Cardiff - Crystal Palace
2 - 3

Chelsea - Queens Park Rangers 0-1 (0-0)
Sänkte sitt gamla lag i derbyt.

Shaun Wright-Phillips blev matchhjälte för QPR när han med matchens enda mål såg till att Chelsea åkte på en minst sagt sensationell förlust hemma på Stamford Bridge. Hemmalaget förde spelet och var det bättre laget men lyckades inte ta vara på de få klara chanser som skapades.

Inför mötet med tabelljumbon QPR valde Rafael Benítez att mönstra en något annorlunda elva gentemot den som besegrade Everton på Goodison Park i söndags.

Turnbull ersatte ljumskskadade Petr Cech i målet. Ryan Bertrand gavs chansen till vänster i en annars oförändrad backlinje med Cahill, Ivanovic och Azpilicueta. Det defensiva mittfältet var intakt med duon Lampard och Luiz, men Benítez valde att göra förändringar framåt då Marko Marin (som gjorde sin första Premier League-start), Oscar och Moses tog upp de offensiva mittfältsplatserna. Längst fram spelade som vanligt Fernando Torres.

Inledning

Trots mängder av halvchanser kammade de regerande Europa-mästarna noll mot tabelljumbon Queens Park Rangers i derbyt. De kungsblå hade det mesta av bollen och det offensiva trycket, men kom inte fram till särskilt många klara målchanser och fick sota för det när den gamle Chelsea-liraren Shaun Wright-Phillips satte det enda målet i matchens 78:e minut.

Marko Marins Premier League-debut kunde ha blivit kortvarig. Blott efter tre minuters spel fällde nämligen den tyske mittfältaren sin motpart Stéphane M'Bia med en våldsam tvåfotssatsning. Men Lee Mason valde, något turligt för Marins och Chelseas del, att endast visa det gula kortet.

Chelsea tog tidigt tag i spelet, men hade inledningsvis svårt att hitta öppningar i ett väl samlat QPR-försvar. Det var först i den 14:e minuten som den första halvchansen uppenbarade sig när Moses hittade fram till David Luiz med ett inspel från höger. Brassen klippte till direkt men gjorde det inte särskilt bra och efter att fick därför se bollen smita över ribban efter att först ha studsat i marken.

I den 20:e minuten fattade Lee Mason nästa stora beslut när han valde att neka Chelsea straff då Ryan Bertrand gick i backen efter kontakt med Jamie Mackie i närheten av straffområdet.

Chelsea fortsatte att pressa men i Juan Matas frånvaro var bristen på kreativitet på mittfältet påtaglig. Då inga vägar igenom det resoluta QPR-försvaret stod att finna valde Ivanovic att inom loppet av en kvart skjuta tre gånger från distans. Serbens bössa var för dagen dock något felkalibrerad – kraften fanns men ackuratessen saknades och vid samtliga tre tillfällen flög bollen högt över Julio Césars ribba. Under samma period spelade Harry Redknapps bottengäng upp sig något men lyckades inte skapa några särskilt heta målmöjligheter.

Den första halvlekens enda riktiga chans lät vänta på sig ända tills den 43 minuten då den tillförordnade spelregissören Oscar hotade bortamålet med ett distansskott. Julio César var dock med på noterna och räddade skottet, om än något okonventionellt, med en stilig fotparad. Framme i straffområdet högg Victor Moses på returen men gjorde det inte bättre än att skjuta över. Ett fåtal minuter därpå blåste Lee Mason av en i största allmänhet lågkvalitativ och chansfattig första halvlek, och den enda behållningen för den neutrale åskådaren torde ha varit bortalagets försvarsspel.

Chelsea, redan något pressat av resultatet månne, inledde den andra halvleken piggt. Marin skapade en fin möjlighet för Moses att spräcka målnollan när han dribblade sig in i straffområdet från vänsterkanten. Efter att ha tagit sig förbi Derry spelade tysken in bollen mot straffpunkten, men den nigerianske yttern hann inte riktigt fram i tid, och chansen till 1-0 försvann således.

Fyra minuter senare agerade Marin återigen servitör när han på hörna hittade fram till skottglade Ivanovic. Den här gången var serben desto närmare, men inte nära nog då han med en klockren träff nickade precis över.

