Stamford Bridge, 2021-04-03 13:30

Chelsea - WBA
2 - 5

Decimerat Chelsea utklassades av WBA

Tiomanna-Chelsea gick på en rejäl mina mot West Brom, som med dräpande effektivitet skrällde och vann den intensiva 2-5-tillställningen på påskaftonseftermiddagen. Comebackande Silva fick bära hundhuvudet efter att ha fått sitt andra gula kort efter en halvtimme, och de blå straffades därefter för sina svårigheter att sätta sina lägen. Förlusten innebär att laget kan tappa fjärdeplatsen under helgen.

Laguppställningar

Chelseas startelva: (3-4-2-1) Mendy; Zouma, Silva, Azpilicueta; Alonso, Kovacic, Jorginho, James; Pulisic, Ziyech, Werner

Chelseas bänk: Mount, Havertz, Kepa, Christensen, Gilmour, Rüdiger, Chilwell, Giroud, Hudson-Odoi

WBA:s startelva: (5-4-1) Johnstone; Townsend, Ajayi, Bartley, O’Shea, Furlong; Pereira, Maitland-Niles, Yokuslu, Philips, Diagne.

WBA:s bänk: Snodgrass, Robson-Kanu, Diangana, Livermore, Button Ahearne-Grant, Ivanovic, Robinson, Peltier.

De allra flesta hade nog förväntat sig att Chelsea skulle ta kommandot från start, men WBA började piggt och störde hemmalaget påtagligt med sin aggressiva press. Gästernas första avslut kom redan efter knappt tre minuter då Pereira sköt rakt i famnen på Mendy. Kort därpå stötte de fram en än gång, och comebackande Thiago Silva varnades när han drog ner samme Pereira. De för dagen grön-gulklädda lyckades dock inte bättre med det fina frisparksläget än att skjuta rakt i muren.

Chelseas första möjlighet kom efter drygt tio minuter när Silva hittade fram till Alonso med en välkalibrerad djupledsboll. Johnstone i WBA-målet hade dock inga problem med att hantera spanjorens något tama skott längs backen.

Tuchels manskap tvingades att driva upp tempot för att spela sig ur bortapressen och tog sig framför allt fram längs kanterna. James och Ziyech svingade in ett flertal inlägg, men de avsedda mottagarna hann oftast inte fram till dem. I den 23:e minuten äntrade ett välbekant ansikte planen. Närmare bestämt den 37-årige Chelsea-ikonen Branislav Ivanovic som ersatte Dara O’Shea.

Nästa målchans i matchen kom efter 27 minuters spel, och den renderade även i ett ledningsmål för Chelsea. Pulisic hann först fram till returen på Alonsos stolpträffande frispark och stötte in 1-0 till Chelsea.

De blå hade tagit ledningen, men åkte på en rejäl motgång en stund senare. Återvändande Thiago Silva fick syna sitt andra gula kort efter en brysk tackling mot Yokuslu och fick således gå och duscha redan efter en halvtimme. Chelsea en man kort. Till följd av utvisningen byttes Ziyech ut mot Christensen. Även WBA tvingades till ännu ett byte när inbytte Ivanovic drog på sig en olycklig skada i en löpduell med Werner i den 35:e minuten.

Logiskt nog började WBA gå mer offensivt mot sitt decimerade motståndarlag, men Chelsea ägde det mesta av bollen. De fick även ett par hyfsade möjligheter att utöka sin ledning i samband med spelvändningar, men det ville sig inte riktigt.

Chelsea sedvanliga oförmåga att förvalta sina chanser kom att straffa sig. De blå såg ut att gå till pausvila med sin udda intakt, men Matheus Pereira ­– den första halvlekens bäste spelare – ville annat och satte två (!) mål på tilläggstid. Brassen gjorde sitt sjätte och sjunde mål för säsongen och Chelsea hade släppt in sina första baklängesmål på hemmaplan under Tuchel. WBA hade alltså plötsligt vänt med två mål (som kunde varit tre om kryssribban inte hade stått i vägen för Phillips avslut mellan Pereiras två mål).

Tiomanna-Chelsea var i brygga inför den andra halvleken.

I en ansats att vända på steken bytte Tuchel in Mason Mount inför den andra akten på bekostnad av målskytten Christian Pulisic. Alonso fick ännu en utmärkt möjlighet att göra mål för Chelsea i samband med en tilltrasslad situation i ”The Baggies” straffområde i matchminut 54. Johnstone misslyckades med att få kontroll på en förlupen boll som föll till Alonso i ett bra läge. Spanjoren sköt mot det så gott som öppna målet, men Ajayi styrde undan avslutet med sitt utsträckta ben.

Allardyce-WBA var fortsatt påkopplade i båda riktningarna. Överraskade nog backade de inte hem nämnvärt för att slå vakt om sin skräll-ledning, utan fortsatte att gå framåt när de fick chansen.

Chelsea hade dock inte för avsikt att kapitulera. Efter knappa kvarten sköt Kovacic på en återigen täckande Ajayi och Zouma nickade över på den efterföljande hörnan. Kort därpå fick livsfarlige Pereira en gyllene chans att sätta sitt hattrick då han än en gång löpte sig fri, men Mendy stod pall den gången med en kvalificerad benparad. Men den utökade ledningen skulle komma ändå. Senegalesen var chanslös när Robinson dundrade in 1-3-målet på volley efter 63 minuter.

Hemmalaget försökte tugga igång sitt tidigare så väloljade maskineri, men WBA gjorde ett gediget jobb med att sätta käppar i hjulet. Chelsea hittade fram, men inte hela vägen fram, som så många gånger tidigare den här säsongen. West Bromwich Albion var däremot dräpande effektivt. Diagne stod för klassavslutet när ännu en perfekt kontring fullbordades. 1-4 till West Bromwich Albion efter 68 minuter.

Chelsea ville ändå inte ge sig. Laget fick en plötslig möjlig livlina Werner osjälviskt frispelade Mount som satte 2-4 i princip tom bur tre minuter efter WBA:s fyr-etta. 2-4 efter 71 minuter. Game on? Tuchel offrade Jorginho till förmån för Havertz i ett försök att jobba sig tillbaka under de knappa 20 återstående minuterna.

De blå tryckte på för en osannolik upphämtning, men det var helt enkelt inte deras eftermiddag, utan Robinson chippade in 2-5 på tilläggstid innan matchen blåstes av efter 94 minuter.

Haveri. Ridå. Mörker.

Sam Allardyces bottenlag lämnade sålunda Stamford Bridge med en för dem blytung seger som minskar avståndet upp till 17:e-placerade Newcastle till sju poäng. Thomas Tuchel fick för första gången smaka hur det känns att förlora som Chelsea-tränare (och det rejält), och hans lag kan nu mista fjärdeplatsen innan påskhelgen är över.

Matchfakta och statistik från Chelsea FC.com

Chelsea (3-4-2-1): Mendy; Azpilicueta (c), Thiago Silva, Zouma; James, Jorginho (Havertz 73), Kovacic, Alonso; Ziyech (Christensen 33), Pulisic (Mount h-t); Werner.
Unused subs Kepa, Rudiger, Chilwell, Gilmour, Hudson-Odoi, Giroud.