EM-kollen: Henderson till final!

Jordan Henderson blir Liverpools enda bidrag i EM-finalen som alltså kommer att spelas mellan England och Italien på Wembley på söndag.

Thiago Alcântara, Spanien

Det blev ett bittert uttåg för Thiago och hans Spanien som fick se sig besegrade av Italien efter straffar. Spanjackerna stod för en bra insats, man kontrollerade bollen mot ett Italien som valde att ligga lågt och lura på kontring och kom in i förlängningen med momentum efter att Alvaro Morata - La Rojas egen Marcus Berg - väggat sig fram till en 1-1-kvittering i minut 80. Thiago kom in i förlängningen där han spred bollarna ganska friskt men revanscherade sig genom att vara säkerheten själv när han fick chansen från elva meter. Men den iskylan hjälpte alltså föga då både Dani Olmo och nyss nämnda Morata brände sina straffar.

Italien var strået vassare från elva meter och skickade ut Spanien efter straffar.

Tar vi och summerar Thiagos turnering kan vi konstatera att han inte fick några större chanser att spela sig in i startelvan. Inte ens när annars självskrivne Sergio Busquets missade Sverigematchen med ett positivt coronatest fick LFC-spelaren chansen att starta för Spanien. Istället handlade det om inhopp, fyra för att vara exakt, och aldrig mer än en halvtimmes spel. Ett överraskande bra spanskt mästerskap, med överraskande få Thiago-glimtar, alltså.

Jordan Henderson, England

Söndagens final blir de engelska herrarnas första i ett mästerskap sedan 1966. Då blev det vinst 4-2 mot Västtyskland på Wembley efter att Geoff Hurst pangat in ett hattrick.

Det var ett stabbigt England som kändes lite tagna av stundens allvar som inledde semifinalen mot Danmark hemma på Wembley på onsdagskvällen. Danskarna fortsatte med sin fartfyllda och finurliga anfallsfotboll och tog ledningen i den första halvleken genom en superfrispark från 21-årige Mikkel Damsgaard. Där och då kändes det som att vi hade sett den här filmen tidigare: ett England med det bättre laget, supportrarna på sin sida och med momentum som på något sätt ändå lyckas schabbla bort det till slut. Men det är en annorlunda cast den här sommaren. Det strök Raheem Sterling under som var bäst på plan och som var högst bidragande i engelsmännens kvittering dryga tio minuter senare, och sedermera, i förlängningen, Harry Kanes 2-1-mål. England hade rest sig, tagit död på gamla hjärnspöken och rullade bort de sista förlängningsminuterna med ett på gränsen till provocerande lugn. Nu väntar Italien för Jordan Henderson (som kom in sista 25 minuterna) och kompani i en final som (som det så sällan blir till slut) kommer att spelas mellan turneringens två bästa lag.

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-07-08 20:19:49