1 - 0

Chelsea vann mot Newcastle efter sent avgörande
Kai to the rescue!

Chelsea gästades av Newcastle och det var ingen rolig tillställning. En krampaktig match avgjordes i det absoluta slutskedet efter ett klassmål av Kai Havertz.

Tack vare bristen på wingbacks så inledde Chelsea matchen med en fyrbackslinje. Andreas Christensen och Antonio Rüdiger bildade mittlås medan Malang Sarr och Trevoh Chalobah förpassades till varsin kant. Thomas Tuchel behöll dock sitt två man starka innermittfält. Framför Jorginho och Kanté hittade vi Mason Mount och Hakim Ziyech som nummer 10:or medan tyskduon Kai Havertz och Timo Werner bildade anfallspar. Inom de första fem minuterna hade Chelsea redan vaskat fram två hörnor, men de testade aldrig Dubravka i Newcastle-målet.

Precis som väntat så dominerade Chelsea bollinnehavet i matchinledningen. Gästerna från nordöst ställde upp med en mycket defensiv utgångsposition och släppte heller inte till några verkligt heta målchanser. När matchuret nått 20 minuter så började Newcastle pressa högre upp i planen. Kanté och Mount lyckades dock med fina individuella prestationer lösa eventuella svårigheter. I den 25:e minuten fick dock hemmalaget problem. Kanté hamnade i trångmål efter en passning från Mendy och drog på sig en frispark halvvägs in på egen planhalva. Mittbacken Schär mötte inläggsfrisparken vid den bortre stolpen men passade bollen in i Mendys handskar.

Matchens dittills bästa anfall kom efter drygt 27 minuters spel. Mount, Jorginho, Ziyech och Havertz kombinerade för att skicka iväg Werner i djupled. Hans avslut styrdes ut till ytterligare en Chelsea-hörna. Chelsea fortsatte att belägra gästernas straffområde. Havertz slog ett farligt inspel som passerade samtliga spelare innan Ziyech vann en frispark till vänster om straffområdet. Mount testade något av en fräckis och gick på skott men prickade den närmsta burgaveln. Med 15 minuter kvar av första halvlek vann Newcastle sin första hörna. Den rensades undan, men gästerna vann andrabollen och skickade in den på nytt. Burn nådde högst och skarvade bollen utanför Mendys högra stolpe.

De svartvita repade mod efter sina första verkliga anfall. I den 39:e minuten så varnades Kai Havertz efter en luftduell med Burn. Tysken prickade engelsmannen i skallen med sin armbåge varpå den gänglige försvararen gick i däck. Vi fick se den illavarslande VAR-grafiken dyka upp men kortet förblev gult. Newcastle avslutade halvleken bäst. Domare Coote blåste frekvent i sin pipa och skatorna fick slå ytterligare en frispark på stopptid. Den motades bort av Rüdiger, men därefter klippte Almirón till på volley och tvingade Mendy till en vass räddning. Det var allt vad första halvlek hade att erbjuda denna söndagseftermiddag.

Gästande Newcastle fortsatte där de slutade i den första halvleken. Guimarães testade skott från distans och bollen smet precis utanför förbi Mendys vänstra stolpe. Chelsea skakade av sig den chansen och etablerade återigen ett tryck på de svartvitas planhalva. Fem minuter in i andra halvlek fick Murphy Newcastles första varning. Den efterföljande frisparken slogs av Mount men hittade ingen lagkamrat utan rann ut till inspark.

Någon minut senare tog Rüdiger återigen initiativ när han ansåg att anfallsspelet fallerade. Tysken ordnade ett väggspel med Sarr och löpte hela vägen ner till kortlinjen. Inlägget blockerades ut till en ny hörna, men även den blev resultatlös. Chelsea hade lämnat en hel del att önska från sina fasta situationer så långt. I den 58:e minuten så varnades Ziyech efter en hög spark mot Guimarães. Inte långt därefter så spelade Mount fram Werner som var ensam med Dubravka. Burväktaren kapade anfallaren som dock visade sig vara offside. Det var tyskens sista aktion i den här matchen, som lämnade plats åt Romelu Lukaku. Samtidigt så ersattes Mason Mount av Mateo Kovacic.

Bytena innebar en något tydligare formation. Chelsea spelade nu i en 4-3-3 med en helt och hållet vänsterfotad anfallstrio i form av Ziyech, Havertz och Lukaku. Fram till den 77:e matchminuten var det ett oerhört trubbigt anfallsspel från Chelsea. Först då kom hemmalagets första avslut på mål. Ziyech hittade Havertz som nickade från nära håll, men bollen räddades ganska bekvämt av Dubravka. Thomas Tuchels sista byte blev Christian Pulisic in, Malang Sarr ut. Mateo Kovacic presenterade sig med tio minuter kvar av ordinarie tid. Kroaten gjorde bort två gubbar och var nästan förbi Guimarães innan brassen kapade honom bakifrån. Brassen belönades därmed med ett gult kort.

Havertz nickmöjlighet innebar ingen egentlig uppryckning från Chelseas håll. Istället var det Mendy som fick rädda efter en ny Newcastle-frispark. I den 86:e minuten varnades inhopparen Kovacic. Efter all sorg och bedrövelse så kom dock frälsningen för de kungsblå. Jorginho fick tid och utrymme att slå en fantastisk djupledsboll mot Havertz. Den gänglige tysken löpte ifrån Burn, tog ned bollen på ett utsökt vis och stänkte in 1–0! Oj så välkommet! Vi fick därefter fyra minuters stopptid och Rüdiger blev nästa spelare att varnas.
Med dryga minuten kvar höll Mendy på att ställa till det med en passning rätt i gapet på Gayle, men där fanns Rüdiger för att städa upp. I momentet därpå släppte Kanté iväg Havertz i djupled. Under press fick tysken till ett avslut med högern, som Dubravka styrde i ribban och ut. Det tog sin lilla tid, men Chelsea vann igen!

Summering
Chelsea tvingades skaka om rejält i laguppställningen och det märktes. Detta främst via ett styltigt anfallsspel som hade förtvivlat svårt att skapa klara målchanser mot ett disciplinerat Newcastle. Det blev inte bättre av att domare Coote tidigt lade en väldigt låg ribba för vad som var tillåtet och inte. Den märkliga bedömningsnivån gagnade nog inget av lagen. Chelsea var rejält dåliga i anfallsspelet, men kontrollerade i mångt och mycket matchens tempo. De avslut man släppte till bakåt kunde hanteras av Edouard Mendy. I slutändan vann Chelsea tack vare individuell briljans, men sådant kan man ibland förvänta sig av regerande europamästare.