Chris Coleman har börjat sätta sin prägel på Sunderland
Chris Coleman har nu börjat bygga Sunderland på det sätt som han tror är vägen framåt för klubben.

Chris Coleman har börjat sätta sin prägel på Sunderland

Chris Coleman har nu börjat bygga det Sunderland som han vill se i framtiden och det finns tydliga indikationer på vad vår nye tränare kommer fokusera på framöver.

Jake Clarke-Saltier blev förste spelare in genom dörrarna på Academy of Light under Chris Colemans ledning och det är då en ung försvarare från Chelsea som kommer till Sunderland för att utvecklas, lära sig och få rutin av spel på seniornivå och just dom bitarna är något som kommer gälla merparten av spelarna som Coleman plockar in.
 
Sunderland har en lång historia av att värva spelare som snarare är på väg nedåt i sina karriärer än kanske på väg framåt, under klubbens senaste 10 åriga sejour i Premier League var merparten spelare som värvades uppåt 30 år och på väg mot sina sista välbetalda kontrakt och utan egentligen någon möjlighet för Sunderland att utveckla dem för att sedan sälja dem med vinst, bara det faktum att klubben under Ellis Short enbart lyckats värva fyra spelare och sedan sålt dom med vinst är alldeles för uselt och har såklart medfört att ekonomin nu är rejält ansatt. De få spelarna man värvade med framtiden för sig gavs inte mycket av en chans. Short som i somras försökte sälja klubben har inte visat intresse för att investera en krona till och när Jordan Pickford i somras såldes för £30 miljoner till Everton fick nye tränaren Simon Grayson enbart ta del av drygt £2 miljoner pund. Short har tidigare nyttjat sina egna pengar för att betala skulder som klubben har och när han säljer Sunderland vill han garanterat ha tillbaka så mycket som möjligt av det kapitalet, något som gör att han nu förmodligen väljer att nyttja spelarförsäljningarna till att återfå sina tidigare utlägg på spelare.
 
Chris Coleman har inför januari-fönstret varit tydlig med att det inte finns pengar att värva för och att han förmodligen bara kommer kunna låna spelare, inte ens om klubben genererar pengar via spelarförsäljningar räknar walesaren med någon kassa. Klubben har Laminé Koné och Didier Ndong som båda förmodligen lämnar i vinter och kan generera ganska bra pengar att värva för och kanske framförallt skapar luckor i lönebudgeten men det är nog inget som vi kommer få se röken av.
 
Detta har lett till att Coleman nu sagt sig vilja att klubben riktar in sig på unga spelare, spelare som kan utvecklas i Sunderland och sedan ta klivet till större klubbar och generera lite pengar till klubben, nu i januari kommer man som sagt antagligen enbart låna spelare från större klubbar men planen för Sunderlands utveckling ligger på att nyttja de yngre mer än man tidigare har gjort. Coleman anser att de yngres hunger av att ges chansen, deras hunger av att lyckas enbart är positivt för en klubb i Sunderlands position, vi har sett alldeles för många spelare komma till Sunderland, ta ut en bra lönecheck varje månad men sedan inte lägga ner det arbete som krävs för att lyfta klubben från senaste årens fall.   
 
Coleman har också varit tydlig med att han inte vill ha spelare i Sunderland som inte egentligen vill vara där, den inställningen hade man velat ha när Laminé Koné försökte bråka sig till Everton förra sommaren och klubben mottog £20 miljoner från Liverpool-klubben. Det som följde när Sunderland vägrade sälja Koné var att man var tvungen att erbjuda honom ett avtal att bli bäst betald i klubben och ändå uppträdde han lojt och ointresserat hela säsongen när klubben åkte ur Premier League. Lewis Grabban har varit vår bäste målskytt (och egentligen den enda som kontinuerligt gjort mål) denna säsongen men efter att han visat att han ej vill vara kvar och slåss för Sunderlands fortsatta överlevnad i Championship har klubben nu avslutat hans lån från Bournemouth, något som undertecknad ser som starkt agerande av Coleman. Bättre att ha spelare som är redo att slåss för klubben än spelare som bara ska representera oss men ha skallen på annat håll.
 
Jake Clarke-Saltier ser ut att följas in av Ben Woodburn, Liverpools unge talang känner Chris Coleman sen tidigare från Wales landslag och ska vara intresserad av att jobba under Coleman under våren om man får tro rapporter från England, däremot är även klubbar som Leeds intresserade av Woodburns tjänster. Lagkamrat i Liverpool är Ovie Ejaria, en central mittfältare som kallats för ”nye Pogba” då Ejaria har stora likheter med Manchester Uniteds superstjärna. Ejaria var del av Englands U20 landslag tillsammans med Clarke-Saltier som gick och vann sommarens U20 VM. Manchester City. I Chelsea finns Ethan Ampadu som även han har tagits ut till Wales landslag och debuterat under Coleman och rapporter gör gällande att 17 åringen också finns på Colemans önskelista över spelare att få in i januari.
 
Det är nya tider i Sunderland, det finns inga pengar för tillfället men det finns en manager med starka nypor, tydliga ideér och en klar vision om hur klubben ska ta sig framåt och det är något otroligt friskt! Coleman är inte som andra tränare vi haft på senare år som bara gnällt om att andra klubbar kan handla för mer pengar än oss, Coleman pratar mer om att utveckla spelare, utveckla alla till att bli mer professionella i sina förberedelser och ge dem chansen att utvecklas, det är något som vi inte sett på lång tid. Efter mörker kommer solsken och jag tror att Sunderlands framtid kan bli väldigt ljus om Chris Coleman får genomföra sina visioner.

Richard Östlund2018-01-11 15:41:22
Author

Fler artiklar om Sunderland