Stamford Bridge, 2021-09-25 13:30

Chelsea - Manchester C

CL-finalisterna duellerar igen

CL-finalisterna duellerar igen

Den tidiga lördagseftermiddagen bjuder en riktigt stormöte då förra säsongens CL-finalister Chelsea och Manchester City drabbar samman på Stamford Bridge. Behåller Chelsea sin förlustfria svit och tar sin fjärde seger i rad mot de ljusblå? Eller kommer Pep Guardiola och City att få sin hämnd för förlusten i Porto?

Chelsea

Drygt en månad in på säsongen 2021/22 blåser positiva vindar i Chelseas hemvist SW6 i London. Thomas Tuchels regerande Champions League-mästare har nämligen fått en smakstart i upptakten, trots det på förhand tuffa spelschemat. Redan i första matchen togs den första titeln då Europa League-vinnarna Villarreal besegrades efter straffläggningen i supercupfinalen (1-1, 6-5 efter straffar). Därefter städades ett nysatsande Crystal Palace komfortabelt undan (3-0) i ligapremiären innan (ny)debuterande Romelu Lukaku veckan därpå visade vägen med ett mål och en monsterinsats mot Arsenal (0-2). I den efterföljande omgången tappade det blå London-laget förvisso poäng för första och enda gången hittills då Salah spräckte Chelseas målnolla på straff (1-1). Trots detta lämnade laget Anfield mentalt stärkta då man stod emot med en man mindre i en hel halvlek.

Efter landslagsuppehållet vacklade Chelsea (och särskilt Saúl Ñiguez!) mot ett giftigt Aston Villa, men vid slutsignalen stod de blå ändå som segrare (3-0), tack vare en sällsynt balja av Mateo Kovacic och två nya klassmål från ”Big Rom”. I Champions League-premiären såg de blå fortsatt tröga ut än en gång, men Lukaku såg med sitt sena nickmål till att Zenit betvingades (1-0).

I den senaste ligaomgången blev det tre nya poäng på Daniel Levys skrytbygge Tottenham Hotspur Stadium (0-3). Vid halvtid bevisade Thomas Tuchel än en gång att han är en av världens bästa tränare då han med sin fingertoppskänsla ledde sitt lag till att krossa ett Spurs som hade sett starka ut under den första halvleken (0-3). Chelsea bytte både spelare (N’Golo Kanté på Mason Mounts bekostnad) och formation och stod sedan för en absolut maxprestation mot London-rivalerna som inte hittade något motmedel. De blå gjorde tre mål, men det hade i ärlighetens namn lika gärna kunnat bli fem eller sex. I veckan var ett starkt roterat lag ute på hal is mot Aston Villa som kom på återbesök till Stamford Bridge i ligacupen. B-/C-laget kunde skatta sig lyckliga att de inte låg under med ett par mål efter den minst sagt svaga första halvleken. Timo Werner gav sedan laget ledningen då han bröt sin nio matcher långa måltorka i klubblaget med ett nickmål tidigt i den andra halvleken. Birmingham-laget kvitterade dock rättvist med ett ännu snyggare nickmål från Cameron Archers panna vilket tog matchen till ett straffavgörande. Väl där drog Chelsea det längsta strået igen. Fyra av fem blå straffskyttar förvaltade sina chanser från elva meter, Villas ditton prickade ribban och en okarakteristiskt självsäker Kepa Arrizabalaga stod för ett par imponerande räddningar. Job done.

Spelet har knappast varit ihållande gnistrande, men resultaten talar sitt tydliga språk. Sammanfattningsvis har Chelsea vunnit sju av åtta matcher med den totala målskillnaden 15-3 och är ännu obesegrade den här säsongen. Det innebär att laget har vunnit den europeiska supercupen, inlett gruppspelet i Champions League på ett bra sätt, avancerat till den fjärde omgången i ligacupen (där man möter Southampton härnäst) och toppar ligan med 13 av 15 möjliga poäng efter fem omgångar. Chelsea skuggas närmast i tabellen Liverpool och Manchester United i tabellen som har samma antal poäng. Londons stolhet har dock en lite bättre målskillnad (+11) än de röda djävlarna från Manchester (+9) men exakt samma målskillnad som Liverpool, vilka dock trumfas i tabellen tack vare bortamålet på Anfield. Det kan också vara värt att nämna att Graham Potters Brighton (!) innehar fjärdeplatsen med sina tolv pinnar.

