Chelsea kryssade i Madrid
Christian Pulisic i högform under onsdagskvällen.

Det blev oavgjort, 1–1, när Chelsea imponerade borta mot Real Madrid i den första av två Champions League-semifinaler.

Matchen inleddes på ett försiktigt sätt där inget av lagen ville ställa till det för sig själv. Båda lagen ställde upp med en tre/fembacks-linje. Det dröjde dock inte förrän till minut tio innan Chelsea fick ett 100%-läge, när Timo Werner frispelades av Mason Mount och Christian Pulisic och sköt rakt på Thibaut Courtois ben från ett par meter. Det var ännu en miss som inte ska få ske från tysken. Det är också de missarna som kan grämas en i år om det skulle stå och väga med den. Tysken fortsatte dock att löpa och vara när vid ett par tillfällen bara några minuter senare.

I den 14:e minuten kom utdelningen på de inledande möjligheterna. Antonio Rüdiger smekte fram en läcker passning till Christian Pulisic som kom fri mot Courtois. Amerikanen tog god tid på sig…väntade in ett par försvarare, rundade målvakten och sköt in 1–0 mellan två tävlande Realförsvarare. Vacker aktion och imponerande gjort av Captain America som inte varit i superform de senaste veckorna.

Real Madrids första chans kom i minut 22 när stjärnan Karim Benzema vände 180 grader och nöp till med vänstern. Skottet såg ut att gå förbi Mendy men stolpen stod på rätt plats sett ur bortaögon. 1–0-ledningen bestod, och det var istället Chelsea som sedan fortsatte att vara närmast nästa mål. Real hade mycket problem med hur Chelsea kunde spela sig igenom och skapa kontringslägen. Tyvärr var den sista passningen inte alltid bra nog från de kungsblå i ösregnet som föll över Estadio Alfredo di Stefano.

Strax för halvtimmen kom kvitteringen från Real Madrid. Återigen var det Karim Benzema som dök upp och denna gången satt hans skott i nättaket. Det var en kort hörna där ett sent inlägg som slogs in i straffområdet. Efter ett par vunna nickdueller dök bollen ner framför fötterna på Benzema, som den klasspelare han är avslutade på bästa sätt. 1–1 kom inte helt rättvist, men inte heller förvånande när Chelsea var lite för schyssta i eget målområde.

Sista kvarten av första halvlek var väldigt jämn även om Chelsea styrde spelet och var närmast att gör mål på nytt. Sammanfattningsvis var det en väldigt bra halvlek av Chelsea, där det hade kunnat bli mycket mer om sista passningen och effektiviteten varit lika bra som det övriga spelet.

Andra halvlek inleddes precis som första avslutades med jämnt spel, men mest boll för Chelsea. Londonklubben letade och sökte efter rätt löpning och passning. Chanserna kom dock inte lika frekvent som under den första akten, vilket var vad många trodde skulle ske på förhand.

I 65:e minuten gjorde Chelsea trippelbyte när Kai Havertz, Hakim Ziyech och Reece James ersatte Timo Werner, Christian Pulisic och Cesar Azpilicueta. Samtidigt kom tidigare Chelseastjärnan Eden Hazard in och fick för första gången möte sin gamla klubb.

Bytena gav Chelsea lite ny energi framåt och det innebar lite tryck från britterna. Men några större chanser blev det inte under den här perioden av matchen åt något håll. Känslan var att bägge lagen kände sig nöjda med resultatet och hur spelet såg ut.

I minut 79 fick Chelsea ett hyfsat frisparksläge. Hakim Ziyech klev fram, men även om skottet var bra placerat var kraften inte där överhuvudtaget. Det liknade mest ett av hans patenterade inlägg med vänsterfoten.

Sista tio minuterna sjönk Chelsea längre ner och försökte försvara resultatet tydligare. Real Madrid började få tendenser till bra lägen vilket gjorde en lite nervös som Chelseasupporter. Till exempel när Raphael Varane skarvnickade på Ben Chilwells huvud och precis utanför Mendys vänster stolpe. Matchen spelades av utan tillstymmelse till målchans på tilläggstid och slutresultatet skrevs till 1–1.

Returmötet spelas på Stamford Bridge på onsdag nästa vecka.

Fem tankar
– Cesar Azpilicueta gör sällan bort sig, men han är tyvärr den svaga länken i passningsspelet som är så viktigt i dessa matcher. Tur att det inte kostade någon gång.
– N’Golo Kanté påminner oss alla då och då vilken enorm spelare han är. När han spelar som idag finns det inte många bättre oavsett position.
– Självförtroendet i Tuchels spelsätt är stort. Sättet Chelsea tar sig an matchen är ett kvitto på hur väloljat maskineriet är och att man kan dominera mot de bästa.
– Kvalitén den sista tredjedelen är inte tillräckligt bra från Chelsea. Gång på gång i första halvlek kom men i superlägen och sumpade bort det genom en missad tvåmeterspassning. Där syns kvalitetsbristen hos vissa spelare.
– Trots ovanstående punkt får man vara väldigt nöjd med – och konstatera att resultatet är väldigt bra för Chelsea. Nu finns alla förutsättningar att spela för en finalplats nästa vecka.