Dagen efter: Plågsamt att se
En väldigt tung förlust.

Dagen efter: Plågsamt att se

Tottenham var utan chans hemma mot Arsenal. Förlusten innebär att frågor måste ställas om Antonio Contes framtid. Axel Sandbreck svarar på några aktuella frågor.

1. Antonio Conte ställde upp med ett relativt väntat lag (Ryan Sessegnon istället för Ivan Perišic undantaget), men Spurs hade inte en chans. Hur ont gör det att Spurs är så långt efter?
 
- Inför säsongen såg det ut som att Tottenham låg före Arsenal i utvecklingen. Spurs hade tagit den där sista Champions League-platsen, och efter en hel försäsong med Conte så var det många som trodde att Spurs var laget som skulle utmana toppen. Den bilden vändes snabbt upp och ned, och det har under säsongen blivit tydligt hur långt framför Arsenal ligger. De är ett sammansvetsat lag med bra spelare på i princip alla positioner och man kan tillochmed byta ut spelare från startelvan utan att det blir någon märkbar skillnad. De har haft en långsiktig tro på ett ungt lag och en duktig tränare vilket nu betalar av sig. Spurs däremot, är ett splittrat lag med en tränare som inte verkar vilja vara där, misslyckade värvningar, spelare ur form, ett icke-fungerande grundspel och en delad supportergrupp där många vill ha bort ägarna. Det går inte heller åt rätt håll, allting blir bara värre och det skulle inte förvåna mig om de fortsätter att tappa tabellplaceringar. 
 
Det är plågsamt att se Spurs förfalla och det blir bara värre när värsta rivalen samtidigt stormar mot en ligatitel. 
 

2. Hugo Lloris blandar och ger. Men nu gav han bort ännu ett mål i en viktig match. Hur ser du på det. Var det här droppen?
 
- Målvaktsposten har inte varit något problem för Tottenham på länge. Lloris har varit en stabil, bra målvakt och ledare i 10 år men på den senaste tiden har han stått för lite för många grova misstag som har blivit kostsamma. Mot Arsenal i höstas lät han bollen rulla in under sig själv, hemma mot Newcastle kom han ut fel och sprang in i Callum Wilson vilket gav engelsmannen öppet mål, mot Aston Villa släppte han en enkel retur som ledde till mål, och misstaget igår var bland det värsta jag sett. Dessutom slog han en dålig pass tidigare i matchen som nästan resulterade i ett baklängesmål. 
 
Lloris är den spelare som gjort flest Premier League matcher för klubben och han är en spelare som kommer gå till historien, men nu är han 36 år gammal och Tottenham måste leta efter en ny målvakt. Förhoppningsvis kan man hitta en bra ersättare i januari, men det är nog mer troligt att vi får se Lloris mellan stolparna fram tills sommaren och att man då plockar in någon ny. 
 

3. Antonio Conte står ansvarig för det här projektet. Kan ägarna backa honom i januari när han förväntas lämna i sommar. Om inte, kan han backas i januaris transferfönster?
 
- Tottenham och Conte måste ta ett beslut här, man måste välja väg. Man kan inte värva en massa spelare till en tränare som lämnar efter ett halvår. Det är varken långsiktigt eller hållbart. Om man ska backa Conte så måste han visa lojalitet gentemot klubben genom att skriva ett längre kontrakt och satsa på att bygga upp något mer långsiktigt. Isåfall borde ägarna backa honom och värva bra spelare som han vill ha nu i januari. Jag ser gärna att klubben satsar men den satsningen måste göras tillsammans med tränaren. Klubben kan inte satsa på tränaren om inte tränaren satsar på klubben. Om Conte inte vill vara kvar i klubben en längre tid så är det lika bra att låta honom gå och istället ta in en ny tränare och låta honom bygga långsiktigt från grunden genom att värva unga spelare som han vill ha, likt Arsenal har gjort med Mikel Arteta

TV: Arsenal vann derbyt mot Tottenham

Spursredaktionen2023-01-16 09:38:00

Fler artiklar om Tottenham