Manchester City utgör det näst sista, men också sannolikt det svåraste, testet i den utmanande inledningen. Efter helgens batalj och veckomatchen mot ett förvisso formsvagt och Cristiano Ronaldo-löst Juventus går Chelsea in i en period med, åtminstone på papperet, lättare matcher. Southampton (H), Brentford (B), Malmö (H), Norwich (H) och Southampton (H, ligacupen) ser alla ut som överkomliga elvamanna-kombattanter, förutsatt att den fina formen håller i sig.

Vad gäller skadeläget inför helgens match levererade Thomas Tuchel både goda och dåliga nyheter under fredagens presskonferens. Den goda nyheten är att UEFA Goalkeeper of the Year-vinnaren Édouard Mendy är spelklar igen efter att ha missat de två senaste matcherna på grund av den revbensskada som han ådrog sig i kollisionen med Artem Dzyuba i matchen mot Zenit. De dåliga nyheterna är att inte bara den till synes evigt skadeförföljde Christian Pulisic är otillgänglig, utan även Mason Mount, som uppenbarligen spelade småskadad i slutskedet av ligacupmatchen mot Aston Villa. Skadan sägs dock vara så pass lindrig att engelsmannen hade kunnat vara spelduglig om matchen hade spelats en dag senare. I övrigt borde Thomas Tuchel ha en pigg trupp att välja och vraka från, tack vare den omfattande rotationen i veckan då de allra flesta nyckelspelarna vilades helt.


Så hur kommer Chelsea att ställa upp?


Tråkigt nog för Kepas del, som stod för två mycket bra insatser under Mendys frånvaro, så Tuchel har bekräftat att den 197 cm långe senegalesen kommer att återta sin plats mellan stolparna. Framför honom är Antonio Rüdiger självskriven till vänster i trebackslinjen. Thiago Silva visade mot Tottenham att gammal är äldst med en otrolig insats och borde belönas med en startplats på den centrala mittbacksplatsen. Vilka som startar som höger mittback och höger wingback känns ovisst. Undertecknads gissning är att Andreas Christensen borde blir den tredje mittbacken medan César Azpilicueta tjänstgör som höger wingback igen. Det är dock fullt möjligt att Reece James startar som höger wingback eftersom han var en av de få som utmärkte sig i positiv bemärkelse i veckan. Med tanke på Alonsos fina form under säsongsupptakten känns han given till vänster, särskilt då att Chilwell var tämligen svag mot Aston Villa.

Mittfältskonstellationen blir ytterst intressant. Det faktum att Mason Mount inte kan medverka är såklart olyckligt och högst ovälkommet, men det kan lösa ett taktiskt dilemma för Tuchel. En av veckans hetaste snackisar i supporterleden har varit om tysken borde välja den beprövade 3-4-1-2-formationen som skördat så stora framgångar sedan hans intåg, eller 3-5-2-uppställningen som var lyckosam i den andra halvleken mot Spurs. En effektiv press är ett absolut måste om Chelsea ska ta tre poäng mot City. Havertz och Ziyech har sina förtjänster, men ingen av tenderar att droppa ner på mittfältet och pressa med samma idoga slit som Mount gör. Detta får mig att tro att Tuchel väljer 3-5-2:an och startar med Jorginho, Kanté och Kovacic, vilka alla tre är formidabla mittfältare och förtjänar att spela.

Att Romelu Lukaku startar är självklart. Vem som blir hans parhäst är det inte. Med tanke på att Havertz och Ziyech har varit ganska svaga i säsongsinledningen, och Werner precis gjorde mål, så tror jag att Tuchel väljer att ge ”Turbo-Timo” nytt förtroende,. Det innebär med andra ord att vi får se det potentiellt spännande anfallsparet Lukaku och Werner på topp, en kombination som vi bara har fått se smakprov av hittills. Timo Werner må ha svårt att hitta målet regelbundet, men löpa kan han, vilket innebär att Manchester City med deras höga backlinje är ett motstånd som passar honom ganska bra, vilket var tydligt under den förra säsongen. Med sina smarta löpningar öppnade han upp ytor gång på gång för sina lagkamrater, inte minst då han drog isär Citys backlinje i upprinnelsen till Kai Havertz Champions League-vinnande mål. Förhoppningsvis får vi se något liknande igen, och vem vet? Kanske gör han rentav mål själv.

