Colchester United 2-1 Charlton Athletic

Colchester vidare i FA Cupen efter seger mot Charlton i FA Cupen

Colchester gästades idag av Charlton Athletic i FA Cupens tredje omgång. Båda lagen har visat upp en usel form och båda lagen ligger även näst sist i sin serie. Charlton borde räknats som favorit eftersom dom spelar i Championship och att Colchester läcker som ett såll bakåt men det var faktiskt Colchester som var favorit hos spelbolagen.

Tur att man väntade till precis innan avspark med att betta på dagens match då man hörde laguppställningen. Charlton gjorde hela sju byten från sin förra match och det var mest för att man kunde byta medan Colchester gjorde tre byten men det var för att man var tvungen på grund av skador eller att man fått tillbaka från skada.

Charlton fick inte använda Callum Harriott i den här matchen då han redan spelat i FA Cupen, för Colchester och var då alltså cupavstängd.

Det kom lite drygt 5,700 (ca 1,000 från Charlton) till matchen vilket med Colchesters mått sett får ses som mycket bra. Bara att hoppas dom även hittar tillbaka till ligamatcherna.

Matchen börjar lite avvaktande innan Colchester tar tag i matchen och man är det bättre laget under dom första 20 minuterna men båda lagen kunde gjort varsitt mål när först Charlton har ett jätteläge men Diego Poyet (son till Gus) skjuter precis utanför från ett bra läge.

Bara minuten efter är Colchester ännu närmare att göra matchens första mål då Marvin Sordells skott stryker stolpen men tyvärr på fel sida. Två jättelägen inom en minut.

Det dröjde dock inte länge innan Colchester rättvist gör 1-0 efter ett fint anfall som avslutas av George Moncur som 1-0. Marvin Sordell står för förspelet och Moncur drar upp bollen i vänstra krysset och 1-0 till Colchester efter en halvtimme.

Snart i Colchesters ägo!

George Moncur gör 1-0 mot Charlton... Foto: Colchester United

...och blir så här glad... Foto: Colchester United

Charltons olycka fortsätter då man bara minuter senare blir tvungna att göra sitt första byte när Jordan Cousins skadar sig i en löpduell mot Marvin Sordell.

Oturen fortsätter för Charlton som nu har ett mycket fint skott i insidan av stolpen från Cristian Ceballos.

Charlton har en bra period efter målet men det är Colchester som ökar på målet några minuter innan halvtidsvilan. Den här gången är det George Moncur som bjuder tillbaka på den fina framspelningen vid 1-0 och nu är det alltså ombytta roller när Marvin Sordell gör 2-0 från nära håll utan någon chans för Charltons målvakt Nick Pope.

Colchester går till halvtidsvila med 2-0 och det är en väldigt ovan situation för Colchester som inte har vunnit sedan september. Att även ha 2-0 i halvtid har Colchester inte haft sedan 29 september då Colchester hade just 2-0 mot senaste årens cupspeciallister Bradford City. Då vann Colchester med 2-0 och det är senaste gången Colchester höll nollan.

Tyvärr höll Colchester inte nollan den här gången heller då Reza Choochannejhad (tror jag) nickar in ett reduceringsmål men då klockan redan passerat 90 minuter så finns det ingen tid kvar och Colchester vinner matchen med 2-1 och den där riktiga forceringen från Charltons sida fick vi aldrig se i den andra halvleken så Colchesters försvar får med beröm godkänt. Förhoppningsvis så får nya managern Kevin Keen ordning på försvaret så att det räcker med att göra två mål för att vinna och inte som under säsongen där vi gjort fyra mål och ändå inte vunnit.

Marvin Sordell och George Moncur jublar efter 2-0 målet. Foto: Colchester United

Colchester är nu vidare till fjärde omgången för första gången på tio år. Den gången vann man mot Sheffield United som på den tiden spelade i Championship (man slutade tvåa det året och blev uppflyttade till PL). Colchester vände matchen till seger med 2-1 på Bramall Lane och Colchester gick till fjärde omgången. Där väntade sedan Derby County på gamla Layer Road där Colchester enkelt vann med 3-1 innan mästarna Chelsea väntade i London där det sen tog slut efter en förlust med 3-1 där Joe Cole avgjorde med två sena mål.

Sedan dess har Colchester spelat i tredje rundan fem gånger. Två av åren fick man på köpet eftersom Colchester spelade i Championship och man gick in i omgång tre. Trots att man fick möta lag från League Two i Barnet och Peterboro så blev det respass direkt. Tillbaka i League One så gick man sen 2009/2010 och 2010/2011 till den tredje omgången av FA Cupen men väl där fick man stordäng gånger två. 7-0 mot Preston och 4-0 mot Swansea. Sen dröjde det några år innan man förra året fick möta lag från Wales igen då Cardiff City blev för svåra i deras huvudstad.

Någon vidare tur med lottningen har Colchester inte haft heller då alla dessa matcher utom den mot Peterboro har varit på bortaplan. Först lagom svåra lag på bortaplan och sen inte speciellt spännande matcher för något av lagens supportrar och TV kanaler som ger pengar till klubbarna. Förra årets match mot Cardiff sändes i och för sig på BBC Wales så där fick vi in lite pengar till en skral kassa.

När det nu lottas på måndag så vore det bästa att få Manchester United på bortaplan där ett fullsatt Old Trafford ger bra med pengar till Colchester. Att Colchester får en match mot ett lag från Premier League på hemmaplan är mer eller mindre otänkbart då det inte har hänt sedan 1979 när Manchester United kom på besök. Skulle det otroliga inträffa så blir det väl Bournemouth eller nåt annat ospännande lag från toppligan. Personligen vill jag ha Manchester United borta eller Liverpool borta. Arsenal, Tottenham, West Ham och dom lite mer större lagen funkar såklart också. En hemmamatch skulle faktiskt vara riktigt kul då Colchester i alla fall ha en liten chans men ekonomiskt är en bortamatch bättre.

För segern i tredje rundan fick Colchester £67,500 i prispengar.

1-0 George Moncur (27:40) 2-0 Marvin Sordell (40:37), 2-1 Reza Ghoochannejhad (90:00+1:54)

Publik 5,742 Weston Homes Community Stadium. Colchester.