LKS Lodz - Wisla Plock
0 - 0

Chelsea - Brentford 4-0 (0-0)
Chelsea vidare i FA-cupen.

Chelsea avancerar vidare till åttondelsfinal i FA-cupen efter en stabil seger mot League Two och London-laget Brentford. Efter en mållös första halvlek gick hemmalaget ifrån i andra och vann till slut komfortabelt med 4-0.

Efter att lagens första möte i fjärde omgången slutat 2-2 på Griffin Park så fick lagen göra upp om spel i den femte omgången på Stamford Bridge. Ingen längre resa för gästerna vars arena också ligger i de västra delarna av London, i stadsdelen Hounslow. Man ställdes mot ett Chelsea som spelat match Tjeckien på torsdagskvällen, där man slog Sparta Prague med 1-0. Brentford hade sedan den förra matchen mot Chelsea förlorat med 3-0 mot borta mot Yeovil, spelat 2-2 hemma mot Bury och vunnit med 2-0 mot Stevenage på hemmaplan.

Det var ett soligt London som mötte spelarna när de gick ut på Stamford Bridges gröna gräsmatta för omspel i den fjärde omgången av årets upplaga av FA-cupen. Brentford hade tagit med sig drygt 6,000 fans till matchen, men inledningsvis så var det hemmalaget som styrde och ställde. Utan att lyckas skapa några ordentliga målchanser så var det också Chelsea som dominerade spelet i den första halvleken. Oscar kom i ett bra läge men halkade till och skottet tog i stolpens utsida, Lampard kom även han i ett bra läge men fick inte ordning på fötterna och Oscars efterföljande skott blockerades ut till hörna.

Det var mållöst och oavgjort i paus, men med ett Chelsea som hade den största delen av bollinnehavet. Brentford stack upp i ett av få anfall och lyckades sätta bollen i mål men då hade domaren Neil Swarbrick redan blåst frispark för gästerna. Även om det såg ut som om Chelseas backlinje la av när signalen blåstes så kunde det lika gärna ha blivit mål för gästerna. Den efterföljande frisparken blev resultatlös och lagen gick in till halvtidsvilan med 0-0.

I början av den andra halvleken så skruvade Chelsea upp tempot och gästerna hade svårt att hänga med. Knappt tio minuter in i den andra halvleken så nickade Ba ner Cechs utspark till Juan Mata som snyggt placerade bollen intill målvaktens vänstra stolprot. Ett snyggt och snabbt anfall och spanjoren visade återigen hur otroligt viktigt han är för Chelsea och vilken kanonform han har varit i den här säsongen. Hazard tog plats på planen istället för Victor Moses och hann inte vara på planen i många minuter förrän han la upp bollen för Ivanovic som överlappade och sedan spelat in bollen till Oscar som snyggt klackade in matchens och Chelseas andra mål.

Bara ett par minter senare så löpte Juan Mata ner mot kortlinjen i Brentfords straffområde och slog bollen snett-inåt-bakåt till en framrusande Frank Lampard som enkelt kunde sätta dit sitt 199:onde mål för klubben. Det var också Lampards 26:e mål i turneringen, vilket han är bäst på i Chelseas historia, samtidigt som han nu bara är tre mål efter Bobby Tambling i toppen som Chelseas bästa målskytt genom tiderna. Ett nytt kontrakt vore på sin plats nu, kanske? På tal om legender så fick Chelsea en hörna efter lite drygt 80 minuters spel som lagkaptenen John Terry nickade in fram till 4-0 som också blev slutresultatet.

Sammanfattning & matchfakta

Chelsea dominerade matchen från start till mål, men det dröjde innan man fick in det första målet men efter det så kunde man defilera in i mål. Brentford skapade bara ett par halvchanser men hade man fått sitt mål godkänt i den första halvleken så kanske matchen hade sett annorlunda ut. Chelsea avancerar nu till den femte omgången, dvs. åttondelsfinal, där man ställs mot Middlesbrough på Riverside Stadium den 27/2. Innan dess så är det match i Europa League mot Sparta Prague på Stamford Bridge i veckan och sedan även match mot Manchester City i ligan till nästa helg. Men bäst i dagens match var Oscar, som verkligen skapade ordeda för Brentfords försvar och som dessutom fick göra mål för andra matchen i rad. Utöver Oscar så imponerade också en annan brasilianare, David Luiz, från sin mittfältsposition. En match som kanske inte bjöd på den allra bästa fotbollsunderhållningen, men en stabil seger och chansen att försvara titeln från ifjol lever vidare.

Chelseas startelva: (4-2-3-1) Cech; Ivanovic, Cahill, Terry, Cole; David Luiz, Lampard (Bertrand 80'); Oscar, Mata (Benayoun 76'), Moses (Hazard 65'); Ba
Avbytare: Turnbull, Azpilicueta, Bertrand, Ramires, Hazard, Benayoun, Torres
Varningar: Ivanovic, David Luiz
Mål: Mata 54', Oscar 68', Lampard 71', Terry 81'

Brentfords startelva: (4-2-3-1) Moore; Craig, Dean, Logan, Bidwell; Forshaw (Saunders 78'), Douglas; Adeyemi, Diagouraga (Reeves 73'), Donaldson; Trotta (Forrester 56')
Avbytare: Lee, Barron, Hodson, Saunders, Reeves, Forrester, Hayes