Edwards tackar nej: Chelseas jakt på sportchef fortsätter
Vem blir det som fyller Marinas skor?

Edwards tackar nej: Chelseas jakt på sportchef fortsätter

Todd Boehly har haft ett aktivt första transferfönster som delägare och interim sportchef, men målet är fortfarande att hitta någon mer kompetent för rollen så fort som möjligt. Michael Edwards var en ledande kandidat, men han kan nu strykas från listan. 

Förr i tiden brukade tränarens roll innefatta allt från spelarrekrytering till kontraktsförlängningar. I takt med att fotbollsklubbar har blivit smartare har tränarens roll i varierande grad specialiserats till att coacha laget. Personen kan kallas sportchef, fotbollsdirektör eller teknisk direktör, men de flesta europeiska klubbar har nu för tiden någon form av mellanhand mellan tränare och klubbledning. Sportchefen brukar sköta allt utanför fotbollsplanen, som värvningar, försäljningar och långsiktig planering av klubben och dess infrastruktur.

Chelsea hade mellan 2011 och 2017 nigerianen och före detta vänsterbacken Michael Emenalo i denna roll. När han avgick valde Chelsea att rekrytera inifrån, då Roman Abramovitj högra hand, Marina Granovskaia, fick axla ett större ansvar. Hon hade ingen tidigare kunskap om fotboll, men visade sig ändå bli en välrespekterad transferförhandlare. Det är oklart om Marinas nära samrören med Abramovitj spelade in eller om beslutet var mer fotbollsmässigt, men klart är att ägarskiftet innebar att kanadaryssen nu gör sitt sista transferfönster för Chelsea, på konsultbasis medan Todd Boehly agerar provisorisk sportchef.

Boehly uppges på flera håll, bland annat av liverpool-chelsea-transfer-23910505">Luke Thrower på Football London, avundas Liverpool och hur välskötta de är. Han ska vilja satsa på dataanalytiker som kan hjälpa Chelsea att identifiera talanger före sina konkurrenter och på så sätt slippa punga ut astronomiska priser. Chelsea har de senaste åren ofta sett enorma investeringar på spelare från europeiska storklubbar floppa totalt, medan relativa doldisar som César Azpilicueta och Édouard Mendy har lyckats betydligt bättre. Handling väger tyngre än ord, och ingen av Marc Cucurella, Kalidou Koulibaly och Raheem Sterling, eller beryktade Frenkie de Jong, Wesley Fofana och Pierre-Emerick Aubameyang passar in på beskrivningen ovan. Å andra sidan så har Chelsea lagrat tonårstalanger en masse i Omari Hutchinson, Gabriel Slonina och Carney Chukwuemeka med flera, men ingen av dem verkar troliga att ha någon större roll i laget denna säsong. Boehly ska inte bara vilja kopiera Liverpool, han hade även i kikarn att värva  Michael Edwards, som nyligen avgick från sportchefsrollen i Mersyeside. Edwards är en av de mest respekterade sportcheferna i världen, efter att ha tagit Liverpool tillbaka till toppen med hjälp av revolutionerande, Moneyball-liknande användning av statistik i spelarrekrytering. Det har dock tidigare uppgetts att den 41-årige engelsmannen vill ta en paus innan han går in i ett nytt arbete, och i måndags kom David Ornstein på The Athletic med nyheten att Edwards har tackat nej till uppdraget. I artikeln står också att Boehlys primära fokus kommer vara att rekrytera en sportchef så fort fönstret stänger. 

Ett annat namn som har återkommit frekvent sedan Boehly blev klar som ägare är Paul Mitchell. Den 40-åriga engelsmannen och före detta spelaren för MK Dons och Wigan Athletic har tidigare jobbat med Southampton, Tottenham och RB Leipzig, innan han tog över Monaco 2020. Han arbetade framgångsrikt tillsammans med Mauricio Pochettino i Southampton - där några notabla värvningar var Sadio Mané och Dusan Tadic - för att sedan följa med honom till norra London, där han bland annat var delaktig i värvningarna av Heung-Min Son, Toby Alderweireld, Dele Alli och Victor Wanyama. I Leipzig skötte han om ett generationsskifte och lyckades landa nu välmeriterade Matheus Cunha och Nordi Mukiele. Enligt The Athletics källor nära AS Monaco, har Mitchell transformerat hela klubben, då han lyckats integrera fler akademispelare, inkorporera statistiska bedömningar av spelarnas prestationer, förbättra skadestatistiken samt förändra kulturen. Mitchell har två år kvar på sitt kontrakt och var på Newcastles radar innan de gick för Brightons Dan Ashworth, medan Manchester United också ska vara intresserade. Mitchell öppnade även för en återvändo till hemlandet i  en intervju med The Athletic i april. Med tanke på att Mitchell har gott om erfarenhet med att jobba i Premier League och även har varit framgångsrik med att föryngra och transformera lag, något Chelsea är i behov av, är det inte konstigt att Boehly är intresserad. Han har även sett till att nio akademispelare har integrerats  i Monacos trupp, vad skulle han då inte kunna få ut av Cobhams talangfabrik?

Därtill har före detta vänsterbacken och Zlatans polare, Maxwell, nyligen assisterande sportchef för PSG, nämnts som en kandidat för uppdraget. Förmodligen har hans erfarenhet att arbeta med Thomas Tuchel något med saken att göra. Boehly har redan backat Tuchel till fullo i transfermarknaden och trovärdiga Nathan Gissing uppgav i tisdags att amerikanen vill förlänga tyskens kontrakt, som utgår 2024, till 2026. Med tanke på att Boehly också har låtit LA Dodgers kritiserade tränare Dave Roberts sitta kvar i sju år kan man lugnt anta att tränare kommer sitta säkrare nu än under Abramovitjs styre.

Vilken sportchef Chelsea än rekryterar, så kommer det vara ett beslut med enorm inverkan på vilken riktningl klubben går under Todd Boehlys ledning.
 

Olle Lange@_ollelange2022-08-16 23:18:00
Author

Fler artiklar om Chelsea