Chelsea - AA Gent
0 - 0

Chelsea tog förväntad seger mot Gent
Neto och Veiga, två av Chelseas målskyttar i vinsten mot Gent

Chelsea gjorde jobbet i Conference League-premiären då Gent besegrades med 4-2 på Stamford Bridge. De blå blandade återigen ett flödande anfallsspel med en tveksam defensiv i en insats som inte var genomgående övertygande.

Laguppställningar

Chelseas startelva: Jørgensen; Disasi, Tosin, Badiashile, Veiga; Casadei, Dewsbury-Hall; Neto, Felix, Mudryk; Nkunku

Chelseas bänk: Sánchez, Colwill, Cucurella, Caicedo, Dyer, George, Madueke, Guiu

Gents startelva: Roef, Brown, Watanabe, Mitrovic, Torunarigha, Gambor, Fadiga, Delorge, Ito, Surdez, Gudjohnsen.

Gents bänk: Schmidt, Gandelman, Vamcsa, Gerkens, Sonko, Samoise, Araujo, Dean, Kums, Fortuna, Varela, De Vlieger.

De allra första minuterna bjöd på ett oväntat böljande spel där de båda lagen gjorde framstötar om vartannat. Så småningom tog dock Chelsea över bollinnehavet och initiativet medan Gent sjönk djupt och satsade på snabba omställningar. Efter ett flertal ”nästan-lägen” för de blå skulle de få betalt för sitt idoga arbete i offensiven. Från höger hittade Mykhailo Mudryk Renato Veigas panna med ett fint inspel, och portugisen nickade behärskat in sitt första Chelsea-mål vid Roefs vänstra stolpe. 1-0 efter blott elva minuters spel.

Hemmalaget fortsatte att trycka på och ett vilt kämpande Gent gjorde allt de kunde för att freda sitt mål. Nästa chans uppstod i den 18:e minuten då Pedro Neto avancerade in i straffområdet från höger. Den kvicke wingern serverade sedan Dewsbury-Hall ett kalasläge centralt i boxen. Nyförvärvet från Leicester klippte till, men fick se sitt skott vina utanför stolpen.

Efter drygt 20 minuters spel hade Chelsea, som väntat på förhand, tagit över skeendena på Stamford Bridge fullständigt. De blå trillade boll tålmodigt framför, och ibland igenom, en köttmur bestående av gulklädda bortaspelare.

Det belgiska laget stack upp emellanåt, men lyckades sällan med att etablera något ordnat anfallsspel på Chelseas planhalva. Deras första avslut på mål kom efter dryga halvtimmen. Archie Brown avfyrade ett löst skott som inte vållade Jørgensen i Chelsea-målet några som helst problem. Några minuter därpå sköt Andri Gudjohnsen, son till den ikoniske Chelsea-anfallaren Eidur Gudjohnsen, ett desto mer hotande skott strax som gick strax över ribban inför sin far på läktaren.

Gent hade till slut fått blodad tand efter en bra period och satte Chelsea-försvaret på prov allt oftare under slutskedet av den första halvleken. Men trots goda intentioner och ett par kvartschanser åt båda håll avslutades den första akten alltjämt med ställningen 1-0 till Chelsea.

Chelsea inledde den andra halvleken på bästa sätt. Detta då Pedro Neto dubblade hemmalagets ledning med ett klassavslut i nättaket efter endast 39 sekunder. 2-0 till Chelsea. Men Gent vek inte ned sig. Efter en tilltrasslad situation vid en hörna rusade plötsligt ett gäng bortaspelare utan markering mot Jørgensen. Watanabe nådde fram först och nickade in reduceringen mot en chanslös Jørgensen. 2-1 efter 50 minuter till följd av ett uselt försvarsspel från Chelseas sida.

Hemmalaget återupptog sitt dominerande bollinnehav efter målet och hittade snart igenom Gents kompakta försvar vid ett par tillfällen. Mudryk, som hade varit företagsam under hela den första halvleken, ropade på straff i den 55:e matchminuten efter att ha blivit fälld av Stefan Mitrovic i straffområdet. Ukrainaren fick till sitt förtret inget gehör från domaren. Men till slut gav Gent-försvaret vika för pressen igen. Chelsea bet sig fast i straffområdet efter en hörna, och efter en stunds flipper slog en dittills osynlig Nkunku till med ytterligare ett mål för sitt lag. 3-1 för de blå efter 63 minuters spel.

Efter målet öppnade matchen upp sig och ”hela havet stormar” utbröt. Chelsea, som så många gånger förr, var inte sena med att kapitalisera på kaoset och vips hade Dewsbury revanscherat sig för sin tidigare miss med ett 4-1-mål. Tremålsledning för hemmalaget med 20 minuter kvar.

Marescas mannar fortsatte att ånga på då gästerna ofta under återstoden av matchen såg ut som ett slaget lag. Chelsea hade bud på fler mål och brände många fina lägen att putsa till siffrorna, men det var Gent som fick det sista ordet. Den erkänt målfarlige Gandelman satte 4-2 i den 89:e minuten efter en sen löpning in i boxen på bästa Lampard-manér.  Något mer notervärt inträffade inte och Chelsea fick därför nöja sig med en 4-2-vinst. Gent gjorde sina supportrar stolta då de kämpade hela vägen in, men Chelsea var som förväntat strået vassare än sina motståndare. Ett pliktskyldigt, professionellt jobb hade genomförts. Tre poäng i premiären av Europa Conference League hade bärgats. Gott så.

Statistik från One Football App (i urval)

Bollinnehav: 70 % - 30 %.
Hörnor: 10 - 4.
Skott: 20 - 9.
Skott på mål: 20 - 9.