Christensen om konkurrens och 3-4-3
Christensen senast mot Arsenal, i kamp med Martinelli

Christensen om konkurrens och 3-4-3

Fullt fokus låg på anfallsspelet under Chelseas match mot Arsenal. En andra raka hållen nolla gick nog många förbi, men Andreas Christensen har lyft fram den hårda konkurrensen om mittbackspositionerna som nyckeln till lagets framgångsrika försvar

Christensen ersatte Kurt Zouma under andra halvlek då man mötte Villarreal i Supercupen, innan han spelade hela matcherna i Londonderbyna mot Crystal Palace och Arsenal. Framförallt mot de sistnämnda gjorde dansken en mycket stabil match i trebackslinjen; han stod för flest passningar varav 94 % var lyckade, vann tre luftdueller och rensade bollen fyra gånger.

Det var ett framträdande som exemplifierade Chelseas försvarsspel just nu, med ett lugn och kontrollerat sätt att spela på. Arsenal hade svårt att skapa lägen, precis som Crystal Palace haft under matchen dessförinnan.

Med en återvändande kapten i Cesar Azpilicueta, blev det en ny partner till höger för Christensen, medan Chalobah, Silva och Zouma alla förblev på bänken. Med en sådan truppbredd, finns lyxproblem för Tuchel med att välja ut försvarare – men en sådan konkurrens kan också skapa en miljö spelare växer i.

”Trevoh förtjänade att starta med tanke på hur han spelat i Supercupen och mot Arsenal’, menade Christensen. ’Han får oss alla att ge lite mer”.

”Vi har även Thiago och Kurt, så alla arbetar hårt. Det är bara början av säsongen, så det är fortfarande ganska svårt, framförallt då vi alla haft ett kort uppehåll. Det är svårt att komma igång, men laget har sett redo och laddat ut, där alla pushar varandra att kämpa på.”

Chelseas 3-4-3 fungerade väl igen i norra London, med ytterbackarna Marcos Alonso och Reece James som var väldigt effektiva mot Arsenals smala fyrbackslinje. Formationen har använts frekvent sedan Tuchel tog över, där Christensen fick 19 av sina 27 framträdanden förra säsongen under den tyske tränaren.

”Vi förstår det systemet så väl, till och med de nya spelare som anlänt är bekväma med det, och vi i laget är bekväma med det. Vi känner att vi kan spela vårt spel oavsett, så det passar oss bra.”

Chelseas starka start på ligasäsongen sätts på prov under kommande helg, då man besöker Anfield på lördag kväll. En trend kommer brytas, då även Liverpool står på full pott med noll insläppta mål, och Christensen förväntar sig det tuffaste av motstånd av Liverpool.

”Vi har varit starka, men det har Liverpool också så vi förväntar oss en tuff match, precis som alltid när vi åker dit. Båda lagen har sett väldigtbra ut inledningsvis, så vi får helt enkelt se vilka som går segrande ur striden.”

 

Emanuel Ålund 2021-08-27 00:15:00
Author

Fler artiklar om Chelsea