Chelsea – Steaua Bukarest 3-1 (tot. 3-2)
Målskytt och i vanlig ordning den som låg bakom alla målen, Juan Mata.

Mata låg bakom samtliga tre Chelseamål och Torres var den som satte avgörande 3-1 som innebar att Chelsea är kvar i turneringen.

Chelsea gjorde till slut vad som krävdes och slog tillbaka rumänska Steaua Bukarest med 3-1 och totalt 3-2. Med första halvleks sista spark kvitterade Steaua vilket innebar att Chelsea behövde göra två mål i den andra halvleken. Kapten Terry nickade in 2-1 och Torres bröt sin mållösa svit och säkrade avancemanget med sitt 3-1 mål.

Laget
Interimtränare Benitez visade i första mötet att det fanns viktigare matcher, men till returen var det inte tal om någon reservbetonad startelva utan ett riktigt starkt lag mönstrades. De som startade första mötet, men som nu fick finna sig i att ta plats på bänken var Ivanovic, Bertrand, Lampard och Benayoun. In istället med Azpilicueta, Cole, Ramires och Mata.

Startelvan i sin helhet. I målet Petr Cech. Fyrbackslinjen från höger Azpilicueta, Terry, David Luiz och Cole. De defensiva innermittfältsrollerna besattes av Mikel och Ramires och den offensiva trion bestod på nytt av Mata, Oscar och Hazard. Senast trion som kallas MaZaCar startade var i ligamatchen mot West Brom. Längst fram när det gäller Europa League finns inte så mycket att välja på då Ba inte får spela eftersom han redan spelat för Newcastle i turneringen. Kvar som ensamt alternativ bland anfallare finns då spanjoren som för tillfället (ännu en gång) är inne i en tung period vad gäller målfabrikation.

På bänken startade Turnbull tillsammans med försvararna Ferreira, Cahill och Bertrand. Som offensiva alternativ fanns Lampard, Benayoun och Moses att tillgå och även om Moses kan ta plats längst fram så saknas en renodlad anfallare och ännu en gång ställer undertecknad frågan. Feruz?

Chelsea avslutade bra mot United i FA-Cupen och fortsatte i inledningen av matchen mot Steaua. Rumänerna var dock samlade och den 1-0 ledning de hade att spela på från första mötet gav inledningsvis en väntad matchbild. Efter att Mikel tappat bollen och Cech tvingats till en mycket bra räddning svängde matchen och den inställning hemmalaget inledde kvällen med var som bortblåst. Hazard visade prov på bra teknik och snabbhet vid några tillfällen liksom Mata och Ramires sågs ständigt löpande.

Efter halva den första halvleken höll något högst oväntat på att hända. Hazard trollade bort fyra motståndare och spelade bakåt till Mikel som fick till ett bra avslut som Tatarusanu räddade till hörna. Direkt efter hörnan provade Mikel på nytt lyckan med ett skott, men denna gång fick nigerianen se bollen gå över. Torres måltorka har tidigare nämnts, men den är ändå inget jämfört med Mikels.

Hemmapubliken fick jubla i den 34:e minuten då Mata gav Chelsea ledningen efter att Luiz och Oscar brutit på mittplan och Mata drivit upp mot straffområdet och med hjälp av Ramires väggat sig till ett fritt läge där spanjoren inte något misstag. Kvitterat i åttondelsfinalen och Chelsea var efter målet åter det bättre laget på planen.

Innan klockan nådde 45 minuter slarvade Luiz och Cole tvingades till en fin brytning till hörna. Den hörnan inledde en press från bortalaget med flera hörnor och då klockan precis passerat 45 minuter fick Steaua en trippelchans vid första stolpen då Chelsea inte lyckades få bort bollen. Till slut lyckades Chiriches toffla till bollen som snöpligt gick i mål och det var kvitterat i matchen.

Den första halvlekens sena kvittering innebar att Chelsea gick till halvtidsvila med vetskapen att det krävdes minst två mål för avancemang då en 2-1 seger inte skulle räcka.

Jakten på två mål inleddes, eller? Mot United behövdes minst två mål och Chelsea visade då upp en stark offensiv kraft och en underbar vilja att komma tillbaka. Mot Steaua syntes inte den kraften eller viljan. Hemmalaget kändes loja och vid sidlinjen stod interimtränaren med händerna i fickorna.

Efter knappa kvarten tändes hoppet då kapten Terry via stolpen nickade in 2-1. Målet kom efter en frispark från Mata och Terry fick fritt fram efter att Torres och Luiz screenat bort tillräckligt många rödklädda. Några minuter efter målet var det nära att matchen vänts då Mikel stod i vägen för Hazards skott, alternativt stod han rätt med lyckades inte styra bollen förbi Tatarusanu.

Med tjugo minuter kvar spräcktes en av mållös svit. ”He scores when he wants”. Matas passning var perfekt och Torres avslut likaså. 3-1 till Chelsea och det var nu Steaua som behövde jaga mål. Torres var förresten som pånyttfödd direkt efter målet och var mycket nära att ordna en straff, men domarna valde att fria. Liggande på planen fick han sedan en fot i ansiktet och skällandes på domarna och med näsblod tvingades han lämna planen en kort stund för att sedan komma in på planen i en tröja utan nummer. Det gillades inte av domaren och spanjoren fick på nytt lämna planen för att byta tröja.

Jakten från de röda var allt annat än intensiv. Minuterna tickade iväg och Chelseas avancemang kändes allt säkrare. I 86:e minuten anföll Chelsea och Hazard drev bollen förbi sin försvarare som satte ut benet, men för sent. Domaren pekade på straffpunkten och han som startade anfallet som gav straffen med en utmärkt passning skulle få chansen från elva meter. Fernando Torres klev fram och sköt i ribban. När spanjoren verkar på gång så sänks han omgående. Någon som känner igen det?

Med ett par minuter kvar började Steaua lyfta lite längre bollar, men några chanser kom aldrig och Torres straffmiss blev alltså betydelselös. Hans 3-1 däremot helt avgörande. Chelsea till kvartsfinal.

Sammanfattning
Kvitteringsmålet i första halvleks sista minut gav matchen den nerv som saknats under första halvleken. Chelsea skulle jaga mål i andra halvlek, men även om spelet inte tog riktig fart så kom målen som innebar avancemang. Kvartsfinalerna lottas under fredagen klockan 12:30 och lottningen sänds på Eurosport. Förutom Chelsea avancerade Basel, Rubin Kazan, Tottenham, Benfica, Fenerbahce, Lazio och Newcastle och det är alltså något av detta lag som Chelsea kommer att ställas mot i kvartsfinal.

Matchfakta

Chelsea (4-2-3-1): Cech - Azpilicueta, Terry (c), Luiz, Cole - Mikel, Ramires - Oscar, Mata (Moses 90), Hazard (Benayoun 90) - Torres
Oanvända avbytare: Turnbull, Ferreira, Cahill, Bertrand, Lampard
Mål: Mata 33, Terry 58, Torres 71
Varningar: Mikel, Cole

Steaua Bukarest (4-2-3-1): Tatarusanu - Rapa (Adi 84), Szukala, Chiriches, Latovlevici - Bourceanu, Pintilii - Popa, Chipciu, Tanase (Tatu 78) - Rusescu
Mål: Chiriches 45
Varningar: Bourceanu, Rapa

Domare: Stéphane Lannoy (FRA)