Chelsea klara för final i FA Youth Cup

Titelförsvarande Chelsea är på nytt klara för final i FA Youth Cup, tredje finalen på fyra åren, efter att ha vunnit båda semifinalerna mot Liverpool.

Chelseas ungdomar är på nytt klara för final i FA Youth Cup efter att ha besegrat Liverpool två gånger om i semifinalens dubbelmöte. FA Youth Cup är den turnering i England för ungdomar med störst prestige och att Chelsea nu står inför sin tredje final under de fyra senaste säsongerna är imponerande.
 
Det första mötet spelades för en vecka sedan på Anfield Road. Matchen var länge mållös och trots chanser åt båda håll verkade slutresultatet bli 0-0 då klockan tickade upp mot 90 minuter. I 89:e minuten kom ett skott från höger som styrdes till Alex Kiwomya som tog emot och på volley dunkade in ledningsmålet. Ett mål som skulle innebära ett bar utgångsläge inför returen. På stopptid förbättrades utgångsläget ytterligare då Jeremie Boga drev in från vänster och tog sig förbi flera rödklädda innan han serverade Kiwomya som på nytt visade skärpa i avslutet och satte 0-2. Två sena mål som innebar att Chelsea inför gårdagens retur hade ena benet i finalen.
 
Under gårdagen spelades returen på Stamford Bridge där finalplatsen skulle säkras. Liverpool lyckades dock skapa nerv i matchen då 0-1 kom innan en kvart var spelad. Chelsea spelade dock bra och fem minuter innan halvtidsvilan kom kvitteringen då John Swift på bästa Lampard-manér löpte in i straffområdet och bredsidade in Kiwomyas inspel från höger. Just innan halvtidsvilan kom också ledningsmålet då Nathan Ake löpte sig fri vid första stolpen och nickade in en hörna, 2-1 i matchen och 4-1 totalt. Andra halvlek blev en uppvisning från de blåklädda som skulle vunnit med större siffror om skärpan i avsluten varit lite bättre och den assisterande domaren låtit bli att vinka för offside då det faktiskt inte var offside.
 
Två segrar mot Liverpool alltså och nu väntar final där Norwich står för motståndet efter att ha besegrat Nottingham på straffar i semifinal. Norwich som gör sin andra final i cupens historia, 1983 vann de att ha besegrat Everton i finalen.
 
Chelsea har skaffat sig vana att spela finaler och flera av spelarna som spelar i FA Youth Cup spelade också i NextGen Series där Chelsea tog sig till final. Därtill var flera av spelarna i årets upplaga även med förra året då Chelsea vann FA Youth Cup. Viktiga spelare i årets upplaga som Alex Davey, Nathan Ake, John Swift, Ruben Loftus-Cheek, Alex Kiwomya, Lewis Baker och Islam Feruz var starkt bidragande redan i förra årets turnering och har förutom erfarenhet från finaler också utvecklats vidare under den gångna säsongen.
 
Den första finalen spelas måndag 29 april på Carrow Road. Returen på Stamford Bridge är ännu ej schemalagd. Efter mängder av förlorade finaler för Chelsea denna säsong hoppas vi nu att det äntligen är dags för en titel.

Niklas Isaksson2013-04-20 13:57:34
Author

Fler artiklar om Chelsea