Derby County som runner-up

Fler andraplatser än förstaplatser i Derby Countys historia

Vissa år betyder mer än andra. För Derbysupportrar känns ju åren 1946, 1972 och 1975 som de bästa någonsin, åren då klubben – enligt oss Ramssupportrar - fullt rättmätigt vann FA-cupen eller ligan. Dock så finns det ju år då laget bara nästan nått ända fram. Att det sedan är så att klubben merparten av alla säsonger inte haft något med guldstriden att göra eller tidigt blivit utslagna från FA- eller ligacupen behöver vi ju inte låtsas om för tillfället.

I denna artikel ska behandlas de säsonger då Derby i översta serien eller i FA-cupen slutat som runner-up, standarduttrycket i England vid placering som tvåa.

Som alla kännare av engelsk fotboll säkert känner till fanns Derby med bland de 12 grundarna av ligan 1888. Faktum är att laget i teorin ledde efter den första omgången efter en 6-3-vinst mot Bolton!! Påpekas ska kanske att någon tabell inte gjordes i början av denna den första säsong. Det dröjde dock några år innan laget på allvar kunde konkurra om tätplaceringarna. Säsongen 1894/95 låg laget jumbo under senvintern men med 2 segrar och 2 oavgjorda de 4 sista matcherna ryckte man upp sig så att man i sista omgången förpassade Liverpool till jumboplatsen. För att hänga kvar kvalade Derby mot Notts County - dåtidens stora lokalrival -  och gick segrande ur detta möte. Stärkta av den fina säsongsavslutningen gick klubben så mot den bästa säsongen någonsin; 1895/96 slutade nämligen med andraplacering i serien och semifinalplats i FA-cupen!

Laget vann 6 av de 8 första matcherna i ligan och var i ligaledning de flesta omgångarna. Aston Villa vann till slut 4 poäng före Derby och Derbys fall stod att finna i en bedrövlig avslutning av serien med bara 2 segrar de 6 sista matcherna medan Villa vann 4 av sina sista 6. Omgången innan dessa sex sista matcherna hade de två klubbarna mötts i en seriefinal i Derby som slutade 2-2. Man kan alltså konstatera att The Rams verkligen var nära att vinna detta år. Viss "revansch" fick man på Villa genom att man vann mot dem i FA-cupen med 4-2 bara sju dagar innan nyss nämnda seriefinal.

Klubben höll sig kvar i högsta serien till 1907, därefter följde några år av hoppande mellan 1:an och 2:an innan man från säsongen 1926/27 återigen etablerade sig som en toppklubb. Säsongen 1929/30 lyckades man knipa andraplatsen, dock hela 10 poäng efter Sheffield W. Det lustiga med säsongen var att Derbys två möten med Sheffield W skedde inom loppet av 24 timmar! Den 21:e april möttes lagen på Baseball Ground i vad som var Derbys sista chans att haka på i guldstriden. Resultatet var för alla Ramsfans över förväntan; 4-1 till hemmalaget och bara 3 poäng upp till 1:a platsen! Dagen efter möttes alltså de två guldkandidaterna igen. Resultat? 6-3 till Sheffield och farväl till guldchansen. Sheffield gick stärkta ur detta möte och vann sedan ytterligare två matcher av tre medan Derby förlorade ytterligare en av två resterande. Trots 10 poängs slutdifferens var alltså The Rams med i guldstriden tills den 39:e omgången.

Säsongen 1935/36 var det dags för ytterligare en 2:a plats. Derby slutade på 48 poäng mot Sunderlands 56. I vad som var Sunderlands sista match för säsongen besökte man Baseball Ground och Derby tvålade då till de redan korade ligamästarna med hela 4-0!! Tydligen var den urladdningen mer än vad Derbys manskap orkade med för helgen därefter förlorade laget med 0-6 mot Brentford (som iofs slutade på en hedrande 5:e plats det året).

Derbys andraplaceringar i FA-cupen är tre stycken till antalet. 1800-talens sista fyra år innebar två semifinaler och två finalplatser (98 och 99) och åren 1902-04 två semifinaler och en final. Sju säsonger av nio med stor framgång i cupen kunde dock aldrig krönas med en vinst. Värst var förlusten i 1903-års final. Förlusten med 0-6 mot Bury är fortfarande det största nederlaget som nånsin noterats i en final. Bury som motståndare låter kanske inte så märkvärdigt men faktum är att denna nu avsomnade klubb redan vunnit FA-cupen tre år tidigare och i ett dussin år vid denna tid var en stabil klubb i översta divisionen.

Finalförlusterna 1898 och 1899 skedde mot Nottingham Forest (1-3) respektive Sheffield United (1-4). Ytterligare några semifinalplatser kan noteras innan FA-cupen kunde vinnas 1946. Mer om denna vinst i kommande artikel.
 

Torbjörn Karlsson2021-12-31 17:15:00
Author

Fler artiklar om Derby