Chelsea-spelare på landslagsuppdrag
Jorginho har redan vunnit CL och EM, kan det bli ytterligare en pokal i form av Nations League?

Chelsea-spelare på landslagsuppdrag

Det andra landslagsuppehållet för säsongen 2021/22 närmar sig. Det här uppehållet innehåller både VM-kvalmatcher runt om i världen samt UEFA Nations League i Europa och juniorlandskamper.

Medan kvalet till Qatar 2022 fortsätter från Afrika till Sydamerika och vidare så finns det även en pokal att vinna under de närmaste dagarna. Sex Chelsea-spelare reser till Italien för att representera sina landslag.

Finalskedet i UEFA Nations League skulle egentligen ha spelats i juni men blev inställt eftersom att Euro 2020 behövde bokas om. Nu är det fyra europeiska landslag som krigar om segern i UEFA Nations League, som senast vanns av Portugal 2019.

På annat håll ligger fokuset på att försöka få en plats i finalskedet av vinter-VM. Samtidigt är det sex juniorspelare från Chelsea som kommer att försöka få en plats i U21-EM sommaren 2022. 

Nedan följer en sammanfattning vem som representerar sina landslag, när och var under de kommande elva dagarna. 

UEFA Nations League

Belgien: Belgarna har gjort det bra under de senaste fyra storturneringarna, en bronsmedalj från VM 2018 är det bästa som landslaget åstadkommit under Roberto Martinez ledning. 
I november 2020 säkrade man en semifinalplats i Nations League. Nu har belgarna ett gyllene läge att äntligen få lyfta en pokal, först väntar regerande världsmästarna Frankrike i Turin på torsdag. I Belgiens trupp finns Romelu Lukaku och Michy Batshuayi, som för tillfället är utlånad till Besiktas.
Frankrike kommer att vara utan N’golo Kanté, som självisolerar sig efter att ha testat positivt för covid-19, medan Martinez har både Lukaku och Batshuayi till sitt förfogande. Båda lagen siktar på en finalplats i Milano och San Siro på söndag. 

Italien: Italienarna avslutade sommarens EM på bästa möjliga sätt, genom att vinna hela turneringen. Nu har Roberto Mancinis mannar även möjligheten att vinna Nations League. Chelsea-representanter i laget är Emerson Palmieri, som för tillfället är utlånad till Lyon i Ligue 1, samt Jorginho. 
Lyckas Jorginho vinna Nations League kommer hans möjligheter att vinna Ballon d’Or att utökas. Italien möter Spanien i semifinal i Milano på onsdag, efter det blir det antingen final eller match om tredje plats.

Spanien: Marcos Alonso är med i den spanska truppen för första gången på tre år. Vänsterbacken har haft en stark inledning på säsongen och hoppas kunna utöka sina nuvarande tre landslagsframträdanden när EM-mästarna Italien väntar på onsdag. 
Chelsea-kaptenen Cesar Azpilicueta är också uttagen och kan möta Emerson längs kanten i fall båda får speltid. Det kommer att vara en andra match, mot antingen Belgien eller Frankrike, beroende på hur båda matcherna slutar. 

VM-kval

Albanien: Armando Broja och Albanien möter Ungern i en match bakom stängda dörrar i Budapest på lördag, efter det tar man emot Polen på tisdag.

Brasilien: Efter att nya karantänsregler gällande spelare som återvänder till Storbritannien från ‘’rödmarkerade’’ länder införts så är Thiago Silva en av åtta brasilianska PL-spelare som blivit uttagen för landslaget, som kommer att spela tre matcher på åtta dagar. Den första äger rum i Venezuela på fredag, efter det väntar ett möte med Kolumbien på söndag och sedan Uruguay tidigt på fredag europeisk tid. 

Kroatien: Mateo Kovacic reser till Larnaca för Kroatiens match mot Cypern. Efter det väntar en hemmamatch mot Slovakien i Osijek. Båda matcherna är väldigt viktiga för Kroatiens del eftersom man har lika många poäng som Ryssland i Grupp H med fyra matcher kvar.

Danmark: Andreas Christensen är en del av den danska truppen som reser till Moldavien på lördag och spelar hemmamatch mot Österrike på tisdag. Danskarna har gjort det grymt bra i Grupp F hittills, på sex matcher har man vunnit alla utan att släppa in ett enda mål.

