CL: Semifinaler genom åren

Med en kokande vår 2021 kan Chelsea nå final i Champions League för tredje gången och för första gången ställs vi mot Real Madrid i CL. Men hur har det gått genom åren?

Chelsea som under några år var ett av de mest framgångsrika lagen i CL ses iår inte som någon favorit men det har snarare visat sig vara till en fördel för laget tidigare. Chelsea har genom åren spelat 8 semifinaler – med 2021 inräknad – och man har lyckats kvalificera sig för final vid tre av åtta möjliga tillfällen.

Statistik: Matcher V/O/F 3-9-4. 14-16 -2

2003/04
1. 20.04.2004. AS Monaco- Chelsea 3-1 - Crespo
2. 06.04.2004. Chelsea- AS Monaco 2-2 - Grönkjaer, Lampard

Chelsea som lyckades slå ut Arsenal i en högst sevärd kvartsfinal och kvar återstod Porto, Deportivo la Coruna och Monaco i semifinal - raksträcka för Chelsea trodde man.
Icke. Ranieri schabblade bort det med märkliga byten och förhoppning om kontraktsförlängning.
Trots nonchalans från första mötet där Crespo satte 1-1 efter 22 minuter så rann det iväg för fransoserna som klev ifrån till 3-1. I returen två veckor senare dominerade Chelsea första halvleken där Grönkjaer och Lampard tog Chelsea till 2-0 och final. Sedan klev Ranieri med sitt högmod in och bytte iväg Chelseas chanser när Monaco både reducerade och kvitterade.
Resultat: Eliminering (totalt 3-5)

2004/05
1. 27.04.2005. Chelsea- Liverpool 0-0
2. 03.05.2005. Liverpool- Chelsea 1-0

Denna episka säsong av slutspel 2005 trodde man aldrig skulle sluta. Elimineringar av både Barcelona och Bayern. Men nu tog den slut, på högst märkliga grunder. Mourinho mot Benitez. 0-0 i ett stenhårt möte på The Bridge.
Men den matchen bryr sig ingen om i efterhand. Det vi alla pratar om är en enda återstående sak. Luís Garcias spökmål. 4 minuter in i andra mötet kom det och det blev avgörande.
Återigen tungt fall i semifinal för andra året irad.
Resultat: Eliminering (totalt 0-1)

2006/07
1. 25.04.2007. Chelsea- Liverpool 1-0 - Joe Cole
2. 01.05.2007. Liverpool- Chelsea 1-0 - straffar 4-1 (Lampard)

I första mötet spelar Chelsea helt ut Liverpool men får tyvärr bara med sig 1-0 via Joe Cole efter läcker assist av Drogba. Ramen är ivägen. I andra mötet får Agger in 1-0 oförväntat snyggt vid första stolpen med en läcker bredsida redan efter tjugo minuter och där stannar målen trots förlängning.
Straffavgörande stod på agendan och det var ingen rolig syn där både Robben och Geremi missade sina straffar medan Lampard fick in sin. Zenden, Alonso, Gerrard och avgörandet från Kuyt tog Liverpool vidare - igen.
Resultat: Eliminering (totalt 1-1, 1-4 på straffar)

2007/08
1. 22.04.2008. Liverpool- Chelsea 1-1 - Riise självmål
2. 30.04.2008. Chelsea- Liverpool 1-1, 3-2 - förlängning - Drogba x2, Lampard

Efter två elimineringar i semifinaler mot Liverpool senaste åren tog Chelsea tillslut sin revansch. LFC hade grepp om första mötet på Anfield innan norske Riise läckert satte 1-1 i 95:e minuten i egen bur. När sedan Drogba och Torres satte varsitt mål så avslutades även returen med 1-1.
Förlängning väntade och där satte Lampard 2-1 på en minnesvärd straff, där han hyllade sin avlidne moder Pat och hans fader Frank sågs på läktaren, och Drogba fick in ett osannolikt mål till 3-1 en kvart från slutet... äntligen tänkte vi innan Babel gjorde 3-2 i 117:e minuten, men de hann inte denna gången och Chelsea tog sig till final mot Manchester United.
Resultat: Avancemang (totalt 4-3) – vidare till FINAL

2008/09
1. 28.04.2009. FC Barcelona- Chelsea 0-0
2. 06.05.2009. Chelsea- Liverpool 1-1 - Essien

