2020-01-10 22:15

Moreirense - Porto
2 - 4

Chelsea föll i ligacupens kvartsfinal

Chelsea åkte ur ligacupen efter ett sent mål av Sunderlands Ki i förlängningen. Bortalaget hade ledningen fram till den 88 minuten när den förre Chelsea-spelaren Fabio Borini kvitterade.

En ganska gles publik på Stadium of Light fick på tisdagskvällen se Sunderland gå vidare till ligacupens semifinal. Chelsea tog ledningen tidigt i den andra halvleken, men kunde inte hålla övertaget till slutsignalen.

Sunderland slarvade och gav Chelsea flera klara chanser att döda matchen i den andra halvleken när Eto'o, De Bruyne och Lampard missade bra lägen att göra 2-0. Istället straffades Chelsea av italienaren Borini två minuter från full tid.

José Mourinho valde att göra åtta ändringar i startelvan från helgens vinst mot Crystal Palace. Mark Schwarzer fick vikariera i mål, medan Ashley Cole var tillbaka i backlinjen. Azpilicueta fick denna gång spela på högerbacksplatsen, och i mitten spelade Gary Cahill och David Luiz. John Obi Mikel och Frank Lampard var de defensiva mittfältarna, och framåt fanns Willian, André Schürrle, Kevin de Bruyne och Samuel Eto'o.

Sunderlands tränare Gustavo Poyet, som spelade i Chelsea mellan 1997 och 2001, ställde upp med ett starkt lag. Tre ändringar gjordes i startelvan, med Andrea Dossena, Adam Johnson och Craig Gardner istället för Phil Bardsley, Fabio Borini och Ki Sung Yeung.

Första 45 minuterna var knappast någon underhållande tillställning åt något håll, till skillnad från förra mötet mellan dessa lag som bara var för två veckor sedan. De chanser som skapades kom oftast efter hög press från Chelsea, vilket stressade Sunderlands backlinje till flera misstag. Schürrle, Willian, De Bruyne och Eto'o lyckades flera gånger vinna bollen högt upp i banan. Samspeltheten mellan dessa spelare var dock inte tillräckligt bra, då den sista passningen sällan hittade rätt.

Schürrle och Willian var de mest kreativa spelarna under den första halvleken. Ett par skott utanför straffområdet testade Mannone, men de riktigt farliga lägena lyckades inte Chelsea komma till särskilt ofta. Sunderland hotade nästan aldrig Chelseas backlinje under den första halvleken, utan hade som sagt problem med Chelseas höga press.

39 sekunder in i andra halvlek gjorde Chelsea 1-0 efter en smart löpning av Azpilicueta, som gjorde ett mycket bra inlägg. Bollen gick längs marken in till straffområdet där Lampard och Lee Cattermole styrde bollen i mål. Domaren kan tacka målkamerorna då bollen togs undan av Mannone precis innanför linjen.

Målet gjorde att Chelsea tog tag i matchen ordentligt. Det var ett rakare och offensivare spel som gjorde att Chelsea kunde skapa fler chanser. Samuel Eto'o fick ett jätteläge att göra 2-0 och stänga matchen, men bollen gick precis utanför. Kameruniern skulle utan tvekan ha gjort mål.

De Bruyne hade sedan ett bra läge att utöka ledningen, men Mannone kunde återigen göra en räddning. Lampard testade med skott utifrån, som dock gick långt över mål. Schürrle stod för en briljant indivduell aktion innan han tog ett skott precis utanför straffområdet som tvingade Mannone till en mycket kvalificerad räddning.

Sunderland kom tillbaka i matchen och började chansa på slutet. Det gav utdelning då kvitteringen kom strax före ordinarie tid var slut. Jozy Altidore fick ett ypperligt läge i straffområdet, men amerikanen valde att passa Borini, som sköt bollen mellan benen på David Luiz och i mål. Kvitteringen betydde att matchen skulle gå till förlängning.

Förlängning

Båda lagen gick framåt i förlängningen, där Chelsea inledde med ett par chanser. David Luiz fick en möjlighet från Lampards hörna och Ba kunde fått ett bra läge efter ett bra jobb av De Bruyne.

Innan första förlängningskvarten var slut var dock Sunderland inte långt ifrån att göra 2-1. Ett högt inlägg som Ashley Cole inte fick undan hamnade hos Borini som försökte med en volley. Men italienaren fick ingen bra träff och bollen gick utanför.

I andra förlängningskvarten fortsatte spelet vara böljande åt båda håll. För Chelsea tog De Bruyne ett skott som gick precis utanför. Schwarzer var sedan tvungen att göra en mycket fin räddning på Ki Sung Yeungs nick.

Sydkoreanen Ki skulle dock få revansch när han distinkt satte 2-1 efter ett fint förarbete av Altidore. Målet kom med bara ett par minuter kvar, och Chelsea lyckades inte skapa något mer innan matchen var slut.

Analys

Anfallsproblemet är så otroligt tydligt just nu att man börjar undra om inte Chelsea ska försöka hitta en lösning till detta i januari. I andra halvlek hade Chelsea kontroll på matchen och hade flera lägen att stänga den här kvartsfinalen. Eto'os chans är en sån typ av möjlighet som anfallare med någorlunda självförtroende sätter, medan andra med sämre självförtroende missar. Ba och Torres verkar inte heller ha någon tro på sig själva, och att de helt plötsligt ska hitta detta självförtroende känns väldigt avlägset just nu.

Det var dock inte någon katastrofal insats av laget som helhet, utan det fanns ändå ett par saker man kan glädja sig åt. Som att Azpilicueta visade offensiva kvaliteter genom att vinna boll högt upp i planen och att han låg bakom målet. Schürrle och Willian gjorde också några fina individuella aktioner, till skillnad från De Bruyne som inte riktigt övertygade den här gången heller.

Det blir ingen ligacuptitel denna säsong. Mourinho kommer inte upprepa bedriften att vinna den här titeln som han gjorde 2004-05 och 2006-07. Chelsea får fokusera på ligan när den nu går in i en mycket intensiv period över jul och nyår.