Chelseastatistik
En vanlig syn när Chelsea spelar.

Dags att kolla på spelarstatistik för de sex inledande månaderna av säsongen. Resultaten varierar samtidigt som Mata briljerar.

Januari är till ända och i vanlig ordning, efter två månaders spel, så ska vi titta på siffror. December och januari. Två månader då Benitez har styrt skutan. Två månader med blandade resultat. Två månader som många är glada att är över.

Vi börjar med lite lagstatistik. Hösten var sådär, men när december tog vid ramlade faktiskt några vinster in. Tyvärr förlorades dock månades titelmatch där ett motiverat Corinthians vann med 1-0 i Club World Cup. Bortavinsten mot Everton var stark och naturligtvis kan julklappen laget bjöd på mot Aston Villa också nämnas. Det nya året hann dock bara börja förrän vi alla var nere på jorden igen. Många har nog flera gånger under januari velat sjunka djupt under jordytan för resultaten har verkligen inte glatt oss. Hemmaförluster mot QPR och Swansea. Uttåg ur Ligacupen. Oavgjort borta mot Brentford. Nä, januari har inte varit bra.

Matcher Vunna Oavgjorda Förlorade Mål Insläppta Poäng (snitt)
2012/13 40 21 10 9 92 50 1,83
Dec 9 7 0 2 29 9 2,33
Jan 9 3 4 2 17 11 1,44

Vi har tidigare under säsongen sett en trend att Chelsea gör allt fler mål ju längre halvlekarna går. Tittar vi på de två senaste månadernas mål så kan vi se att vi är riktigt bra första 45 minuterna, 19-5 i målskillnad. Efter halvtid inleder vi sedan bra för att sedan tappa sista kvarten. Mot West Ham blev 1-1 till 1-3 sista fem minuterna. Förlustmålet mot QPR kom i 78:e minuten. Swansea gjorde 2-0 målet på stopptid och förstörde chanserna till en Ligacupfinal. Southampton gjorde 2-2 i 75:e minuten och senast var det Reading som vände 2-0 till 2-2 under matchens absoluta slutskede. Det är många poäng som tappas på slutet och detta är något jag hoppas Benitez har fokus på. Nedan ser vi när målen fallit de senaste två månaderna.

Min 1-15 Min 16-30 Min 31-45 Min 46-60 Min 61-75 Min 76-90
4 4 11 9 11 7
1 1 3 3 5 7

Tappade poäng innebär att gapet till United växer allt mer och blickarna riktas inte längre uppåt i tabellen utan nedåt där Tottenham, Everton, Arsenal och kanske till och med Liverpool jagar.

Vi har tidigare sett att försvararna dragit ett tungt lass vad gäller målfabrikation, men denna minskar nu stadigt och den senaste tvåmånadersperioden är det anfallarna som kommit igång bättre. Torres åtta och Bas tre mål har dragit upp snittet högre än tidigare. Mittfältarna fortsätter dock stå för den absoluta merparten av målen.

Försvarare Mittfältare Anfallare
Aug-Sep 35 % 45 % 20 %
Okt-Nov 23 % 62 % 15 %
Dec-Jan 14 % 60 % 26 %

Hetaste spelaren vad gäller poäng har de senaste två månaderna varit Juan Mata. Överlägset. Han har spelat i samtliga 18 matcher och gjort 8 mål och 13 assist. Bakom skuggar... eller det är ingen som är nära. Torres är näst bäst med 8 mål och 3 assist följd av Hazard (4+6) och Lampard (7+1). Skytteliga, assistliga och poängliga totalt för säsongen visas nedan.

Bertrand 1 0 1

Oförändrad topp-4, men Lampard kan mycket väl komma att passera Oscar om formen håller i sig. I Premier League har det hittills blivit nio mål och det saknas alltså bara ett för att han för tionde året i rad ska göra tvåsiffrigt antal ligamål. Ett fantastiskt facit. Totalt är Lampard uppe i 196 mål i Chelseatröjan. Vågar man hoppas på ytterligare sex och en tangering av Bobby Tamblings rekord innan säsongen är över?

