Dagen efter: Är Conte kvar efter uppehållet?
Antonio Conte är inte nöjd. Men vem är det?

Dagen efter: Är Conte kvar efter uppehållet?

Tottenham tappade poäng borta mot Southampton efter att ha dragit på sig en underlig straff i slutminuterna. Antonio Conte fick se sitt lag tappa initiativ och 3-1 mot tabelljumbon. Bror Hemming svarar på några aktuella frågor.

1. Tottenham hade 3-1 mot tabelljumbon, men tappade till 3-3. Det känns väldigt onödigt?

- Ja, men jag vill även blanda in kvitteringen till 1-1. Spurs hade tagit ledningen sent i den första halvleken, men tappade den omedelbart när den andra drog igång. Det kändes så lätt. En motståndare har bollen några meter in på Spurs planhalva. En annan tar en löpning på djupet. Spurs har inte press på bollhållaren, men Clement Lenglet och Ivan Perisic tar steget fram för att... Det är obegripligt agerat, för det handlade inte om att försöka ställa offside, det var att ge bort en jättechans som resulterade från absolut ingenting. Sen vill jag hänga ut samma herrar vid Southamptons andra mål. Perišic ska inte förlora en duell på sättet som sker, men han ser ut som orutinerad junior som inte förstår betydelsen av att gå in i kropp på rätt sätt. Sen har vi Langlet, som inte har det i sig att röra sig mot eget mål och dras till den fri motståndaren när han hamnat ur position, utan han rör sig så långsamt och så vilset att det är svårt att förstå hur han kan vara försvarare.

Så, Southampton kom ut till den andra halvleken och gjorde mål direkt. Sen svarade dom på Spurs tredje mål genom att göra mål direkt. Att Spurs inte kan kontrollera matchen bättre är bedrövligt. Det är så grundläggande att det inte ska kunna ske att ett lag som leds av Antonio Conte agerar på detta sätt. Sen fortsatte det, och Spurs hade inte vett att hålla i bollen och dra ned på tempot, utan man gan motståndarna chansen. Sen skulle plötsligt Pape Matar Sarr in och vi fick se den där straffen dömas som Southampton kvitterade på...

2. Pape Matar Sarr sparkade hål i luften och motståndaren föll. Vad har du att säga om straffsituationen?

- Det som stör mig mest är att Sarr inte protesterar vildare. Det är inte straff, vilket inte minst sättet som motståndaren faller på tydligt avslöjar. Men Sarr verkar inte riktigt ha förstått vad som hände, och även om några andra protesterar var det inte som att det verkade betyda särskilt mycket för någon.

Sen får inte Sarr sparka så där. Bollen studsar i eget straffområde, och han måste attackera den i ett tidigare skede. Att sparka på det där sättet är att be om att bestraffas. Det är så lojt.

Sen är det synd att Sarr gör på det här sättet. Han såg så fin ut borta mot Milan, men han inte använts särskilt mycket alls. Det här kändes som ett misstag av nån som inte riktigt är inne i matchspelandet. På träningsanläggningen jagas det inte straff på det där sättet... 

3. Antonio Contes intervju efter matchen har fått en hel del uppmärksamhet. Hur ser du på den?

- Han är väl en vinnarskalle nånstans. Tyvärr syns det mest i kommentarer när han inte fått sin vilja igenom. Han verkar inte ha förmågan att få spelarna att göra det som krävs för att inte tappa i en match som denna.

Efter 3-3 kände han nog att det här var det. Han vill ha en reaktion, och han är inte emot att reaktionen är att han inte behöver vara kvar i England efter det här uppehållet för landslagsspel.

Conte tycker sig se själviska spelare, och inget lag, men det är han som har format den här gruppen. Han har haft alla chanser att belöna ett annat agerande och bestraffa sådana här tendenser. Sen har han rätt i att Spurs har för lätt att falla in i gamla förlorarmönster, men Conte är inte oskyldig till hur Spurs vänsterkant inte styrts upp på ett bättre sätt, för Lenglet till vänster i en trebackslinje och Ben Davies som ytter ger inte den fysiken som krävs varken sett till hårdhet eller snabbhet, och det ger heller inte ett godkänt positionsspel. Sen behövs det ett annat typ av ledarskap centralt i planen, för även om Pierre-Emile Højbjerg och Oliver Skipp kämpar på så saknas den där förståelsen för vad som är på gång att hända. Nån som sätter tempot på ett annat sätt, men framförallt får andra att inse allvaret i situationen, nån som får andra att inte våga göra annat än att offra sig helt för laget.

Spursredaktionen2023-03-19 10:13:00

Fler artiklar om Tottenham