Kenilworth Road, 2022-03-02 20:15

Luton - Chelsea
2 - 3

Chelsea klara för kvartsfinal i FA Cupen

Chelsea klara för kvartsfinal i FA Cupen

Efter att ha besegrat Championshiplaget Luton på bortaplan är Chelsea klara för kvartsfinal i FA Cupen. 


En timme innan avspark offentliggjordes det att Roman Abramovich efter 19 år som ägare av Chelsea FC beslutat att sälja klubben som en följd av den senaste tidens händelseutvecklingen. Vem som tar över, och när, är inte klargjort men det var onekligen ett stort besked som Chelseafans över hela världen fick motta strax innan avspark mot Luton. 

Första halvlek: 

Luton chockade Chelsea genom att ta ledningen redan i den andra minuten. Malang Sarr lyckades inte vinna sin duell utan Lutons Reece Burke kunde kliniskt nicka in bollen bakom Kepa. Historien upprepade sig för Chelsea som även mot Plymouth i FA Cupens fjärde omgång släppte in ett tidigt nickmål. Hemmalaget tvingades sedan till ett tidigt målvaktsbyte efter att Jed Steer, på lån från Aston Villa, skadat sig i en märklig situation och därefter tvingats kasta in handduken. Han ersattes av andremålvakten Harry Isted som gjorde sitt blott tredje framträdande för klubben. 

Efter en knapp halvtimme spelad kom kvitteringen för Chelsea. Mason Mount snappade upp ett bolltapp och serverade Timo Werner som snubblade fram bollen till Saul som kontrollerat kunde placera in sitt första mål i Chelseatröjan. Bara minuter senare fick Saul ett ypperligt läge att ge Chelsea ledningen. Mount stod för en precis genomskärare som helt friställde spanjoren, men Saul lyckades inte få in bollen i mål. Vid den efterföljande hörnan fick Chelsea ytterligare ett läge, men Kenedys avslut parerades snyggt av Isted i Lutonmålet. Chelsea fortsatte att trycka på och även Romelu Lukaku tvingade Isted till en bra räddning med ett välplacerat avslut. 

Precis när Chelsea börjat etablera ett tryck på Luton kom nästa kalldusch, när hemmalaget återtog ledningen. Malang Sarr stod för en misslyckad offsidefälla som gav Harry Cornick ett friläge som anfallaren förvaltade genom att placera in bollen i mål. 

Den första halvleken var relativt händelserik, med chanser åt båda håll. Luton tog bättre vara på sina, även om Chelsea skapade fler. Det syntes att Chelseas startelva inte var helt samspelt, framför allt den till stora delar nykomponerade backlinjen som bjöd Luton på oväntat många högkaratiga chanser. 

Andra halvlek:

Den andra halvleken började något passivt men genombrottet kom efter dryga 20 minuter när Chelsea återigen lyckades kvittera. Loftus-Cheek utnyttjade sin passningsfot och slog en mycket vältajmad passning till Timo Werner som tysken skickligt tog med sig och sedan behärskat rullade in i mål. 

Tio minuter senare tog Chelsea ledningen för första gången i matchen. Återigen var Timo Werner inblandad, han tog emot en fin genomskärare av Loftus-Cheek innan han serverade Romelu Lukaku ett öppet mål. Belgaren gjorde inga misstag utan tryckte in ledningsmålet. 

Chelsea kunde sedan kontrollera resten av matchen utan större bekymmer och till slut, efter några om och men, säkra avancemang till kvartsfinalsstadiet av FA Cupen. Det var ingen vacker insats, men jobbet gjordes. 

Höjdpunkter:
2’, 1–0 Burke
27, 1–1 Saul
40’, 2–1 Cornick
68’, 2–2 Werner
78’, 2–3 Lukaku

Matchfakta:
Mål: 2–3
Bollinnehav (%): 24–76
Avslut: 5–17
Avslut på mål: 3–9
Varningar: 1–0
Hörnor: 3–8
Offside: 5–0

Gustav Stenberg@gustav_stenberg2022-03-02 22:20:18
Author

Fler artiklar om Chelsea