Stamford Bridge, 2022-01-23 17:30

Chelsea - Tottenham
2 - 0

Chelsea bärgade beskedlig derbyseger

Ziyech och Thiago Silva stod för målen när Chelsea tog sin fjärde raka seger mot Spurs med en stark 2-0-vinst på söndagskvällen. De blå såg märkbart piggare ut än i de senaste matcherna, spelade bra och var numret större än sina rivaler än en gång. Vinsten innebär att Chelsea drygar ut avståndet till Tottenham till elva pinnar.

Thomas Tuchels Chelsea äntrade Stamford Bridges gräsmatta väl medvetna om vikten av ett resultat mot Antonio Contes Spurs. En vinst skulle utöka avståndet till rivalerna till elva poäng i tabellen, medan en förlust skulle se Spurs knappa in till fem poängs marginal med fyra matcher färre spelade. En intensiv match väntade.

Laguppställningar

Chelseas startelva: (4-2-2-2) Kepa; Sarr, Rüdiger, Silva, Azpilicueta; Jorginho, Kovacic; Mount, Ziyech, Lukaku, Hudson-Odoi

Chelseas bänk: Saúl, Chalobah, Barkley, Pulisic, Bettinelli, Alonso, Havertz, Werner, Kanté.

Tottenhams startelva: (3-4-3) Lloris; Tanganga, Dier, Sánchez; Davies, Højbjerg, Winks, Doherty; Sessegnon, Kane, Bergwijn.

Tottenhams bänk: Moura, Rodon, White, Gil, Skipp, Gollini, Scarlett, Emerson Roya, Reguilon.

Ett märkbart påkopplat Chelsea tog tag i taktpinnen per omgående och fick matchens första målchans redan efter drygt 40 sekunder. Mason Mount hittade in till Romelu Lukaku med ett inlägg från högerkanten, varpå belgaren klippte till på volley. Träffen var dock inte den renaste, varför skottet gick över ribban. Nästa möjlighet fick de blå knappt fyra minuter senare. Ziyech såg Hudson-Odois löpning vid den bortre stolpen, men hans fina krossboll strök strax över engelsmannens panna.

Chelsea fortsatte att föra spelet och ställa Spurs-försvaret på regelbundna prov. I den elfte minuten testade Chelseas marockanske högerwinger skottlyckan från distans när han vek in från kanten. Lloris verkade överraskas något av bollbanan initialt, men lyckades mota undan avslutet. Det skulle bli fler skott från Ziyechs vänsterdoja.

Spurs gjorde sitt bästa för att äta sig in i matchen och utnyttja de omställningschanser som uppstod. Efter knappt en kvart tvingades Kepa agera för första gången i matchen, men hade inga problem med att hantera Harry Winks veka skott.

I den 18:e minuten gjordes matchens första VAR-koll. Matt Doherty delade ut en ful stämpling på Sarr, men videodomarna friade wingbacken. Lyckligtvis kunde Sarr fortsätta spela efter en stunds behandling. Näste man i smärtor var Japhet Tanganga som kolliderade med reklamskyltarna efter en duell med Mason Mount. Försvararen var dock snabbt uppe på benen igen.

Matchen gick ned i tempo något efter turbostarten, men Chelsea var fortsatt det bättre laget. De blå hade possessionövertaget, tog sig metodiskt fram framåt i planen och lyckades allt som oftast med återerövringen när Spurs fick tag i bollen. CL-mästarna hittade oftast sina spelvägar  längs kanterna, och ett par gånger var det nära att ge utdelning. Efter dryga halvtimmen misslyckades Romelu Lukaku återigen med att förvalta ett fint Mount-inlägg när han sparkade i luften. I den efterföljande sekvensen var belgaren lika oskarp då han inte fick träff på Hudson-Odois inlägg från vänster.

Trots goda försök och ett markant spelövertag från Chelsea så var det gästerna som sånär tog ledningen strax före paus. Med ett välriktat inlägg hittade Sessegnon fram till Kane som gav Thiago Silva en lätt knuff i ryggen innan han vände om och placerade bollen i mål. Silva gick i backen, Paul Tierney blåste för frispark och VAR gjorde ingen annorlunda bedömning.

Hemmalaget hade sedan ett par halvlägen att få hål på Spurs, men lyckades inte riktigt. Ställningen var sålunda 0-0 när den första halvleken blåstes av efter 48 minuters spel.

Chelsea fick en riktigt smakstart på den andra halvleken när Ziyech vackert skruvande in 1-0 bakom en ställd Lloris efter tre minuter. Ett rent magiskt avslut av ”trollkarlen från Amsterdam”! Hudson-Odoi stod för förarbetet och assisten. Till skillnad från målet i förra matchen firades det rejält. Vild glädje utbröt och lagkamraterna kramade om Ziyech med emfas.

Det dröjde inte länge innan hemmalagets nummer 22 försökte återupprepa sin bedrift med ännu ett lurigt avslut, men den gången stod Tottenhams franske landslagsmålvakt pall.

Matchbilden i den andra halvlekens inledning påminde mycket om den första halvleken. Chelsea ägde initiativet medan Tottenham satsade på regelbundna omställningar. Fem minuter efter Ziyechs mål försökte Mount utöka hemmalagets ledning med ett långskott, men lyckades inte lika bra som sin lagkamrat. Strax över ribban. Desto bättre gick det däremot för Thiago Silva som skarvade in 2-0 vid den bortre bara någon minut därpå i samband med en frispark. Mount revanscherade sig med assisten. Dubblad Chelsea-ledning trots allt! Tottenham var i brygga.

Med 58 minuter på klockan fick Spurs ett bra reduceringsläge efter en hotande omställning. Harry Kane svingade in bollen i straffområdet från vänsterkanten. Efter lite flipper nådde den Bergwijn, men holländaren vållade dock inga problem för Kepa med sitt volleyskott.

Spelet jämnades ut något när gästerna började kliva framåt, men Chelsea fortsatte utföra sin matchplan med noggrannhet. I den 66:e minuten ropades det på straff när Skipp brottade ner kapten Azpi, men domslutet föll till Spurs favör. I den 68:e minuten stod Lukaku för sin bästa prestation  i matchen när han vände bort Sánchez och försökte sätta ett potentiellt dräpande 3-0-mål. Till de blåkläddas förtret gick skottet rakt på Lloris som förhindrade ett mål med en rutinräddning.

I den 72:a minuten genomförde Tuchel sitt första byte då Kanté ersatte Jorginho. Med kvarten kvar började Tottenham försöka att föra spelet. Chelsea sjönk djupare, täckte ytor och kontrade. Det ville sig dock inte för Contes Tottenham som inte lyckades hota etablera något ihållande tryck. I minut 85 fick Kane dock ett läge från ingenstans på hörna, men Kepa stod för en riktigt kvalificerad aktion när han parerade engelsmannens nick. Spanjoren såg ut att göra illa sin hand i samband med situationen, men kunde fullfölja matchen.

Mer än så blev det inte för de vitklädda. Thomas Tuchels manskap fortsatte att arbeta disciplinerat under de resterade minuterna och kontrollerade hem sin fjärde raka seger över sina rivaler. I den 95:e minuten fastställdes slutresultatet till 2-0. Chelsea lyckades därmed att ta en ovärderlig trea för att utöka sitt försprång till Spurs i tabellen till elva poäng. Môcke bra, som Svennis hade sagt.

Matchfakta från One Football App (i urval)

Bollinnehav (avrundat): 65 - 35