Stamford Bridge, 2022-05-19 21:00

Chelsea - Leicester
1 - 1

Chelsea säkrade tredjeplatsen med kryssmatch

Trots spelmässig dominans fick hemmaspelande Chelsea enbart med sig ett oavgjort resultat från den tempostarka, men chansfattiga 1-1-matchen mot Leicester på torsdag kväll. Poängen innebär dock att ”The Blues” definitivt kommer att sluta trea i tabellen, oavsett resultat mot Watford i den sista matchen. Målen gjordes av Maddison och Alonso.

Med endast två förändringar från startelvan i FA-cupfinalen mönstrade Thomas Tuchel ett starkt manskap mot Leicester på torsdagskvällen. Laget kom till spel med vetskapen om att endast en poäng skulle krävas för att cementera tredjeplatsen i tabellen inför den sista omgången. Skulle de blå lyckas ”studsa tillbaka” med en seger efter den knappa finalförlusten den gångna helgen? De skulle de kommande 94 spelminuterna utvisa.

Startelvor

Chelseas startelva: Mendy; Rüdiger, Silva, Chalobah; Alonso, Kanté, Jorginho, James; Pulisic, Ziyech; Lukaku.

Chelseas bänk: Saúl, Loftus-Cheek, Kenedy, Sarr, Barkley, Kepa, Azpilicueta, Havertz, Mount.

Leicesters startelva: Schmeichel; Evans, Fofana, Amartey; Mendy; Thomas, Dewsbury-Hall, Maddison, Castagne; Iheanacho, Vardy.

Leicesters bänk: Lookman, Daka, Albrighton, Choudhury, Pereira, Ward, Barnes, Pérez, Söyüncü.

Matchen inleddes i ett högt tempo med två aggressivt pressande lag. Chelsea ägde det mesta av bollen, men det var gästande Leicester som fick den bästa starten. I samband med en effektiv spelvändning där Chelsea-försvaret uppträdde slött vred sig Maddison loss och pangade in 0-1 från distans efter blott sex minuters spel. Vilken smakstart för Leicester, och vilken kalldusch för Chelsea! Chalobah försökte replikera med ett lika ambitiöst långskott några minuter därpå, men Schmeichel var vaken och tippade ut bollen till en resultatlös hörna.

Chelsea återtog kommandot och jakten på en kvittering var inledd mot ett Leicester som sjönk allt djupare i sina försvarsställningar. Nästa målchans tillföll Lukaku efter dryga kvarten när Kanté hittade fram till honom med en djupledsboll. Belgaren var dock saktfärdig i sin bollbehandling och fick därför se sitt skott blockerat av Daniel Amartey.

Thomas Tuchels mannar etablerade ett kontinuerligt tryck på offensiv planhalva med sitt tålmodiga possession-spel, men Leicester försvarade sig disciplinerat. Offensivt satsade bortalaget mestadels på raka spelvändningar på Vardy och Iheanacho.

Det blå hemmalaget må ha ägt initiativet, men de drev alltför sällan upp bolltempot och hade därför svårt att skapa klara målchanser. I alla fram till den 34:e minuten. Med en delikat diagonal chipp hittade Reece James fram till Marcos Alonso vid den bortre stolpen. Spanjoren klippte till på volley, och vips så var det kvitterat. 1-1!

Leicester ryckte upp sig efter kvitteringsmålet, flyttade fram sina positioner och störde Chelsea i uppbyggnadsfasen, vilket gjorde att hemmaoffensiven avtog något. Det kändes därför inte helt ologiskt att de båda lagen gick ut till paus med en oförändrad likaställning. 1-1 alltså.

Som så ofta den här säsongen hade Chelsea inte fått ordentligt betalt för sin spelmässiga dominans under den första halvleken, men med 45 minuter kvar att spela hade de i alla fall den poäng som skulle ge dem en säkrad tredjeposition i ligan.

Matchbilden i den andra halvlekens begynnelse påminde mycket om den som hade utspelat sig under den första akten. Hemmalaget ägde boll och initiativ medan bortalaget försökte sticka upp med sporadiska kontringar, De kvalificerade målchanserna lät dock vänta på sig på grund av en kombination av offensivt slarv och defensiv skärpa.

Efter bland annat ett par skottförsök av Hakim Ziyech och en nick utanför av Lukaku kom den första chansen av värde efter 62 minuters spel. Chelsea rullade upp Leicester med ett flödande anfall längs högerkanten, varefter Lukaku hittade fram till en helt fri Pulisic i boxen med ett lågt inspel. Amerikanen fick dock en total snedträff, varför skottet hamnade långt utanför Schmeichels mål. Några minuter senare tvingades dock dansken parera undan ett lågt avslut från Rüdigers doja.

Chelsea gick framåt för ett 2-1-mål, men ”The Foxes” lyckades fortsatt bra med att hålla antalet farliga chanser nere. Efter drygt 70 minuters spel gjorde Tuchel sina första byten. Ut gick Kanté och Pulisic och in kom Loftus-Cheek och Azpilicueta.

Med knappa kvarten kvar att spela öppnade matchen upp sig något, och spelet blev av en mer böljande karaktär. Vardy utgick till förmån för Ayoze Pérez och Havertz bytte av Lukaku. De båda lagen gick framåt för ett potentiellt dräpande 2-1-mål, men de heta chanserna var fortsatt få.

Den bästa möjligheten i återstoden av matchen kom i den 86:e minuten när Ziyech frispelade Havertz med en fin genomskärare, men till hemmafansens förtret sparkade tysken hål i luften.

Bättre än så blev det inte för något av lagen. Trots goda försök och kraftigt spelmässigt övertag fick Chelsea lämna Stamford Bridge med en poäng mot Leicester. Poängen gör att Chelsea (i kraft av överlägen målskillnad) garanterat kommer att sluta trea i Premier League säsongen 21/22, oavsett utgång mot Watford i den sista omgången på söndag.

Statistik från The One Football App (i urval)

Bollinnehav (avrundat): 68 % - 32 %
Skott: 20 - 2
Skott på mål: 7 - 1
Blockerade skott: 8 - 0
Hörnor:  6 - 0