England: Mason Mount och Ben Chilwell är en del av det engelska landslaget som på söndag spelar borta mot Andorra och hemma på Wembley mot Ungern på tisdag. England leder Grupp I med fyra poäng och har möjligheten att försäkra sin plats i Qatar 2022 under de kommande dagarna. Reece James är inte med i truppen på grund av skada, däremot är de tidigare Chelsea-spelarna Tammy Abraham och Fikayo Tomori med. 

Tyskland: Antonio Rudiger, Timo Werner och Kai Havertz är alla med i den tyska truppen som möter Rumänien hemma på fredag och Nordmakedonien på måndag. Tyskarna leder Grupp J, Werner och Rudiger lyckades båda med målskyttet i den senaste matchen mot Island. 

Ghana: Efter att ha spelat 90 minuter två matcher i rad för Reading är Baba Rahman uttagen till landslaget som möter Zimbabwe två gånger. Första matchen spelas i Cape Coast på lördag och den andra i Harare på tisdag. På grund av att endast gruppvinnaren går vidare måste Ghana minska på gapet i tabellen till Sydafrika, som för tillfället leder gruppen med en poäng. 

Marocko: Akademi-målvakten Sami Tlemanci har blivit uttagen till seniorlandslaget för första gången. Nu väntar bortamatcher mot Guinea-Bisseau och Guinea.

Skottland: Billy Gilmour och Skottland möter Israel hemma på lördag och Färöarna borta på tisdag. Skottarna lär inte komma i kapp Danmark, som för tillfället leder grupp F med sju poäng, men har goda möjligheter att ta sig vidare ur gruppen. För tillfället är man på andra plats.  

Senegal: Edouard Mendy hoppas på att få behålla sin plats mellan stolparna när Namibia väntar både hemma och borta. Första matchen spelas i Thies på lördag och returmötet i Sydafrika. 

Wales: Utlånade Ethan Ampadu debuterade nyligen för Venezia. Nu är han en del av det walesiska landslaget som möter Tjeckien på fredag och Estland på måndag. Matchen mot Tjeckien kan vara avgörande eftersom båda lagen har sju poäng i kampen om andra plats i tabellen. Däremot har Wales spelat en match mindre.

Yngre åldersgrupper

Österrike U21: Thierno Ballo reser till Estland på fredag och Finland på tisdag när Österrike fortsätter sin jakt på en plats i U21-EM.

England U21: Conor Gallagher och Levi Colwill är en del av EM-kvalstruppen som möter Slovenien på torsdag och Andorra på måndag.

Finland U21: Lucas Bergström hoppas på en plats i det finska U21-laget som möter Azerbajdzjan borta på fredag och Österrike hemma på tisdag.

Holland U21: Ian Maatsen är en del av det holländska laget som möter Schweiz borta på fredag och Wales hemma på tisdag.

Nordirland U21: Sam McClelland och Nordirland möter Ryssland på fredag och Spanien på tisdag, båda bortamatcher.

England U20: Teddy Sharman-Lowe och Henry Lawrence, som är utlånad till AFC Wimbledon, är Chelsea-duon som i det engelska U20-laget som spelar vänskapsmatcher mot Italien hemma på torsdag och Tjeckien borta på måndag.

England U19: Harvey Vale och U19-landslaget reser till Marbella för att delta i en turnering i södra Spanien. Där väntar match mot Frankrike på onsdag, Mexico på lördag och Belgien nästa tisdag. 

Norge U19: Bryan Fiabema hoppas på fler mål när Norges U19-landslag inleder sitt EM-kval med att möta Kosovo på onsdag, Wales på lördag och Georgien på tisdag. 

England U18: Det är en kvintett av Chelsea-spelare i den senaste engelska U18-truppen. Laget möter Norge på torsdag, Ryssland på måndag och båda matcherna spelas i Marbella. Brodi Hughes, Charlie Webster, Jude Soonsup-Bell, Lewis Hall och Silko Thomas är Chelsea-representanterna.

Källa: chelseafc.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2021-10-05 19:48:35
Author

Fler artiklar om Chelsea