Att göra mål är en sak, men att göra mål i rätt läge är en annan. Om vi tittar på poänggivande mål, mål för vinst eller oavgjort, så är Torres nummer ett. Fem av hans 14 mål har varit game winning goals. Poängkungen Mata är näst bäst med fyra och sedan hittar vi Lampard på tre. Tittar vi på mål som inneburit oavgjort, lägger även till mål som inneburit oavgjort i vinstmatcher (i en 4-1 seger är andra målet game winning och första räknar jag som game tying) så är det på nytt Torres och Mata som är bäst med fyra mål vardera. På två hittar vi Oscar och Lampard.

Totalt har 26 spelare givits speltid än så länge denna säsong, fyra fler än senast. De som tillkommit i den skaran är Ferreira, Ake, Benayoun och Ba. Nedan visas hur mycket spelarna fått spela och de är ordnade efter antal spelade minuter. Längst ned på listan finns också tre spelare som varit med på bänken vid något tillfälle men inte fått speltid.

Essien 0 0 0 0 3

Inga direkta överraskningar där. Av lagets 40 matcher har Torres, Mata och Hazard fått speltid i 38 matcher. Den ofrivilliga vilan Hazard nu är mitt uppe i kanske innebär välbehövlig vila för den unge belgaren. Januariförvärvet Ba har fått spela åtta matcher, men bara startat fyra. Snittspeltiden är låga 46 minuter för senegalesen som hittills verkar vara andravalet vad gäller platsen i anfallet. Undertecknad gläds åt att Ferreira äntligen fått speltid. Det har inte varit många minuter, men alla matcher han hoppat in i har Chelsea vunnit.

Samlingen av kort är denna säsong inte lika imponerande som förra årets, men det börjar ändå bli en del. Värst är David Luiz med 11 varningar följd av Ramires med åtta och sedan Ivanovic och Oscar som har fyra. Utvisningar har det blivit fyra där åtminstone ett par har varit av tvivelaktig karaktär. Ivanovic, Torres, Cahill och Hazard är det som fått syna det röda kortet så långt.

Att samla in data är inte alltid lätt och när man hittat en bra källa så visar det sig senare att de inte rapporterar från cupmatcher etc. När vi nu kommer till passningar, skott och betyg så är det alltså många matcher som saknas i sammanställningen varför den blir något bristfällig, men det får ni stå ut med. För passningar och skott gäller alltså ligan samt Champions League.

Flest passningar slår Mata, 1563 st, följd av Luiz, 1347 st, och Hazard, 1285 st. Sedan gäller det att passningarna går rätt också och de som lyckats bäst där är Romeu, Cahill och Piazon som alla snittar på 91 %. Sämst är målvakter och anfallare vilket känns logiskt då en målvakt ofta slår en långboll och en anfallare ofta inte har samma tid och möjlighet att likt en försvarare eller defensiv mittfältare slå en enkel boll i sidled.

Flest skott har Torres avlossat, 72 st. Han är också den som fått flest skott på mål. När det gäller andel skott på mål, vilket är mer intressant med tanke på att Torres spelat avsevärt mycket mer än många andra, så är det Piazon som är nummer ett. Ett skott och det var på mål. Tvåa är faktiskt Torres med 51 % framför Lampard som träffar målet 45 % av gångerna han tar avslut.

Vi avslutar med spelarbetyg och som vanligt är det CSS och Skysports betyg som gäller. Här saknas det betyg lite varstans så det finns en hel del hål i denna sammanställning. Vi struntar dock i detta utan kör på. Betygskalorna skiljer sig åt (CSS 0-5 och Skysports 0-10), vilket också betygsättarnas åsikter gör emellanåt. Topp och botten enligt nedan (krävs åtminstone två betyg för att nämnas).