Således, min tippade startelva, från vänster: (3-5-2) Mendy; Rüdiger, Silva, Christensen; Alonso, Kovacic, Jorginho, Kanté, Azpilicueta; Werner, Lukaku.

Manchester City

Man City var odiskutabelt Premier Leagues suveräner förra säsongen då laget tog hem ligatiteln med tolv poängs marginal, men snuvades sedan på konfekten i Champions League-finalen i Porto där de som bekant besegrades av The Mighty Chels (1-0). Under sommaren slickade Pep Guardiola såren och tröstade sig genom att slå nytt brittiskt transferrekord då han plockade in Jack Grealish för 100 miljoner pund. Någon värvning av Harry Kane, som kändes både logisk och ett tag trolig, blev det dock inte. Daniel Levy var lika sniken och obeveklig som alltid, och ’Arry fick lov att återvända till Tottenham med svansen mellan benen efter sin mini-strejk efter EM. Surt, sa Pep. Även den osannolika värvningen av Cristiano Ronaldo uteblev, och när transferfönstret slog igen stod det klart att City märkligt nog skulle gå in i säsongen utan en enda renodlad striker i truppen.

Likt förra året så har säsongsstarten varit något ojämn för de ljusblå. De inledde säsongen med två överraskande 0-1-förluster mot Leicester (i Community Shield) och Tottenham i ligapremiären. Förlusterna följdes sedan upp av två 5-0-krossar mot bottenlagen Norwich och Arsenal hemma på Etihad. I den efterföljande omgången gav de igen för gammal ost mot Leicester med ett uddamålsresultat i deras favör (0-1), varefter de gjorde slarvsylta av Red Bu… ”Rasenballsport” Leipzig i den målrika Champions League-premiären (6-3). I den senaste ligaomgången tappade de regerande ligamästarna poäng hemma mot Southampton efter en minst sagt undermålig prestation (0-0). De fick visserligen ett sent vinstmål (korrekt) bortdömt, men i övrigt var offensiven inte mycket att hurra för. The Citizens mäktade endast med ett enda skott på mål och ska definitivt tacka sin lyckliga stjärna för att det röda kortet och straffen som Kyle Walker ådrog sig återkallades under mystiska omständigheter. I veckans ligacupmatch mot Wycombe hade de dock en behaglig resa när de vände ett tidigt underläge och vann med 6-1.

Manchester Citys resultat betyder så här långt att de återfinns på en femteplats i Premier League-tabellen med sina tio poäng på fem matcher och målskillnaden 11-1. De har med andra ord tre poäng upp till topptrion Chelsea, Liverpool och grannrivalerna Man U, och strax bakom dem ligger Everton på samma antal poäng. Likt sina motståndare Chelsea har de som sagt inlett Champions League-spelet med en seger och har tagit sig vidare i ligacupen.

Såväl prestationerna och resultaten kan alltså så här långt betecknas som fågel eller fisk för favorittippade Manchester City, och kanske kan detsamma sägas om Pep Guardiola som har betett sig något irrationellt på sistone. Likt de allra flesta tränare brukar Guardiola sällan kommentera transferrykten, men i somras var han öppen med att klubben var ute efter Harry Kane och att Bernardo Silva ville lämna. Ingetdera skedde. I samband med vinsten mot RB Leipzig vädjade han om fler åskådare till hemmamatcherna och hamnade då i öppet med bråk med ordföranden i Manchester Citys supporterklubb, men stod på sig och ville inte be om ursäkt. Lägg därtill att han i intervju nyligen konstaterade han att det är möjligt att nästa säsong blir hans sista i Manchester och att han sades beskylla försvarsspelarna för den svaga offensiven mot Southampton. Är du stressad, Pep?


Nåja.


Till skillnad från Chelsea så går Manchester City en del några tuffa matcher till mötes i absolut närtid. I de tre kommande matcherna möter de Chelsea (B), PSG (B) och Liverpool (H), för att sedan få ett litet andningshål mot Burnley (H) och Club Brügge (B) inför luriga möten med Brighton (B) och West Ham (B).

Men allra först möter de alltså Thomas Tuchels Chelsea borta, ett av få lag som rådde på dem under andra halvan av förra säsongen. Detta eftersom de kungsblå agerade festförstörare vid fler tillfällen än ett för den ljusblå segermaskinen. Närmare bestämt tre gånger i rad. De inledde med att krossa drömmen om en kvadrupel då de drog det längsta strået i FA-cupsemifinalen (1-0) för att sedan försena segerfesten i ligan då de vände och vann borta på Etihad (1-2) när City kunde ha säkrat titeln. Slutligen lyfte de den heliga graalen – Champions League-pokalen – framför näsan på dem den 29 maj i Porto.