Precis som i den första halvleken hade Chelsea förtvivlat svårt att vaska fram riktigt heta chanser. En av de bättre hade dock Fernando Torres i den femtiotredje minuten när han samlade upp bollen i straffområdet efter att Luiz:s skott dessförinnan täckts av en QPR-back. Spanjoren sköt sedan från nära håll, men Julio César visade klass när han styrde undan skottet med en skicklig reflexräddning.

Eftersom Chelsea ägde bollen för det mesta fick gästerna helt sonika försöka skapa möjligheter på kontringar. Efter en knapp timmes spel uppstod en av dessa möjligheter när Shaun Wright-Phillips från vänsterflanken hittade in till Esteban Granero som från en central position nära straffområdet avlossade ett marigt skott, men Turnbull agerade lugnt och räddade det skruvade skottet utan att förta sig. Några minuter senare blev det återigen farligt när den livlige dribblern Taarabt med ett smart instick spelade fram Mackie till ett friläge. Turnbull rusade ut men slapp agera då Gary Cahill dök upp från ingenstans och fråntog QPR-anfallaren bollen med en perfekt tajmad glidtackling.

De klara möjligheterna må ha varit få, men Chelsea saknade definitivt inte halvchanser i den andra halvleken. Inhopparen Hazard livade upp saker och ting i anfallsspelet. Belgaren dukade strax efter sitt intåg i matchminut 60 upp möjligheter åt både David Luiz och Victor Moses i snabb följd. Avsluten lämnade dock mer att önska och ställningen förblev därmed mållös.

Frank Lampards avslut i den 66:e minuten var desto bättre. Efter att bollen nått fram på äkta flippermanér dundrade Super Frank, från vänster i straffområdet, distinkt in den vid den bortre stolpen. Mål blev det dock inte i protokollet då linjemannen bedömde att den tjänstgörande kaptenen stod i en offsideposition då han avlossade skottet.

Precis som det hade sett ut hela matchen höll Chelsea i bollen och QPR kontrade när tillfälle gavs. I den 75:e minuten bytte Benítez till slut in Juan Mata, men bytet fick inte direkt den effekt som han hade önskat. Mål blev det nämligen, men i Turnbulls bur och inte Júlio Césars, för fram på hörna klev Shaun Wright-Phillips och stänkte in bollen lågt vid ena stolproten med ett skott från långt håll som kom till efter en slarvig undanrensning av Chelsea-försvaret. Skrällartat, oväntat och inte minst katastrofalt – 1-0 till jumbon QPR efter 78 minuters spel!

Den återstående kvarten jagade Chelsea febrilt en kvittering, och Ramires, Ivanovic och Luiz försökte alla tre med hyfsade avslut, men det hjälpte föga. Efter 93 minuters spel ansåg domarteamet att det fick vara färdigspelat och därmed var skrällresultatet fastställt – 1-0 till 20:e-placerade Queens Park Rangers Chelsea-spelarna fick gå hem tomhänta och skamsna.

Tankar efter matchen

Det går att säga att Benítez inte skulle ha underskattat QPR och att han borde ha ställt upp med ett starkare lag, men ärligt talat skulle de elva spelarna på planen ha gjort bättre ifrån sig. De skulle verkligen inte ha förlorat mot QPR. Det finns inga ursäkter.

Backlinjen gjorde väl egentligen vad den skulle för det mesta, förutom vid kvitteringen, och Turnbull är ingen mirakelman, som Cech. Mittfältet var på det stora hela dysfunktionellt och beslutet att vila Hazard och Mata föll inte särskilt väl ut. Och på topp, tja, där har vi ju Fernando Torres som, precis som för det allra mesta var iskall.

Det beståendet intrycket från den här matchen med Chelsea-ögon sett blir ”så nära men ändå så långt borta” då både kreativitet, klara chanser och skärpa i avgörande lägen saknades. Skäms!

Matchfakta från ChelseaFC.com

Chelsea (4-2-3-1): Turnbull; Azpilicueta, Cahill, Ivanovic, Bertrand; David Luiz, Lampard (c) (Ramires 78); Moses (Mata 74), Oscar, Marin (Hazard 59); Torres
Unused subs Hilario,Ferreira, Cole, Piazon.