Colchester startar om med ny manager
All Change at Colchester

Colchester startar om med ny manager

Kevin Keen gör idag sin första match som manager för Colchester

Efter Colchesters match mot jumbon Crewe Alexandra för en månad sedan avgick Colchesters manager Tony Humes. Colchester ledde den matchen med 2-0 när det återstod en halvtimme av matchen och trots stort spelövertag så vände Crewe matchen och vann med 3-2.
 
Tony Humes hade sedan länge förlorat supportrarnas förtroende och kände nu även att han inte hade spelarna på sin sida längre och då fanns det bara en utväg.
 


Kevin Keen

Colchesters ägare Robbie Cowling vill helst hitta en ny manager inom egna leden så han lät Richard Hall leda laget tillsammans med Wayne Brown och John McGreal som alla kommer från Colchesters ungdomslag. Det började bra när Colchester tog ledningen borta mot serieledarna Burton Albion efter bara fyra minuter men sen var det slut på det roliga. Burton vann med 5-1 och Richard Hall var nu ute ur bilden.
 
Förre Colchester-hjälten Wayne Brown som var med och tog upp Colchester till Championship som spelare fick nu chansen som tillfällig manager. Första matchen skulle bara vinnas då man hade Altrincham hemma i FA Cupen men trots att det skilde två divisioner så blev det ingen enkel match där Altrincham tog ledningen med både 1-0 och 2-1 innan Colchester kunde vända och vinna matchen på matchens sista spark.
 
Hans första match i League One var sen mot en ny jumbo i form av Barnsley på hemmaplan. Efter en riktigt usel första halvlek så hade man hamnat i ett underläge med 2-0 och allt såg kört ut men ett helt nytt Colchester kom ut i andra halvlek och satte gasen och botten och radade upp målchanser bara för att sedan få se ett baklängesmål i Barnsleys första försök i andra halvlek. Colchester fortsatte dock att anfalla och man reducerade två gånger och det fanns gått om tid till att även få in en kvittering men Barnsley höll undan och en ny förlust.

Wayne Brown tackade nu nej till att leda laget på heltid Colchester fick nu ge sig ut på jakt efter en ny manager. Colchester har sedan Adrian Boothroyd lämnade klubben 2010 valt att satsa managers från egna leden med mindre bra framgång. John Ward som tog över efter Boothroyd men fick lämna tidigt på sin andra säsong. Samma visa även för Joe Dunne och nu senast Tony Humes som alla fått lämna strax efter ett år som manager. Varken Joe Dunne eller Tony Humes var manager under en hel säsong.

Colchester har tre säsonger i rad klarat sig kvar precis i League One och första säsongen var extrem i att klara sig kvar när Colchester gjorde det målet med sju minuter kvar som behövdes för att kravla sig upp på rätt sida strecket. 
 
Anledningen till att Colchester väljer från egna leden stavas pengar eftersom en manager utifrån gärna vill ha en budget som Colchester inte har råd med.
 
Den här gången har dock Robbie Cowling tänkt om och i måndags så presenterades Colchesters nya manager i form av Kevin Keen.

Kevin Keen kommer närmast från Reading där han varit nummer två bakom Steve Clarke som båda fick sparken från Reading i början av december. Colchester blir Kevin Keens första klubb som manager då han tidigare bara varit i bakgrunden bakom diverse managers. Han långa spelarkarriär i West Ham tog honom sen vidare till tränarstaben i samma klubb han har sen varit tillfällig manager i omgångar när Alan Pardew, Alan Curbishley, Giangranco Zola och Avram Grant alla fått sparken som manager från West Ham. Efter nio år i West Ham som tränare så lockade Kenny Daglish honom till Liverpool där han var ett år tills Brendan Rodgers anlände. Steve Clarke blev hans nästa ”Boss” i West Bromwich Albion innan båda fick sparken efter ett och ett halvt år.
 
Kevin Keen återvände nu till London när han blev ansvarig för Fulhams 18-årslag men bara fem månader senare blev han och Steve Clarke ett par igen när Reading kallade.
 
Kevin Keens första match som manager för Colchester sker idag mot Southend United i ett Essex-derby. Colchester som har sju raka förluster bakom sig i League One mot ett Southend som går på som tåget och nosar på en kvalplats blir allt annat än enkelt. Colchester är även det nya jumbolaget i League One så en seger är ett måste för Colchester.
 
Kevin Keens första uppgift är att hitta en mittback som täpper till i försvaret då Colchester läcker som ett såll. Inget annat lag i hela ligan har släppt in så många mål som Colchester. Ska man hitta ett lag som släppt in fler mål så måste man gå till Halifax som är ett bottenlag i Vanarama National (Conference). Dom har släppt in fyra mål fler men dom har också spelat två matcher mer än Colchester. Framåt har det dock gått bra men eftersom Colchester inte ens är säkra på seger om man gjort fyra mål så tar man inga poäng.
 
Colchesters säsong började väldigt trögt med fyra oavgjorda och två förluster innan den första segern kom i början av september. Efter det så vann Colchester fyra matcher i rad och helt plötsligt så var man med och slogs om en kvalplats men sen tog det roliga slut och på dom tolv senaste matcherna så har Colchester bara tagit en seger och ett kryss sedan dess. Colchester kommer alltså in till derbyt med sju raka förluster bakom sig men en utsåld hemmaarena och en ny manager kan bli lyftet som Colchester behöver.
 
Kevin Keens spelarkarriär tog fart i West Ham där han gjorde debut som ung och lovade när han fick chansen mot Liverpool i september 1986. Keen gjorde över 200 matcher för West Ham och nådde som bäst Semifinalen i LigaCupen och FA Cupen. Sommaren 1993 värvades han till Wolverhampton för  600.000 pund där han spelade 50 matchen den säsongen innan han lockades vidare till Stoke City. Skador ställde dock till det i Stoke men han var hel och friskt under deras första säsong på nya Britannia Stadium 1997/1998 vilket nog är en säsong dom flesta Stokefans vill glömma då man åkte ur Division 1 till Division 2 (som idag är League One).

Efter 176 matcher i Stoke så blev det två avslutande säsonger i Macclesfield Town innan han började ägna sig åt olika tränarsysslor. 
Som nummer två har Kevin Keen valt förre Colchester spelaren David Wright. Wright gjorde två säsonger i Colchester innan skador satte stopp för vidare spel. 

Vi får se vad januarifönstret kan bidra till oss. 

Layer Road2015-12-26 12:36:00
Author

Fler artiklar om Colchester