Till Peps förtret dras hans trupp med en hel del kännbara skador inför matchen. På presskonferensen var katalanen dock förtegen om exakt vilka som kommer att missa matchen, men Sky Sports har spekulerat i att Stones, Laporte och Rodri kan göra comeback. Det gäller även Chelseas gamle akademiprodukt Nathan Aké, som missade ligacupmatchen i veckan då han närvarade vid sin pappas begravning. Däremot lär Gündogan och Zinchenko vara fortsatt indisponibla.

Nåväl, hur än det är med den svajiga formen, Guardiolas märkliga utspel, Chelseas segersvit och skadorna i truppen så kommer Manchester City bli en otroligt tuff nöt att knäcka, både i helgens match och i titelstriden. Det kan vara värt att komma ihåg att de började förra säsongen knackigt även förra säsongen och att de sedan gick på en förlustfri svit som varade i 23 matcher och bar dem till triumfer i England och en Champions League-final. Det är inte tu tal om att Guardiola har en av Europas bästa trupper att förfoga över. De har täckning och spets på (nästan) varenda position och kommer att vara med i kampen på alla fronter.


Matchbild och tips


Lördagens match kommer tveklöst att bjuda på en taktiskt fascinerande batalj mellan två av världens absolut främsta fotbollshjärnor. Det kan antingen resultera i en händelserik och svängig tillställning eller en tillknäppt och låst ”schackmatch”.

Hur kommer Tuchel att ta sig an matchen? Det är frågan. Chelsea är normalt sett ett lag som vill kontrollera matcher med ett stort bollinnehav, men i just den här matchen tror jag att Londons blå kommer låta City hålla i bollen för att sedan kontra i de ytor som Manchester-laget lämnar längs kanterna och bakom sin backlinje. Hur än Tuchel väljer att göra så är jag säker på att han kommer att ha en minutiöst förberedd och solid matchplan som kommer att ge goda chanser till vinst.

Vem av Stones, Laporte och Aké som gör Rúben Dias sällskap i mittlåset kan bli utslagsgivande. Stones och Laporte riktigt skickliga försvarare, men Nathan Aké är klart sämre. Kan Lukaku utmana honom i tillräckligt många en-mot-en-dueller kan den belgiske skyttekungen få en riktigt rolig eftermiddag.

Båda tränarna har tonat ner den psykologiska faktorn, men för mig råder det ingen tvekan om att Chelsea har ett övertag mot City och Tuchel mot Guardiola. Resultaten är talande – Pep Guardiola har haft svårt mot Thomas Tuchel sedan tysken anslöt till Chelsea. Rena tillfälligheter och marginalerna med sig eller skicklighet? Det återstår att se. En sak är säker – Guardiola och hans lag kommer att göra allt som står i sin makt för att sätta stopp för Chelseas segersvit. Förlusten i Porto svider garanterat än.

Ligatiteln kommer inte att vinnas eller förloras den här matchen, men det är tre otroligt viktiga poäng som står på spel. Vinner något av lagen så är det ett riktigt statement.


Så kommer Chelsea att ta sin fjärde raka vinst mot Manchester City, eller får Premier League-mästarna att sin revansch?


Själv gissar jag på varken eller. Jag kan se ett ganska målsnålt kryss.


Game on!


Tips: 1-1.


Värt att notera

  • Sist Chelsea hade en längre vinsvit än tre matcher mot City varade den i åtta matcher, mellan december 2005 och mars 2009.
  • Manchester City har vunnit tre av sina sex senaste Premier League-matcher på Stamford Bridge.
  • Ingen av de tolv senaste ligamatcherna lagen emellan har slutat oavgjort. Man City har vunnit sju och Chelsea fem.
  • Thomas Tuchels lag har hållit 15 nollor i 24 Premier League-matcher, vilket är fler än något annat lag sedan han tog över.

TV?


Matchen spelas redan kl. 13:30 på lördag eftermiddag och sänds direkt på V Sport Premium och Viaplay.
 

Fredrik Temmes2021-09-24 21:47:00
Author

Fler artiklar om Chelsea