Chelseastatistik
Demba Ba jublar efter sitt senaste mål. Det får gärna bli fler...

Med två månader kvar av säsongen står det klart att titelchansen är borta, bytet Di Matteo - Benitez har inte fallit väl ut på något sätt. Hur sköter sig spelarna då?

Mitt i det intensiva spelschemat för Chelsea så är mars på väg att ta slut och säsongens två sista månader tar vid. Två månader är alltså vad som återstår för interimtränare Benitez.

Sedan senaste statistikuppdateringen har 13 matcher spelats med varierande resultat. Två bra andra halvlekar på rad mot United och Steaua Bukarest får tas med som positivt liksom några stabila hemmasegrar i ligan. På minussidan hittar vi bortaresultaten som inte varit imponerande, vinst mot Sparta Prag och Middlesbrough, oavgjort mot United och förluster mot Newcastle, City, Steaua Bukarest och senast Southampton.

Matcher Vunna Oavgjorda Förlorade Mål Insläppta Poäng (snitt)
2012/13 53 28 12 13 115 63 1,81
Feb 7 4 1 2 14 7 1,86
Mars 6 3 1 2 9 6 1,67

Det påtalas emellanåt att gapet till United vuxit stadigt sedan den dagen Di Matteo fick lämna på grund av bristfälliga resultat. Då kändes vi som en titelutmanare. Nu är vi mitt inne i en stenhård kamp om en topp 4-plats. Tottenham passerade igår. Arsenal är nu bara två poäng bakom och ytterligare två poäng bakom skuggar Everton. Åtta matcher återstår och det är dem som avgör vårt ”öde”.

Senast såg vi att anfallarna, Torres och Ba, verkade vara på gång. Torres stänkte in åtta mål under december-januari och Ba inledde med tre mål på sina första fyra matcher. Sedan dess har det gått allt annat än bra. Mållösa anfallare är vi vana att se och firma Torres/Ba har under de senaste 13 matcherna endast mäktat med ett mål vardera, båda matchavgörande visserligen. Totalt har de spelat 1179 minuter och alltså endast lyckats göra två mål. Matcher mot lag som Wigan, Middlesbrough, Brentford och Sparta Prag x2 har alltså inneburit noll mål från våra anfallare. Kommer Torres och Ba få slåss om platsen bakom Lukaku nästa säsong?

Vilka lagdelar som gjort målen under varje tvåmånadersperiod ser ni nedan.

Försvarare Mittfältare Anfallare
Aug-Sep 35 % 45 % 20 %
Okt-Nov 23 % 62 % 15 %
Dec-Jan 14 % 60 % 26 %
Feb-Mar 13 % 78 % 9 %

Snålt med mål från anfallarna. Hetast är i vanlig ordning istället Mata och Hazard som gjort åtta poäng vardera under februari-mars. Lampard ska också nämnas i positiv bemärkelse, fyra mål, liksom Terry som trots begränsad speltid gjort tre mål. Skytteliga, assistliga och poängliga totalt för säsongen visas nedan.

Benayoun 0 1 1

Speltid hittar vi nedan och en del omkastningar har skett. Cech har passerat Ivanovic och är ny etta. Torres har fått lämna den sista podiumplatsen till förmån för Mata och med fyra minuter har också Cole passerat spanjoren som numer har konkurrens i form av Ba. Mest speltid under februari-mars har nämnde Cech som spelat 90 minuter i alla 13 matcher. Närmast bakom finns Ramires (919 min), Oscar (889 min) och Lampard (829 min). Totalt för hela säsongen:

Essien 0 0 0 0 3

Vad gäller kort fortsätter säsongen vara skaplig. Under februari-mars tilldelades 18 varningar till Chelseaspelare och ingen spelare fick fler än två. Totalt för säsongen är David Luiz värst med 13 varningar följd av Ramires med tio. Tredejplatsen tar Ivanovic med fem varningar och en utvisning.

Vilka spelare ska vara på planen för att Chelsea ska göra så många mål som möjligt? Bäst har det faktiskt gått med utlånade Piazon, 12 mål framåt under de 162 minuter han varit på planen. Tvåa är Sturridge då vi med honom på planen gjorde mål varje 26:e minut i snitt. Trea är långtidsskadade Romeu och fyra flyktande Meireles. Av de spelare som finns i truppen och är i speldugligt skick är Moses, Mata och Hazard bäst. Tittar vi på insläppta mål så ska Ferreira finnas på planen. Ett insläppt mål under de 135 minuter han spelat i år placerar portugisen överst på listan framför David Luiz, 34 insläppta på 3528 minuter, och Moses, 20 insläppta på 1795 minuter. Sämsta alternativen då? För offensiven så ska inte Marin spela, endast fem mål för laget på 404 minuter, och vad gäller defensiven var det kanske ett bra beslut att låta Sturridge lämna då vi med honom på planen släppte in ett mål varje 45 spelade minuter i snitt.

I vanlig ordning avslutar vi med spelarbetyg och som vanligt är det CSS och Skysports betyg som gäller. Varken CSS eller Skysports är dock 100%-iga vad gäller utdelning av betyg så sammanställningen blir därefter. Betygskalorna skiljer sig åt (CSS 0-5 och Skysports 0-10), vilket också betygsättarnas åsikter gör emellanåt. Topp och botten enligt nedan (krävs åtminstone två betyg för att nämnas).