Framför 95,00 spanjorer lyckas Chelsea snåla med sig 0-0 från Nou Camp där jag jävt nog anser att Didier Drogba är närmast att göra mål i matchen.
Väl på Stamford gör Chelsea sin kanske bästa match i sin historia där man fullständigt spelar ut katalanerna och denna match är den mest omdebatterade och omdiskuterade i Chelseas historia - kanske fortfarande. Inte nog med att Essien redan efter nio minuter gör ett av tidernas mål bakom Valdés i Barcelona så återkommer straffsituationer i matchen.
Några räknar dem till hela sex stycken. Övrebö räknar till 0 men bjuder Abidal på ett rött kort strax efter att timmen spelats.
Barcelona skjuter noll skott på mål och dominerar inte boll som man brukar och sällan har Chelsea imponerat såhär. Trots det så dör drömmen och revanschen mot United (som är i final igen) när Iniesta på en osannolik träff bombaderar in 1-1 bakom Cech - grämer mig än idag att Ballack inte han stötta ännu längre ut.
Situationen efter skjuter Ballack Eto´o på en arm rakt upp i luften, men Övrebö räknade återigen till 0.
Resultat: Eliminering (totalt 1-1 - bortamål)

2011/12
1. 18.04.2012. Chelsea- FC Barcelona 1-0 - Drogba
2. 24.04.2012. Chelsea- FC Barcelona 2-2 - Ramires, Torres

Hämnden skulle komma en dag. Tre år efter debaclet med Övrebö hade Chelsea fallit hårt även i efterföljande slutspel men nu stod Barcelona på schemat igen.
Chelsea kom starka till The Bridge och två minuter in på första halvlekens tilläggstid gjorde vår ivorianska kung en vridning (som han gjorde en del denna tiden) och sköt på uppstuds där Valdés inte kunde göra annat än bara se på. 1-0 och fördel kungsblått.
Busquet och Iniesta tog katalanerna från utslagna till avancemang på 43 minuter och på köpet hade John Terry gjort sig själv utvisad, i 37:e minuten, efter ett knä i Alexis Sanchez rygg. Cahill hade redan lämnat efter en sträckning tidigt i matchen och huvudena hängde minst sagt.
På alla utom Ramires som på en helt galen passning från Lampard (som Drogba ville ha) sprang sig fri och drömmande nog chippar in bollen över Valdés. Han chippar in den och han dansar. Vilken show och pendeln vänder. Chelsea är vidare.
Andra halvlek domineras inledningsvis av Barcelona där de får en straff nästan direkt - där Cech psykar Messi som drar bollen i ribban och Messi hade fortfarande aldrig nätat mot kungsblått.
Chelsea är redan vidare men för att kröna det helt så står den belackade Torres helt ren från halvplan och Ashley Cole som sopar undan bollen högt frispelar spanjoren... han rundar Valdés och tar Chelsea till en final som ingen trodde på.
Resultat: Avancemang (totalt 3-2) – vidare till FINAL

2013/14
1. 22.04.2014. Atlético Madrid- Chelsea 0-0
2. 30.04.2014. Chelsea- Atlético Madrid 1-3

0-0 efter en intensiv match i Spanien gav Chelsea bra förutsättningar på Stamford. Bättre blev dem när Torres sköt in 1-0 efter 36 minuter och vägrade fira skall jag villigt medge att jag därifrån förväntade mig final. Det gjorde inte Adrián som gjorde 1-1 strax innan halvtid och när Diego Costa (som senare värvades) distinkt satte 1-2 på straff efter en timme så var det över.
Arda Turan satte sedan elegant 1-3 med drygt tjugo minuter kvar och då avkrävdes det hela tre mål av Chelsea som inte hade marginalerna på sin sida.
Resultat: Eliminering (totalt 1-3)

2020/21
1. 27.04.2021. Real Madrid CF- Chelsea 1-1 - Pulisic
2. 05.05.2021. Chelsea- Real Madrid CF 2-0 - Werner, Mount

Efter sju års väntar var Chelsea i semifinal igen och för första gången någonsin i CL ställs lagen mot varandra. Mötts i UEFA Supercupen och Cupvinnarcupen tidigare. Matchen spelade bara en månad efter kalabaliken med Super League där Chelsea dragit sig ur men Real ihärdigt håller sig kvar. Real fick stå som favorit men med Tuchels vattentäta defensiv tog Chelsea chansen. Courtois vaktade Reals bur och även Hazard lirade båda matcherna - Courtois var bra men Hazard insats sätter vi inga kommentarer på men glädjen när han skrattade tillsammans med Mendy och Zouma efteråt är oförglömligt.
Detta gick otroligt enkelt för Chelsea som efter 1-1 i Spanien helt spelade ut spanjorerna hemma och som Mount sade: ''Vi borde ha gjort fem mål''.
Äntligen final igen för första gången på  nio år...
Resultat: Avancemang (totalt 3-1) - vidare till FINAL