Chelseaspelares avtryck i VM – Dag 13
Kungsblått genrep. Christian Pulisic och Ethan Ampadu möttes inför Qatar-VM.

Nederländerna blev ett nummer för stort för USA. Louis van Gaals lag ställde sig lågt och var skoningslöst effektiva när de gick framåt. Christian Pulisic spelade fram till USA:s enda mål i matchen, men jänkarna förlorade med 3-1 och har spelat färdigt i VM för denna gång.

USA kunde ha inlett åttondelsfinalen mot Nederländerna på ett närmast perfekt sätt. Chelseas nummer 10 Christian Pulisic blev helt ensam med målvakten Noppert redan efter två minuter. Träffen var suboptimal och det tillät nederländaren att göra en livsviktig räddning. Åtta minuter senare smällde det till på andra sidan planen när Memphis satte 1-0 för ”Oranje”.

Jänkarna inledde matchen piggt, men därefter kom en period på 30 minuter utan avslut. På tilläggstid i första halvlek utökade Daley Blind Nederländernas ledning till 2-0. USA fick till fler och fler avslut i efter pausen (vann till slut skottstatistiken med 17-11), men van Gaals mannar såg bekväma ut i sina försvarsställningar. Den karismatiska dogmatikern van Gaal frångick helt sonika nationens djupt nedärvda 4-3-3 för att försvara sin ledning. En kompakt 4-4-2 gjorde länge jobbet.

Med kvarten kvar kom så reduceringen, något slumpartat. Pulisics inspel från höger skarvades av Haji Wright med klacken, bollen fick en spektakulär båge och damp ned vid den bortre stolpen. Dessförinnan hade Timothy Weah bränt ett mycket bra läge. Blott ett mål skiljde nu lagen åt, men spänningen kom av sig. 5-6 minuter efter reduceringen återställde Denzel Dumfries de orangekläddas tvåmålsledning, och det var det. USA får packa resväskorna efter fyra matcher.

Det var Pulisics förtjänst att USA alls nått fram till det stadiet. Yttern offrade precis allt när han slängde sig fram för att sätta ledningsmålet mot Iran i den sista gruppspelsomgången. Knocken han fick som tack innebar att han fick se andra halvlek från sidan. Den fina insatsen hade han nog helt och hållet förträngt när han mötte media efter slutsignalen.

”Det gör ont,” säger Pulisic. ”Jag trodde att jag var offside med marginal när det hände. Han gjorde en bra räddning, så det kommer självklart gräma mig en tid framöver. Vi vill inte känna så här igen. Det var en ära att representera vårt land, men nu är det tufft.”

”Det är ännu en erfarenhet för hela laget. Vi kvalade inte in till föregående VM och nu är vi framme i åttondelsfinal. Det finns helt klart stunder vi kan vara stolta över. Men den här känslan vill vi inte uppleva igen, vi vill sätta oss i en position där vi kan vinna turneringar som denna.”

TV: Delar från Christian Pulisic säsong så här långt