Stamford Bridge, 2022-04-17 17:30

Chelsea - Crystal Palace
2 - 0

Chelsea klara för FA Cup-final

Efter att ha besegrat Crystal Palace på Wembley är Chelsea klara för final i FA Cupen.

Första halvlek:

Båda lagen inledde matchen lite avvaktande och den första kvarten dominerades av att lagen turades om att rulla runt bollen utan att komma till någon form av målchanser. Chelsea stod som väntat för en större del av bollinnehavet, men utan att faktiskt kunna hota den blåröda backlinjen.

Efter 25 minuter drabbades Chelsea av ett rejält avbräck, Mateo Kovacic var tvungen att kliva av efter att han skadat sig i en situation i matchinledningen. Ruben Loftus-Cheek ersatte kroaten och hade stora skor att fylla på innermittfältet. Fem minuter senare skapade Chelsea sin första målchans för dagen, men kapten Azpilicueta lyckades inte få någon bra träff på
Timo Werners inlägg utan skottet blev misslyckat.

Strax därefter var det Palace tur att skapa en målchans, matchens så långt bästa. En inläggsfrispark studsade ner framför fötterna på Cheikhou Kouyate som nöp till och tvingade Edouard Mendy till en vass räddning.

Den första halvleken var relativt händelsefattig, även om matchen öppnade upp sig lite mot slutet av de 45 minuterna. Det var en till synes frustrerad Thomas Tuchel som lär ha bett om att få se mer fart, energi och intensitet inför den andra halvleken.

Andra halvlek:

Den andra halvleken inleddes likadant som den första. Både Mount och Rüdiger testade skott från distans, men båda lika framgångslöst. Inga riktiga målchanser skapades, men Palace fortsatte hota via fasta situationer och genom den alltid explosiva Wilfried Zaha.

Med en dryg timme spelad kom tillslut ledningsmålet för Chelsea. Azpilicueta vann bollen högt upp i plan, spelade vidare till Havertz som fick fram bollen till Loftus-Cheek som dundrade in bollen i krysset bakom en totalt chanslös Guaita i Palacemålet. Med kvarten kvar att spela utökade Chelsea sedan sin ledning och stängde matchen. Timo Werner hittade in med ett instick till Mason Mount som tog med sig bollen med en mycket bra förstatouch innan han lugnt och behärskat placerade in bollen vid den bortre stolpen.

Palace gjorde sitt bästa för att ta sig tillbaka in i matchen men lyckades inte skapa mer än ett par nicklägen från fasta situationer. Chelsea spelade enkelt av resten av matchen och
lyckades utan större bekymmer säkra avancemanget. Man fick ett jätteläge att utöka ledningen till 3–0 men Romelu Lukaku prickade stolpen med sitt skott och Hakim Ziyechs retur blockerades av täckande försvarare. Chelsea tog sig till final utan att imponera stort, men ändå med bra kontroll då man aldrig riktigt var nära att tappa matchen.