Grimsby - Morecambe
2 - 1

Chelsea - Man United 1-0 (0-0)
Chelsea vidare i FA cupen!

Chelsea avancerar vidare till semifinal på Wembley i FA cupen efter seger i omspelet mot Manchester United hemma på Stamford Bridge. Demba Ba stod för matchens enda mål efter ett riktigt konststycke.

Efter det att den första matchen i kvartsfinalen på Old Trafford slutat oavgjort 2-2 så var det omspel som gällde på Stamford Bridge, där en plats på Wembley mot Manchester City låg i potten för vinnaren. Chelsea ställde upp med ett betydligt mer ordinarie lag jämfört med matchen senast mot Southampton, där både John Terry och Frank Lampard sattes på bänken men bland annat Mata, Ba och Ramires spelade från start. Bra tryck från läktarplats och ett riktigt prestigemöte mellan två av 00-talets giganter inom engelsk fotboll.

Under den första halvleken så kände båda lagen mest på varandra. Inget av lagen ville ta några som helst risker utan väntade in sin motståndare med ett lågt försvarsspel och när man väl fyllde up frammåt så var detta vid en fast situation hellre än i det fria spelet. Antalet farliga målchanser gick att räkna på ena handens fringrar och det märktes att inget av lagen ville ge bort några målchanser lättvilligt.

Lagen gick in till halvtidsvilan med 0-0 där Hernandez skott som Cech räddade med ena foten var den farligaste målchansen. Chelsea skapade ett par chanser där Demba Ba hade den farligaste men De Gea kunde enkelt rädda dennes skott ut till en resultatlös hörna. Under den första halvleken så skadade sig Ashley Cole i sin hamstring (knäsena, direkt översatt) och förväntas vara borta i omkring två veckor (enligt Rafael Benitez intervju efter matchen).

Det dröjde knappt fem minuter in i den andra halvleken tills hemmalaget hade tagit slut på dödläget. Juan Mata serverade helt fantastiskt fram en framrusande Demba Ba som trots markering från Rio Ferdinand lyckades rycka sig loss och styrde in 1-0 på volley utom räckhåll för De Gea i Uniteds mål. En fram till dess relativt osynlig Juan Mata visade här återigen sin klass samtidigt som avslutet höll absolut världsklass från Ba.

Efter målet så tog United över spelet mer och mer, samtidigt som Chelsea låg på kontring och hade flertalet chanser att göra ytterligare ett mål. Istället så skapade United ett par riktigt bra målchanser, främst genom inbytte Van Persie som missade ett jätteläge i slutminuterna när han sköt ett skott från nära håll en bra bit över. Men Chelsea lyckades håll ifrån och matchen slutade 1-0 vilket betyder vidare avancemang i årets upplaga av FA cupen.

Sammanfattning & matchfakta

Det märktes tydligt att detta var en match som bägge lagen verkligen ville vinna. En tight, tuff och välspelad tillställning som inte bjöd på särskilt öppet spel under den första timmen men öppnade upp sig på slutet när United försökte att flytta fram laget. En viktigt seger för Chelsea vilket betyder att vi återigen får besöka Wembley Stadium, denna gången för en match mot Manchester City där vinnaren ställs mot antingen Wigan eller Millwall i den stora finalen senare i maj. Flera spelare stod för riktigt starka insatser, där Petr Cech (stod för kanske årets räddning på Hernandez nick i andra halvlek), Ivanovic, Ramires och Ba glänste allra mest i mina ögon. En stark insats som lovar gott inför fortsättningen.

Chelseas startelva: (4-2-3-1) Cech; Azpilicueta, Ivanovic, Luiz, Cole (Bertrand 21'); Mikel, Ramires; Oscar (Moses 90'), Mata, Hazard; Ba (Torres 90')
Avbytare: Turnbull, Terry, Bertrand, Lampard, Moses, Benayoun, Torres.
Varningar: Bertrand, Mata, Oscar, Azpilicueta.
Mål: Demba Ba 49'

Manchester Uniteds startelva: (4-5-1) De Gea; Evra, Ferdinand, Smalling, Valencia; Nani (Giggs 65'), Carrick, Jones, Cleverley (Van Persie 61'), Welbeck (Young 80'); Hernandez
Avbytare: Lindegaard, Vermijl, Giggs, Young, Powell, Kagawa, Van Persie.
Varningar: Cleverley