Damlagets vecka 38

Damlagets vecka 38

Varje måndag publiceras en sammanfattning med vad som har hänt i damlaget under den gångna veckan. Samt var, när och hur du kan se lagets matcher under den kommande veckan.

VECKA 38

Under veckan som gått har:



Denna vecka har nyheterna kring damlaget handlat om att studsa tillbaka mot Manchester City efter att laget förlorade säsongens första match mot Liverpool.

             Läs Emmas tankar från presskonferensen HÄR! 



London is Blue podcast släppte i tisdags ett avsitt där de pratade om premiärmatchen mot Liverpool. Där diskuterade de om varför det de senaste åren sett så ”stabbigt” ut i premiärerna. De pratade om att Emma Hayes sagt i en intervju att för att de ska utvecklas behöver de plocka isär det som fungerat och hitta nya sätt för att ta kliv framåt.
Inte säker på att jag håller med om det. För att få det att fungera behöver det sitta redan vid premiären, inte klaffa halvvägs in i säsongen. För att utvecklas behöver man göra något annorlunda, men varför inte använda det som uppenbarligen fungerar som grund och utveckla spelet där ifrån? Varför ska man börja om med ett blankt papper med en helt ny spelmodell som ingen, varken de gamla spelarna eller de nya har koll på? För mig är det inte solklart och det känns som en stor risk att Chelsea pga detta riskerar att förlora ligan redan nu under hösten om Emma och tjejerna inte får det att klaffa direkt, ligan är så pass jämn och har så pass få matcher.
Förändring krävs för att få till en utveckling, men måste förändringen innebära en helt ny modell, börja om från noll? För att fortsätta vinna ligan måste Chelsea fortsätta att utvecklas, men de behöver en solid grund att stå på, som de kan luta sig mot även när matcherna inte alltid går deras väg.
Ett intressant poddavsnitt som ni kan lyssna på där poddar finns.



Hemmapremiären under söndagen spelades mot Manchester City på ett utsålt Kingsmeadow. Det kändes otroligt bra att se Ann-Katrin Berger tillbaka i målet efter cancerbehandlingen hon precis genomgått.
Det var en premiär där just nämnda Berger spelade en avgörande roll, att det var Chelsea som gick till halvtidsvila med en 1-0 ledning kändes inte helt självklart.
Manchester City hade stora delar av spelet under de första 45, men de såg stukade ut efter premiärförlusten mot Aston Villa och saknade skärpan i avsluten. De stod för en väldigt fin förstahalvlek där Berger höll Chelsea kvar när våra kungsblå anfallare inte lyckades med den där avslutande bolltouchen.

Strax före paus spelade Fleming in bollen i straffområdet och i en kamp tillsammans med Guro Reiten, där norskan kom ut med bollen, spelades den snett inåt bakåt till Kirby. Denna gång kom bollen framför henne och hon kunde rulla in bollen i mål bakom Ellie Roebuck inför CSS – supportrar som var på plats.

Om Manchester City var det bättre laget under den första halvleken var det en mer jämn match under den andra halvleken. Chelsea satte sig själva i situationer där hjärtat flera gånger satt i halsgropen, att spela sig ur en hög press är inte alltid det bästa alternativet.

När vi närmade oss matchminut 80 hade Chelsea ett fint anfall på vänsterkanten som skapade oreda i Cityförsvaret, i den röran gick inbytte Sophie Ingles avslut via en Cityförsvarares arm ut över kortlinjen.
Med Chelseas förste straffskytt åter från start efter lång skadefrånvaro var det inte utan en viss kittlande känsla i magen blandad med oro när Fran Kirby gav bollen till Maren Mjelde. Norskan var precis som innan skadan i ligacupfinalen 2021 säkerheten själv från straffpunkten. Roebuck var chanslös trots att hon gick åt rätt håll. Bollen satt stenhårt i det vänstra krysset.

Tre pinnar in på kontot, revansch från förlusten i premiären, tillbaka till en fyrbackslinje. Det enda som saknades och som undertecknad önskar få se på onsdag i matchen mot West Ham är att Fran Kirby och Sam Kerrs samarbete ska klaffa, för idag satt inte bollarna dem emellan där de skulle.
 



Kommande:

Onsdagen den 28 september är det avspark kl. 20.05 mellan ChelseaWest HamKingsmeadow. Matchen visas på Viaplay.
 

Källor:
Presskonferens
Chelsea – Manchester City

Sofia Almroth@AlmrothSofia2022-09-26 12:02:00
Author

Fler artiklar om Chelsea