Chelsea – Tottenham 2-0
Seger, men det borde ha varit med betydligt större siffror.

Den blå sidan av London står som vinnare och har kopplat ett rejält övertag i ligacupens semifinal.

Thomas Tuchel har ett 100-procentigt rekord när det kommer till semifinaler sedan ankomsten till Stamford Bridge för ett år sedan, efter att ha lett oss framgångsrikt till FA-cup- och Champions League-finalerna förra säsongen och är fortfarande på väg att göra det till tre semifinalvinster av tre med laget tack vare två mål i första halvlek i en match som vi dominerade nästan från början till slut. Det var en liten period i början av den andra halvleken som bortalaget kom upp lite mer, men utan att skapa den där riktigt farliga chansen.

Vår prestation berodde mycket på den fart vi hade och lyckades pressa tillbaka Tottenham enormt. Det underströks när det bara tog fem minuter för Kai Havertz att öppna målskyttet, tysken gjorde det bra och höll sig på fötterna under hård uppvaktning från bortaförsvaret och lyckades skjuta förbi Hugo Lloris från nära håll, om än via Spurs-försvararen Davinson Sanchez efter briljant förarbete av Marcos Alonso för att vinna tillbaka bollen i ett farligt omställningsläge.

Det målet och tempot vi satte på matchen tycktes skaka Tottenham och när vi gjorde 2-0 före halvtid som var en gåva. Japhet Tanganga försökte nicka undan ett inlägg från Ziyech men istället nickade han rakt på sin lagkamrat Ben Davies som inte visste något om det när bollen studsade på honom och in i eget mål.

Tur kan man verkligen säga, men det var verkligen välförtjänt, för så dominanta var vi. Tuchel och hans spelare känner sig nog lite besvikna över att de inte kunde utöka vår ledning ytterligare i andra halvlek, trots att de blev det första laget att vinna en inhemsk match mot Antonio Contes Spurs senare.

Thomas Tuchel gjorde sex ändringar, vilket gjorde Romelu Lukakus återkomst till startelvan ett faktum efter att ha uteslutits från truppen mot Liverpool i söndags. Jorginho och Saul Niguez presenterades båda i startelvan när Mateo Kovacic och N'Golo Kante inte startade, medan Hakim Ziyech också kom in på högerkanten. Mason Mount behöll sin plats på motsatt flank.
Malang Sarr kom in i laget som en del av en ny fyrbackslinje tillsammans med Antonio Rudiger i mitten, med Cesar Azpilicueta och Marcos Alonso som ytterbackar. Kepa Arrizabalaga startade som målvakt efter att Edouard Mendy lämnat för de Afrikanska Mästerskapen.

Chelsea inledde matchen starkt och det var de som tog det tidiga initiativet, där Lukaku hotade med en kraftfull och direkt löpning i den allra första minuten och det dröjde inte länge innan vi tog ledningen på Stamford Bridge. Alonso kunde bryta högt upp i planen på sin kant och frispela Havertz som kunde lägga in den bakom Lloris.

Tyvärr var målet dyrköpt eftersom Havertz skadade sig efter Tangangas satsning när han gjorde mål och krävde lång behandling på sidlinjen när spelet återupptogs. Spurs försökte kort utnyttja situationen genom att trycka på för en snabb kvittering medan vi var nere på 10 man, men det blev ingenting och Havertz kunde fortsätta med ett tjockt band på sin högra hand.
Kai kunde sen blivit tvåmålsskytt när bortalaget slarvade och han kunde avsluta med sin höger, dock utan resultat och en räddning av gästernas franska landslagsmålvakt i form av Hugo Lloris.

Vi tappade inte tempot direkt, eftersom Chelsea fortsatte att dominera bollinnehavet och trycka på för ett andra mål när den första halvleken gick mot sitt slut på, Saul och Mount hade båda varsitt läge i straffområdet, innan Ziyech curlade ett skott strax över ribban efter att ha kommit in från höger i hans favoritposition.

Målet kom strax därefter då det såg rätt komiskt ut. Ziyech levererar in frisparken som Tanganga försöker nicka undan, dock rätt på Ben Davies och in vid Lloris vänstra nätmaska, 2-0.

Vid det här laget hade hemmalaget extremt roligt och tryckte på för ytterligare ett mål innan paus. Lukaku kunde inte ha kommit mycket närmare att hitta den i slutet av en snygg kontring, startad av Alonso innan Havertz spelade över till Ziyech. Lukaku var positionerad väl inne i straffområden och det var bara för marockanen att motta in bollen mot Lukaku och för denne bara att raka in den, problemet var att Lukaku inte ens prickade mål utan gick strax utanför stolpen, vilket innebar att vi fick nöja oss med en tvåmålsledning i halvtid.

Båda tränarna gjorde ett byte under pausen, och för Tuchel såg det ut som en annan som hade tvingats på honom på grund av skada, eftersom Havertz inte återvände från omklädningsrummet och ersattes av Timo Werner, den senare gjorde sitt första framträdande sedan mitten av december efter en tid med Covid.

I det motsatta omklädningsrummet så bör Tottenham ha fått en utskällning av Conte, det var känslan i och med att man kom ut som ett helt nytt lag inledningsvis och pressa tillbaka Chelsea de första tio minuterna. Fullt förståeligt då man inte hade skapat något som helst i den första akten. Riktigt farligt blev det heller inte utan pressen avtog alltmer. Kane hade ett frisparksförsök men Kepa mottade bort bollen.

Spelet såg nu mycket öppnare ut och jämnare ut, men vi höll oss ändå kyliga och disciplinerade. Faktum är att Ziyech förmodligen kommer att känna att han borde ha gjort bättre med sin chans efter att Werner serverat honom, men vår ytterspringare kunde inte få till skottet och det var för nära Lloris för att besvära den franske målvakten.

Vi började se ut som vi gjorde i första halvleken igen efter en liten Tottenhamdominans som det var i början på den andra, om än inte i samma utsträckning som den första halvleken. Både Saul och Werner försökte med respektive skottförsök där Werner var närmast, dock utan resultat. Tysken hade sen ett ypperligt läge att utöka men hans lobb läste Lloris fint och kunde greppa bollen.

Werner borde sedan ha dödat detta dubbelmöte i slutskedet men istället för att avsluta själv så spelar han Lukaku vars avslut är tamt och rakt på fransmannen i bortamålet. Det hela slutar 2-0 och vi skapar oss ett fint övertag att nå finalen i turneringen. Återstår att se om vi lyckas med det.

Laget som startade:

Kepa, Azpilicueta, Rüdiger, Sarr, Alonso, Jorginho, Niguez, Mount, Ziyech, Havertz, Lukaku

Domare: Craig Pawson

I helgen är det dags för FA-cupen medans andra semifinalen spelas nästa vecka igen.