Chelsea vann FA Cupen för andra året i rad

Under söndagseftermiddagen spelade Chelseas damer final mot Manchester City på Wembley. Laget tog revansch från förlusten man åkte på i Ligacupfinalen tidigare i våras och försvarade FA cup-titeln de vann så sent som i december 2021 mot Arsenal.

Precis som i herrarnas upplaga spelades FA cup- och Ligacupfinalen mellan samma lag, men Chelseas damer fick sin revansch från  då de tidigare under våren förlorat ligacupfinalen mot Manchester City tidigare i våras med 1-3 trots att klubben gjorde det första målet.

Manchester City var det lag som skapade flest lägen under den första halvleken men det var Chelsea som under en period tagit över taktpinnen som tog ledningen genom ett ”missriktat” inlägg från Millie Birght, där Sam Kerr fick pannan på precis innan bollen tog i insidan av Ellie Roebucks stolpe.

Tyvärr tog Manchester City tillbaka taktpinnen i slutskedet av första halvleken och fick in ett kvitteringsmål precis före paus.
Manchester City kom i en kontring och Bright lämnades utan understöd mot Lauren Hemp, som gjorde det hon är bäst, bröt in och avlutade läckert samt otagbart för Berger bollen i den bortre målgaveln.

I den andra halvleken tryckte Chelsea på och fick in ett ledningsmål och vad som länge såg ut som ett seger mål. Cuthbert fick bollen strax utanför straffområdet och hade bara siktet på en sak. Bollen gick över Roebuck i underkant av överliggaren för att landa mjukt i nätmaskorna.

Onödigt sett med Chelsea-ögon, men kanske rättvist sett till matchen, fick Manchester City in ett kvitteringsmål med mindre än två minuter kvar av den ordinarie matchtiden.
Magda missbedömde helt en fin djupledsboll och kommer helt fel i duellen med inbytte Hayley Raso, spelaren som alltid spelar med sidenrosetter i håret, som petade bollen förbi Berger och in i mål.

Precis som i herrarnas final under lördagen, gick damernas till förlängning.

I vad som såg ut att vara en jämn match visade det sig att misstagen skulle bli avgörande. Precis som Eriksson missbedömde bollen som ledde till kvitteringsmålet 2-2, stod Manchester Citys mittback Alanna Kennedy för en likna förödande missbedömning då bollen for förbi henne fram till Kerr.
Kerr hade med sig Jessie Fleming centralt i plan när de kom ensamma mot Alex Greenwood. Undertecknad satt och väntade på att Kerr skulle slå den avgörande sidledspassen, men den uteblev. I stället avslutade säsongens skyttedrottning själv och bollen styrdes på Greenwoods fot, en styrning som ställde Roebuck i målet och ledde till 3-2 med 21 minuter kvar av förlängningen.

Det blev en svettig och nervig avslutning för de kungsblå spelarna och supportrarna, men när Kirsty Dowle satte pipan i munnen och blåste av stod det klart att Chelsea försvarat titeln från förra året och vunnit dubbeln.

En perfekt avlsutning på den gångna säsongen och det bästa avslut och tack för allt klubben kunde ge till de tre spelare som på grund av utgående kontrakt valt att lämna nu efter säsongen.

Jonna Andersson, Ji So-Yun och Drew Spence, tack för er tid och allt ni har gjort för klubben! Ni är legender på så många sätt och kommer alltid vara en del klubbens historia.