Chelseaspelarna som slåss om EM-guld
Eriksson och Sverige har sikte på medalj.

Chelseaspelarna som slåss om EM-guld

Ikväll inleds slutspelet i sommarens EM-turnering. Chelsea är väl representerade i värdnationen England, men flera kungsblå har fått åka hem efter gruppspelet.

England tog full pott i gruppspelet och gjorde det med en förkrossande målskillnad; 14-0. Fran Kirby har varit en av lagets bästa spelare trots begränsad speltid med Chelsea under slutet av säsongen. Själv tycker hon att hon har flera nivåer kvar i sig. Kirby har liksom Millie Bright startat alla tre gruppspelsmatcher, Jess Carter fick ett inhopp i 5-0-segern mot Nordirland. Beth England väntar fortfarande på sina första minuter i detta mästerskap. Innan dess hade man utskåpat Guro Reitens och Maren Mjeldes Norge. En stor missräkning för det välmeriterade landslaget. Norskorna lyckades heller inte vinna mot Österrike i den sista omgången och missade därmed avancemang.

Englands motstånd utgörs av Spanien, som slutade tvåa bakom Tyskland i grupp B. Balon d’ Or-vinnaren Alexia Putellas slet av korsbandet tre dagar innan turneringen började, men spelet har fungerat relativt bra ändå. Det satt långt inne i den avgörande gruppspelsomgången mot Pernille Harders Danmark. Danskan låg bakom allt offensivt mot Spanien, men det ville sig inte. Spanien vann till slut med 1-0, där avgörandet kom i den 90:e minuten. Turneringens första kvarstfinal spelas i Brighton med avspark klockan 21:00 ikväll. Matchen sänds på TV4 och C More.

Åttafaldiga europeiska mästarna Tyskland tar sig an grannen Österrike under torsdagskvällen. Man har varit så där otäckt effektiva som nästan bara Tyskland kan vara. Tre matcher, tre segrar och 9-0 i målskillnad. Ann-Katrin Berger har suttit fastnålad på bänken i samtliga matcher så här långt, Frankfurts Merle Frohms är Tysklands förstaval i mål. Tillsammans med Spanien var man en av orsakerna till att Danmark slogs ut. Man vet aldrig i mästerskap, men vi kan nästan placera Tyskland i en semifinal redan nu. Tyskland – Österrike sänds av TV4 och C More. Brentfords hemmaplan står värd för den drabbningen torsdag 21 juli klockan 21:00.

Fredag den 22 juli, klockan 21:00 närmare bestämt, är det dags för allas vårt Sverige att ta sig an Belgien i sin kvartsfinal. Det är inget annat än en drömlottning för Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zecira Musovic. Man har dock jobbat hårt för att få denna gynnsamma motståndare i kvarten. Efter kryss mot regerande mästarna Nederländerna städade man bort Schweiz och Portugal. Tack vare bättre målskillnad blev man gruppsegrare före just Nederländerna, som istället får möta Frankrike. Aniek Nouwen tvingades utgå skadad mot Sverige, men var tillbaka i startelvan mot Schweiz när man vann med 4-1.

Magda Eriksson har startat alla tre matcher, Jonna Andersson i match ett och tre. Musovic har nött bänk tillsammans med Jennifer Falk, det återstår att se vem som tar över före detta Chelsea-spelaren Hedvig Lindahls tron. Erikssons prestationer har ifrågasatts under gruppspelets gång, hon blev utbytt tidigt i den avslutande omgången mot Portugal. Om det är för att hennes plats är hotad återstår att se. Ställningen vid bytet var 4-0 och därmed säkrad, dessutom innebar temperaturen att man hade vattenpauser i mitten av halvlekarna. Gerhardsson kan mycket väl spara på sina bästa spelare. Sveriges kvartsfinal mot Belgien spelas i Leigh och sänds på SVT1 samt SVT Play.

Nyförvärvet Ève Périsset har inte hunnit spela i den kungsblå tröjan ännu, men är en hörnsten i franska Les Bleus. Man vann planenligt sina två inledande matcher mot Italien och Belgien med Périsset som högerback. Tack vare övriga resultat var avancemanget därmed redan klart. Périsset vilades i slutomgången mot Island, en match som slutade 1-1. Som nämnt ställs Frankrike och Ève Périsset mot Nederländerna och Aniek Nouwen i kvartsfinal. Det är en rejält oviss tillställning på förhand, precis som mötet mellan England och Spanien. Matchen spelas i Rotherham lördag den 23 juli. Avspark klockan 21:00 på SVT1 och SVT Play.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-07-20 19:14:22
Author

Fler artiklar om Chelsea