Tottenham Hotspur Stadium, 2021-02-04 21:00

Tottenham - Chelsea
0 - 1

Chelsea segrare i Londonderbyt mot Tottenham
London är blått!

Chelsea är fortsatt obesegrade sedan Thomas Tuchels tillträde efter derbyseger med 0-1 borta mot Tottenham.

”Vi är här för att vinna”, berättade Thomas Tuchel när han intervjuades på sidlinjen inför matchstart. Den nytillträdde Chelseatränaren menade vad han sade.

Mason Mount tog avsparken för Chelsea och derbyt var igång. Azpilicueta slog direkt en hög djupledsboll mot Werner, vars nick inte alls var långt ifrån målburen. Anfallet därpå vann så Werner en frispark på högerkanten halvvägs in på Spurs planhalva. Mounts inläggsfrispark rensades dock enkelt av hemmalaget. En pigg inledning från Chelsea fortsatte då James, Hudson-Odoi och Mount kombinerade fint på högerkanten, Mounts inlägg täcktes ut till matchens första hörna. Denna slogs kort och spelades direkt tillbaka mot hörnflaggan, där hörnslagaren Mount avvinkades för offside, en bortkastad möjlighet till en bra målchans.

I den femte matchminuten kom Tottenhams första avslut, ett tamt skott utifrån av Son, vilket enkelt skopades upp av Mendy.
Mount och Kovacic bjöd på klapp-klapp-spel för att släppa fram James, Davies hann dock före och stötte ut bollen till Chelseas andra hörna.
Efter några minuters spel så framgick det att Tuchels mannar ställde upp i ett 3-4-1-2 snarare än 3-4-3, där Mount spelade i nummer tio-rollen bakom Werner och Hudson-Odoi. Överlag en bra start på matchen från Chelsea, man skapade inga jättechanser i men återerövrade bollen varje gång de egna försöken framåt bröts upp av hemmalaget.

Med 23 minuter spelat hade kapten Azpilicueta både Hudson-Odoi och Werner att sikta på i djupled. Spanjorens passning slogs med precision mot den senare. Eric Dier hann ikapp Werner i hörnet av straffområdet, men liggandes sparkade han mycket klumpigt Werner istället för bollen och Andre Marriner kunde inte göra annat än att döma straffspark för Chelsea. Jorginho anförtroddes med ansvaret från 11 meter igen. Spelfördelaren frångick sin sedvanliga ansats och satte matchens första mål lågt i Hugo Lloris högra hörn.
Spelövertaget belönades därmed, men straffsparken var Chelseas dittills första avslut på mål.
Efter att ha fläkt sig fram för att blockera en hotande passning förblev Thiago Silva liggandes platt på magen. Det verkade vara högerlåret som protesterade för brassen, som efter en stunds behandling tvingades utgå och ersättas av Andreas Christensen.
En mer lyckad kort hörnvariant i halvlekens slutmellan Mount och Hudson-Odoi slutade med att Mount helt misslyckas med sitt inlägg från en utmärkt position. Istället inspark Tottenham.
Två tilläggsminuter avslutade halvleken, Reece James hann med sekunder kvar skapa en fin chans för Mount, vars avslut dock blockerades av Tottenhamförsvaret.

Tottenham kom ut till andra halvlek med lite mer anfallsvilja, och vann direkt sin första hörna för matchen. Denna styrdes enkelt bort av det kungsblå försvaret.
I den 50:e matchminuten belönades Toby Alderweireld med matchens första gula kort efter att ha fällt Mason Mount i ett fint omställningsläge på mittlinjen. Strax därefter kombinerade Cobham-trojkan CHO, Mount och James på nytt till ett avslutsläge för Hudson-Odoi från straffområdeskanten, skottet passerade dock en bit utanför Lloris högra stolpe.
Chelsea hade därmed vaknat till liv efter en lite trevande start på den andra halvleken. Ett smart uppspel av Mendy nådde fram till Kovacic, som hittade en rättvänd Mason Mount. Chelseas nummer 19 hade flera hektar att löpa på mot offensivt straffområde, efter bolltransporten petade han bollen mot Timo Werner, men Aurier var med och stötte ut bollen till ännu en Chelseahörna, som även den blev fruktlös.
Efter 62 minuter fick Højbjerg syna matchens andra gula efter att ha stämplat Jorginho.

Strax därefter genomförde Chelsea sitt andra byte. Den fantastiskt löpvillige Callum Hudson-Odoi klev av till förmån för Christian Pulisic. Amerikanen visade framfötterna direkt, och var nära att nå först på ett inlägg från Mount, men Lloris lyckades få ut en näve framför ytterns tåspets.
Kovacic hade flera genombrott under matchen, tredje gången gillt komkroaten till eget avslut, även detta Chelsea-anfall missar dock mål.
Tottenham genomförde i den 69:e minuten ett dubbelbyte; Moura och Lamela ersatte Bergwijn och Ndombele.
Fyra minuter senare gjorde Chelseas sitt sista byte, vilket innebar en comeback för N’Golo Kanté, som bytte av Mateo Kovacic.
Strax därefter plockade Werner upp en lös boll och spelade kort till Mount, som gav sig själv avslutsläge med vänsterfoten och tvingade Lloris till en bra räddning.
Sedan fick Mendy stå för en bra räddning på distansskott från Lamela – egentligen enda gången denna kväll som den väldige burväktaren sattes på prov.

I den 80:e minuten fick Pulisic Chelseas första varning för matchen. Kanté hamnade i trångmål i nästa sekvens och fick även han syna det gula kortet.
Spurs bästa chans i matchen kom i den 87:e matchminuten efter en tids bollinehav på offensiv planhalva. Serge Auriers inlägg nådde Carlos Vinicius, som från nära håll nickade strax utanför. 90 sekunder senare slog matchens olycksfågel Eric Dier en väldigt tam frispark från dryga 25 meters håll som landade utanför Mendys målbur.
Tre minuters stopptid bestod av en trubbig forcering av Tottenham och ett disciplinerat Chelsea som städade av matchen. Seger med 0-1!

Sammanfattning

Första halvlek dominerades totalt av Chelsea. 68% bollinnehav för de kungsblå i när man gick in till pausvila, men detta var inget krampaktigt, handbollsliknande sidledsspel. Man återerövrade boll på ett föredömligt sätt och spelade rakt och välavvägt framåt. En nästintill perfekt utförd första halvlek av Chelsea, det enda minustecknet var Thiago Silvas skada.
Andra halvlek var jämnare, främst i dess början och i dess slutskede. Chelsea kom inte till de bästa positionerna för att ta avslut, och merparten av skotten missade också målet. Men ett uddlöst Spurs hotade ytterst sällan Chelseas resa mot en trygg seger, hållen nolla och ännu en triumf mot Tottenham!