City Notiser från veckan som gått

City Notiser från veckan som gått

Derbyseger, skador och rekordresultat

Derbyseger
Damlaget mötte United i söndags på Old Trafford i en match som samlade 45000 åskådare. Intresset för Damfotboll har verkligen skjutit i höjden under dom senaste åren vilket är välförtjänt när kvaliteten på fotbollen verkligen tagit stora steg.
City började matchen oerhört starkt med hög press och tidiga bollvinster. Dock fortsatte trenden inledningsvis med svaga avslut. Dessvärre var det United som tog ledningen i mitten på den första halvelek sedan Alex Greewood höll ut sin arm olyckligt i straffområdet som gav United en solklar straff. Efter målet jämnade matchen ut sig men City kunde kvittera genom Jill Roord efter fint förarbete av Chloe Kelly. Minuten efteråt var det dags på nytt när Bunny Shaw snappade upp en boll och satte upp  Lauren Hemp som vackert dundrade in ledningsmålet.

Den andra halvleken bjöd på mer avvaktande spel och ett mer försiktigt City. Bunny Shaw gjorde 3-1 efter ett misstag av Mary Earps i Unitedmålet. Debysegern var onekligen nödvändig för både laget och tränaren Gareth Taylor som kom till Old Trafford med två raka förluster.

Skador och åter skador
När slutsignalen ljöd mellan Chelsea och City var Nahtan Ake,  Kevin De Bruyne, Sergio Gomes och John Stones på skadelistan. Efter matchen tillfördes Ederson och Mateo Kovasic till skaran och efter landslagsamlingarna skadade sig både Matheus Nunes och Erling Håland.

Möjligen kan Ake, Ederson och Håland medverka i matchen mot Liverpool på lördag. Samtliga är under bedömning och det sägs vara 50-50 om de kan medverka i seriefinalen. Hur som helst så blir det ett av skador stukat City som möter Liverpool. Den smala truppen som Guardiola väljer att jobba med medför att City är väldigt känsliga för skador.

Landslagsuppehållet
Det mest överaskande under landslagsuppehållet var att Rico Lewis blev inkallad efter återbud från Kieran Trippier och fick göra 90 minuter mot Nordmakedonien. Lewis drog på sig en straff men i övrigt gjorde han bra ifrån sig.
Nu är det inga fler meningslösa landskamper förrän i mars månad.

Bokslutet för säsongen 2022/23
Under veckan som gick så släppte City bokslutet för verksamhetsåret 1 juli 2022 till 30 juni 2023.
Noterbart var att omsättningen var rekordhög med hela 712,8 miljoner GBP en ökning med 100 miljoner (exklusive spelarförsäljningar som var netto 121 miljoner GBP). Naturligtvis ska omsättningen och intäkterna vara rekordhöga mot bakgrund av de sportsliga framgångarna under den förra säsongen. Stor del av ersättningen från UEFA grundar sig på hur långt klubben tar sig i Champions Leauge.

Intäkterna kan delas upp i tre delar:
1. Ersättning för TV rättigheter 299,4 miljoner GBP, (+50,4) varav UEFA 113,8 (90,5)
2. Kommersiella intäkter 341 miljoner GBP (+32) 
3. Match day 71,9 miljoner GBP(+17,4)

På kostnadsidan är det noterbart att lönekostnaderna steg med 60 miljoner GBP och denna ökning är primärt hänförlig till att spelarna erhållit bonusutbetalningar för de tre titlarna som bärgades under säsongen som gick.
Totalt så ökade City vinsten från 41,7 miljoner GBP till 80,4 Miljoner för säsongen 2022/23. Detta är ett rekordresultat för klubben och det är rimligt att så är fallet mot bakgrund av de sportsliga framgångarna.

En personlig reflektion är att matchintäkterna endast står för 10 % av omsättningen och att den moderna fotbollen som är en del av underhållningsindustrin drivs av de kommersiella intäkterna och TV rättigheterna. Kraven på kompetens i styrelserummen och hos de ledande befattningshavarana blir oerhört central för att nå framgångar när intäkterna från matcherna är en så låg andel av intäkterna.

TV: Manchester City vinner mot Leicester
 

John Talbot2023-11-23 14:17:00
Author

Fler artiklar om Manchester C