Dagen efter: Det blir värre
Eric Dier, en blivande kapten?

Dagen efter: Det blir värre

Tottenham förlorade hemmamötet med Norwich i FA-cupen. Allt går fel för klubben just nu. Bror Hemming svarar på några aktuella frågor.

1. Tottenham tog ledningen i matchen men lyckades inte hålla undan hemma mot Norwich. Varför har laget så stora defensiva problem?

- Det finns många lag med sämre kvalitet på spelarna som kan spela mycket mer stabilt. Jag vägrar gå med på att det bara skulle handla om spelarna. Sen är det klart att bättre spelare har större möjligheter att prestera bättre, men vi kan inte börja där.

Det stora problemet är att det rörs om för mycket. Det finns ingen möjlighet för spelarna att förstå vad dom ska rätta sig efter. Alla spelare är olika och då behöver medspelarna agera olika för att få ut det mesta av varje enskild individ. Det vanliga är att det finns några ledarfigurer att rätta sig efter. De är utgångspunkten för vad andra har att förhålla sig till. Problemet nu är att Spurs har försvagat alla ledare. Toby Alderweireld och Jan Vertonghen har svårt att då speltid. Och Davinson Sanchez som nu får spela mest hela tiden är verkligen inte spelaren som ska sätta försvarsspelet. Det går inte för andra att komma in bredvid honom och rätta sitt spel efter honom. Detta skakar om hela laget. Lösningen är att plocka in en ny ledargestalt i sommar, alternativt se en utveckling hos Eric Dier som ändå har rätt utstrålning. Sen hjälper det såklart inte att mittfältet verkar formeras enligt taktiken "hönsgård" där spelare lämnar stora hål bakom ryggen hela tiden. Men samtidigt är det detta som Mourinho belönar när han tar ut laget, så vad ska spelarna göra?


2. Eric Dier var uppe och stökade på läktaren efter matchen. Utan att veta exakt vad som hände, vad säger du om att sånt kan ske?

- Sånt kan ske. Eric Dier är en ledartyp på planen, att han kan må så dåligt att han tappar det på detta vis behöver inte vara fel. Det är mänskligt. Sen kan jag omöjligt försvara agerandet, jag vet inte ens vad som hände, men det lär väl röra om lite runt klubben i alla fall.

Min känsla är att detta bara komer att stärka Diers position i Spurs. Nåt behövde hända. Sen är det möjligt att Dier har gjort nåt som inte går att försvara, men om det bara handlar om ett ärligt tjafs från Diers sida så tror jag inte att det kommer att skada honom, inte som läget är runt klubben. Men, men... Samtidigt går ju det mesta fel, så det kan nog gälla även detta fall.


3. Många börjar nu ropa efter José Mourinhos avgång. Vad säger du?

- Jag kan förstå folk. Mourinho har haft många fiender redan från start, och när det då inte ser bra ut och resultaten dessutom går emot så är det klart att folk kommer att känna att dom har haft rätt redan från start. Själv var jag inte emot Mourinho, utan trodde att han skulle styra upp det, men den senaste tidens resultat får mig att tvivla. 

Jag vill ge honom en sommar och chansen att bygga truppen in i en ny säsong, men det jag hittills sett har fått mig att tro mindre på projektet. Mycket mindre till och med. För när Mourinho tog över såg jag ett Tottenham som skulle styras upp, men nu är det allt annat än uppstyrt, vi har ständiga förändringar. 

Men nä, ska han lämna klubben måste det finnas en riktig plan, och jag kan inte se att nån sån finns, så när Mourinho ska ersättas måste klubben ha mognat.

Spursredaktionen2020-03-05 12:26:00

Fler artiklar om Tottenham