ny yta. Kroaten gjorde ett par fina dragningar innan han la en fin boll i ytan framför en löpande Lukaku. Anfallaren tog emot bollen inne i offensivt straffområde, vände bort sin försvarare och placerade med en fin bredsida in bollen under en utrusande Steer i Aston Villa målet.

Mendy i Chelseas mål håller klubben kvar i matchen. Villas meste målskytt förra säsongen kom i ett fint läge då Villa kontrade, senegalesen räddade avslutet ut till en hörna.
Chelsea fick se sin målvakt rada upp svettiga räddningar efter varandra. En inåtskruvad hörna tvingade Mendy till en jätteräddning när han boxade bort bollen framför näsan på Douglas Luiz.

Cheslsea blev stundtals väldigt långt och luckan mellan baklinjen och mittfältet gav stora ytor för ett högt pressande Aston Villa att utnyttja.
Det var fortsatt alldeles för mycket bolltapp från våra centrala mittfältare i alldeles för farliga ytor. Mendy var hela tiden med och kom snabbt ut för att skära av och täcka ytor och fick bra understöd av Silva som stod rätt placerad.
Villa var åter igen nära en kvittering när Mings avslut räddades av Mendy, returen gick ut till Konsa vars avslut Mendy hinner parera ut till en hörna.

Chelsea tappade gång på gång bollen på mittplan då de helt enkelt kladdade alldeles för mycket på bollen. Bolltappandet på mittplanen resulterade i avslut som Mendy gång på gång fick rädda.

Att det stod 1-0 i halvtid ska Chelsea vara tacksamma över då det resultatet inte speglade matchbilden över huvud taget.

Andra halvlek:

Saul fick bara 45 minuter i sin debut för Chelsea då Jorginho klev in från start i den andra halvleken.
Aston Villa fick tidigt en hörna från vänster, som Mendy kom ut fel på i duellen med Tuanzebe. Chelsea lyckades få ut bollen till en ny hörna.

I den 49:e matchminuten utnyttjade Kovacic slarvigt hemåtspel från Mings. Passningen hem till Steer blev för lös och Kovacic hann först på bollen och placerade den i den bortre burgaveln. 2-0 var ett orättvist resultat sett till matchbilden och Aston Villa tappade energi när de helt plötsligt hade två mål upp.

Hyllningen av den avlidne komikern och säsongskortsinnehavaren Sean Lock i den 58 minuten blev inte så mäktigt som det utlovats på förhand.

Chelsea tog över matchen succesivt och ökade sitt bollinnehav efter 2-0 målet. I och med inbytet av vår kära kapten stärktes spelet och de Kungsblå etablerade mer och mer på offensiv planhalva.
Hudson-Odoi kunde kliva upp på den positionen som han trivs allra bäst på och det såg ut som att han spelade mer avslappnat innan han i den 82:e matchminuten blev utbytt till förmån för en löpstark Werner.

I slutet av matchen gjorde Villa ett sista försök med att sätta den höga pressen de lyckades så bra med under den första halvleken. Men de lägen och avslut de lyckades skapa togs, till skillnad från de i första halvlek, utanför Chelseas straffområde och vållade inte allt för stora problem för Chelseaförsvaret.

På övertid åkte Jorginho på en tuff smäll i mittcirkeln, en situation som lyste av frustration och resulterade i ett gult kort till McGinn.

Chelsea hade ett väldigt fint spel på övertid där bollen gick som på ett snöre mellan Chelseaspelarna i backlinjen och på mittfältet. Till slut kom bollen ut till Azpilicueta som med en touch tunnlade Mings. Werner tog en löpning i djupled som tryckte ner Villas backlinje. Det skapade en yta för Lukaku att ta emot passningen från Azpilicueta och han kunde avlossa en kanon med sin vänsterfot som resulterar i 3-0 till Chelsea i den 93 minuten.

Matchstatistik
57% Bollinnehav 43%
12 Avslut 18
4 Avslut på mål 6
4 Hörnor 11
2 Offside 1
Statistik från Chelseas officiella hemsida.

Att ta med till Nästa match:
  • Chelsea vägde lätt i närkampsspelet och behöver bli tuffare när de möter fysiskt spelande lag.
  • Spela som ett lag, ta med klappklappspelet de hade på övertid och har haft i tidigare matcher, där de spelare som är rättvända, halvt rättvända är de som driver bollen upp i planen.
  • Minska kladdandet på boll i de farliga ytorna och spela ett enklare spel när de har en motståndare i ryggen.
  • Mendys jätteräddningar och en backlinje som ligger rätt i position räddade tre poäng till Chelsea när lagdelarna inte spelade tillsammans och för varandra.

Nästa match spelas nu på tisdag den 14 september.
Chelsea tar emot gästande Zenit i säsongens första gruppspelsmatch i Champions League.